Al doilea bombardament al Frantei asupra Statului Islamic. Ministrul Apararii: "Rusia a lovit in proportie de 90% alte tinte"

avion Rafale

Franta a efectuat in noaptea de joi spre vineri un al doilea atac aerian impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria, a anuntat ministrul apararii francez Jean-Yves Le Drian.

"Avioane Rafale au lansat bombe asupra unei tabere de antrenament (a SI). Obiectivele au fost atinse", a declarat Le Drian la postul de radio francez Europe 1, precizand ca vor urma si alte atacuri "in locuri unde SI se organizeaza pentru a ne ameninta".

Cele doua bombardiere Rafale, care au decolat din Emiratele Arabe impreuna cu mai multe Rafale de acompaniere, au tintit din nou un centru de antrenament al SI din Raqa, fieful organizatiei, la fel ca in timpul primului atac francez din 27 septembrie.

"Stim ca exista in Siria, in special in imprejurimile Raqa, centre de antrenament ale combatantilor straini a caror misiune nu este sa lupte pentru SI in Levant, ci sa vina in Franta, in Europa, pentru a comite atentate", a afirmat Le Drian.

Amintind ca "dusmanul Frantei este Daech" (acronimul arab al SI), ministrul francez al apararii a acuzat Rusia ca a lovit in proportie de "80-90 la suta" alte tinte decat SI, pentru a proteja regimul de la Damasc.

Citește și
Vladimir Putin
SUA ameninta Rusia cu un "raspuns militar", daca va continua sa incalce Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

"De aproximativ zece zile, actiunile militare ruse nu vizeaza Daech, ci in mod prioritar securitatea lui Bashar al-Assad", a insistat Jean-Yves Le Drian. Rusia "considera ca trebuie protejat Bashar al-Assad, iar noi consideram ca Bashar nu face parte din solutie", a spus ministrul francez.

Avioanele coalitiei conduse de SUA zboara intr-un spatiu aerian din ce in ce mai "aglomerat", de la inceputul interventiei ruse, la 30 septembrie, existand riscul unor incidente, chiar daca bombardierele ruse opereaza mai ales in nordul si vestul Siriei.

"Exista riscul unor incidente, iar faptul ca un avion de vanatoare rus a incalcat spatiul aerian turc constituie un exemplu. Este nevoie de o mare vigilenta", a subliniat Le Drian.

Acesta a afirmat, de asemenea, ca SI foloseste populatia civila drept scuturi umane, in Irak si Siria, ceea ce complica operatiunile. "Daech s-a organizat in asa fel incat copii, femei si civili sa fie in prima linie", a mai spus ministrul francez.

Rusia anunta ca a bombardat alte 60 de obiective ale SI si ca a ucis doi comandanti ai jihadistilor

Aviatia rusa a efectuat 67 de raiduri in ultimele 24 de ore si a lovit 60 de obiective ale gruparii jihadiste Statul Islamic, a anuntat vineri seful adjunct al Statului Major al fortelor ruse, generalul Igor Makusev, citat de RIA Novosti.

''In ultimele 24 de ore, de la baza aeriana Hmeymim au fost efectuate 67 de raiduri. Avioane SU-34M si Su-25SM au lovit 60 de obiective ale teroristilor''
in provinciile Raqa, Latakia, Hama, Idleb si Alep, a precizat generalul rus.

In acelasi timp, Igor Makusev a informat ca aviatia rusa a distrus o tabara de pregatire a unei grupari islamiste si a ucis doi comandanti ai Statului Islamic.

''Bombe de precizie de tip KAB-500S au distrus o tabara de instruire a gruparii islamiste armate Liwa al-Haqq. in urma atacului, au fost lichidati doi comandanti ai Statului Islamic si aproximativ 200 de militanti'', a indicat generalul Makusev, potrivit agentiei TASS.

Moscova anunta in fiecare zi rezultatele operatiunilor ruse in Siria, de la lansarea campaniei sale militare in aceasta tara, la 30 septembrie. Miercuri, Rusia a folosit pentru prima data rachete de croaziera in cadrul acestei operatiuni, patru crucisatoare lansand din Marea Caspica 26 de astfel de proiectile asupra a 11 tinte ale Statului Islamic in Siria, dupa cum a indicat ministrul rus al apararii, Serghei soigu. Ulterior, un oficial american a declarat ca rachetele ruse au cazut in Iran, o informatie dezmintita atat de Moscova, cat si de Teheran.

Moscova sustine ca operatiunile sale in Siria vizeaza gruparile teroriste, in special Statul Islamic. insa SUA, care conduc coalitia internationala ce efectueaza de un an lovituri aeriene impotriva gruparii jihadiste din Siria, acuza Moscova ca inteventia sa are de fapt ca scop salvarea regimului de la Damasc, condus de aliatul sau, presedintele Bashar al-Assad.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Atacuri ale armatei siriene, sub protectia aviatiei ruse. Oficial american:
Atacuri ale armatei siriene, sub protectia aviatiei ruse. Oficial american: "E neprofesionist. Rusii vor avea pierderi umane"

Washingtonul arunca o umbra de indoiala asupra eficacitatii armatei ruse.

SUA ameninta Rusia cu un
SUA ameninta Rusia cu un "raspuns militar", daca va continua sa incalce Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie

Daca Rusia continua sa incalce Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF), Statele Unite ale Americii sunt gata sa ia masurile potrivite ca raspuns, iar acest lucru include reactie diplomatica, dar si un potential raspuns militar.

Oficial SUA:
Oficial SUA: "Rusia a lovit Iranul cu patru rachete de croaziera". Moscova neaga incidentul

Patru rachete de croaziera lansate de Rusia din Marea Caspica ar fi aterizat in Iran, si nu in Siria, asa cum trebuia, au declarat inalti oficiali americani, potrivit BBC.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.