Al doilea an de război în Ucraina. Scenarii posibile pentru conflictul cu Rusia în 2023

armata rusia, razboi, ucraina
Profimedia

Este probabil ca Rusia să facă unele progrese în prima jumătate a acestui an, însă nu este cert dacă are și capacitatea să își păstreze câștigurile obținute până în prezent.  

Gustav Gressel, expert politic, a analizat scenariile care ar putea avea loc în războiul dintre Ucraina și Rusia.

„Firește, a face astfel de previziuni este întotdeauna mai mult o artă decât o știință”, afirmă Gustav Gressel, cercetător în cadrul Programului Europa Lărgită, la biroul de la Berlin al Consiliului European pentru Relații Externe, conform ecfr.eu. 

Rusia a purtat un război de uzură

Din aprilie 2022, Rusia a purtat un război de uzură. În loc să cucerească rapid Ucraina din mai multe direcții, așa cum intenționa, Moscova a mizat pe un război lent în estul țării, cu scopul de a eroda resursele Kievului.

Rusia a sperat că Ucraina va renunța în cele din urmă de bunăvoie sau că rezistența militară a ucrainenilor va fi doborâtă.

Citește și
zelenski
The Times: Cum se trăieşte în interiorul buncărului de război al lui Zelenski. Fără telefoane, fără lumină, fără somn
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Factorii de decizie ai Rusiei s-au bazat pe războiul informațional pe care-l duce Moscova, dar și pe limitarea livrărilor de energie către Europa. În acest fel, credeau rușii, asistența internațională acordată Ucrainei va fi diminuată. Strategia s-ar putea dovedi un succes și este probabil ca rușii să o continue și în 2023.

Pentru a susține acest război de uzură, Rusia a apelat, în septembrie 2022, la „mobilizarea parțială”. Soldații recrutați atunci, chiar dacă erau slab pregătiți și prost echipați pentru război, au ajutat armata rusă să își apere mai bine liniile și să reia operațiunile ofensive.

Rusia are forțe suplimentare. Vorbim despre aproximativ 150.000-200.000 de oameni mobilizați care primesc acum pregătire și se vor alătura curând luptei din Ucraina.

În ciuda speculațiilor referitoare la un nou atac pe teritoriul belarus, această variantă este improbabilă în acest moment, cel puțin pentru restul iernii și primăverii din acest an.

Dacă Rusia ar fi plănuit acest lucru ar fi desfășurat deja mai multe unități militare în Belarus. În schimb, în primul trimestru al anului, Belarus va servi ca un mare teren de manevră și antrenament pentru forțele rusești.

Acest lucru nu trebuie subestimat, deoarece pregătirea noilor formațiuni de luptă durează mult mai mult decât a anunțat inițial ministerul rus al Apărării.

Noi valuri de mobilizare militară

Trebuie menționat că mobilizările viitoare ale Rusiei vor întâmpina dificultăți. Ne referim aici la faptul că ponderea bărbaților cu experiență militară va scădea cu fiecare val de mobilizare militară.

Prin urmare, deși este posibil ca în viitor să aibă loc noi mobilizări militare, este probabil ca rezultatelele să nu fie cele așteptate de Rusia. Eficiența armatei va fi din ce în ce mai slabă pe câmpul de luptă, concluzionează Gustav Gressel.

Rusia menține capacitatea de producție de armanent

În timp ce forțele armate ale Rusiei continuă să se lupte cu numeroase probleme, industria de apărare s-a dovedit a fi remarcabil de rezistentă. Capacitatea de producție a rachetelor de croazieră rusești a crescut în timpul războiului, în ciuda sancțiunilor.

În timp ce Rusia nu este în măsură să își suplinească sistemele de armament de înaltă calitate, țara continuă să producă sisteme convenționale mai ieftine. În ciuda previziunilor privind lipsa de muniție, bombardamentele rusești asupra Ucrainei se mențin la un nivel relativ constant din octombrie anul trecut.

Chiar și după ce a trecut la modelul de „economie de război”, Rusia tot produce, în fiecare an, între 200 și 250 de tancuri noi, conform ecfr.eu. Multe tancuri model T-90M au fost văzute pe câmpul de luptă în ultima perioadă, ceea ce a stârnit îngrijorări.

Prin urmare, probabil că Rusia va rămâne în ofensivă până la începutul verii. Din iunie, puterea de luptă a țării este posibil să scadă, din nou. Moscova ar trebui să recurgă la un alt val de mobilizare până la sfârșitul iernii pentru a putea să mențină ofensiva. În caz contrar, Rusia va fi suprasolicitată și va deveni vulnerabilă în fața contraofensivelor ucrainene.

