Achizitii luxoase sau economii pentru zile negre. Cum folosesc banii laureatii premiilor Nobel


Ultimul update: Duminica 14 Octombrie 2012 00:00
Data publicarii: Joi 11 Octombrie 2012 21:09
Categorie: Stiri externe
premiul Nobel

Dincolo de prestigiul pe care il ofera din punct de vedere profesional castigarea premiului Nobel, aceasta distinctie ii aduce posesorului ei si o suma considerabila de bani, respectiv 1,2 milioane de dolari.

In acest an, din cauza crizei economice, suma acordata castigatorilor premiului Nobel s-a redus de la 1,4 milioane de dolari la 1,2 milioane. Chiar si asta, este un castig substantial.

Iata ce au facut unii dintre castigatorii Nobel cu banii primiti:

Biochimistul Richard Roberts, care a castigat premiul Nobel pentru medicina in 1993 si-a construit un gazon special ca sa joace cricket.

Frank Wilczek, care a primit premiul pentru fizica in 2004 si-a pus banii in contul lui de economii. Insa a folosit o parte din suma ca sa-si mareasca locuinta de vara din New Hampshire.

Mo Yan, unul dintre cei mai piratati autori chinezi, a castigat premiul Nobel pentru literatura

El nu a ezitat sa atraga atentia ca si castigarea premiului presupune cheltuieli serioase: transportul si cazarea la Stockholm si, evident, tinute de ocazie pentru intreaga familie care participa la eveniment.

In plus, suma este impartita la numarul de castigatori, care poate ajunge chiar si la 3 pentru o singura disciplina.

Cel mai dezavantajti sunt premiantii americanii: guvernul SUA impoziteaza cu 40% acest castig, prin retinerea de taxe.

Tocmai pentru a scapa de aceasta impozitare, fizicianul american George Smoot, care a castigat premiul in 2006, a decis sa doneze banii unei fundatii care ofera burse scolare.

Colegul lui, John Mather, de la NASA, cu care a impartit premiul, a donat la randul sau banii unei fundatii pe care o conduce si care ofera burse si proiecte destinate studentilor si angajatilor NASA.

Sunt insa si cazuri mai putin fericite, in care castigatorii premiului sunt atat de stramptorati financiar incat sunt nevoiti sa foloseasca banii ca sa-si achite datoriile sau ca sa plateasca facultatea copiilor.
 

Sursa: LiveScience

VIDEO PROTVPLUS.RO