Previziuni pentru războiul din Ucraina

În prima jumătate a anului 2023, Ucraina se va apăra cu greu, susține Gustav Gressel. Este puțin probabil ca țara să fie capabilă să organizeze o contraofensivă pe scară largă. Asta pentru că forțele sale armate nu dispun de mijloacele necesare de a organiza atacuri frontale împotriva forțelor rusești, mai ales dacă Rusia va folosi tancuri, transportoare blindate sau alte vehicule de luptă.

În schimb, Ucraina va folosi rachete pentru a slăbi liniile rusești, pe care apoi le va ataca cu forțe ușoare.

În schimb, dacă livrările de tancuri și vehicule de luptă de infanterie venite din Occident se vor intensifica, o contraofensivă ucraineană ar putea fi în cărți pentru a doua jumătate a anului acesta.

Puțin probabil ca războiul se se încheie în 2023

Este puțin probabil ca războiul să se încheie în 2023. După cum a sugerat generalul Mark Milley, președintele Șefilor de Stat Major, este foarte puțin probabil ca Ucraina să reușească să îndepărteze forțele de ocupație în acest an.

Un scenariu pozitiv ar fi ca Ucraina să provoace pierderi atât de grave Rusiei încât mașinăria militară a Moscovei să fie atât de degradată încât posibilele mobilizări din viitor să fie insuficiente. Prezența militară rusă pe teritoriul ucrainean s-ar afla într-un pericol real într-un astfel de scenariu.

Un scenariu negativ ar fi ca Rusia să împingă Ucraina înapoi în Donbas, reducând astfel potențialul militar al Ucrainei și scăzând moralul armatei.

De asemenea, cu livrări lente de armament din partea Occidentului, șansele ucrainenilor de a-și recupa țara ar scădea dramatic. În acest scenariu, pierderile Rusiei ar fi extrem de costisitoare și de sângeroase, dar ar fi suficiente pentru ca Vladimir Putin să poată spera la victorie.

Impasul în conflict - scenariul care ar trebui exclus. Putin este interesat doar de o victorie deplină, așa cum o definește chiar el. După ce a investit atât de mult în război, Putin nu va ceda la niciun acord care să nu se încadreze în această situație, spune Gustav Gressel.

Pot apărea, în schimb, pauze operative, în care ambele părți se regrupează și se realimentează. Acestea vor fi doar pauze, dar nu și finalul războiului.

Încăpățânarea lui Vladimir Putin este evidentă în modul în care președintele Rusiei a împiedicat efectiv orice negocieri serioase cu Ucraina. Acest lucru a convins Washingtonul de faptul că Ucraina nu trebuie să piardă acest război. Prin urmare, aliații trebuie să ajute Ucraina să câștige.

Chiar și așa, acest punct de vedere nu este încă uniform în cadrul alianței occidentale și este probabil ca diferențele de opinie să persiste cu privire la deznodământul războiului și la strategia care trebuie urmată în acordarea ajutorului pentru Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cum s-a schimbat discursul lui Putin într-un an de război. De la „denazificarea” Ucrainei, la „Occidentul a pornit războiul”
Cum s-a schimbat discursul lui Putin într-un an de război. De la „denazificarea” Ucrainei, la „Occidentul a pornit războiul”

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, cu puțin timp înaintea orei 6:00 (ora Moscovei) Vladimir Putin a ținut o declarație televizată în care anunța declanșarea unei „operațiuni militare speciale” pentru „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

The Times: Cum se trăieşte în interiorul buncărului de război al lui Zelenski. Fără telefoane, fără lumină, fără somn
The Times: Cum se trăieşte în interiorul buncărului de război al lui Zelenski. Fără telefoane, fără lumină, fără somn

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski conduce de un an efortul de război al ţării dintr-un bloc de birouri din beton înconjurat de puncte de control.

8 din 10 copii ucraineni încă suferă de insomnie sau trăiesc în frică, după aproape un an de război
8 din 10 copii ucraineni încă suferă de insomnie sau trăiesc în frică, după aproape un an de război

Vineri se împlineşte un an de la invazia rusă în Ucraina, dar copiii din ţara vecină care au ajuns în România încă resimt teama războiului.

După un an de război, 95% dintre ucraineni cred că vor învinge Rusia. Când consideră că ar relua relațiile amicale cu rușii
După un an de război, 95% dintre ucraineni cred că vor învinge Rusia. Când consideră că ar relua relațiile amicale cu rușii

La un an de când a început campania militară a Rusiei împotriva Ucrainei, un procent de 95% dintre ucraineni cred în victoria ţării lor, susţine un sondaj prezentat de institutul ucrainean Rating Group.

 

Medvedev: Dacă Rusia nu obține victoria în Ucraina, atunci va înceta să existe, se va dezintegra
Medvedev: Dacă Rusia nu obține victoria în Ucraina, atunci va înceta să existe, se va dezintegra

Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a respins, miercuri, apelurile lui Joe Biden ca Moscova să-şi retragă trupele din Ucraina şi a atras atenţia că, fără o victorie în acest război, țara sa "va înceta să existe, se va dezintegra".

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.