A treia zi de audieri în ancheta privind destituirea lui Trump. Ce spune Zelenski


Ultimul update: Marti 19 Noiembrie 2019 23:18
Data publicarii: Marti 19 Noiembrie 2019 23:15
Categorie: Stiri externe
donald trump

Patru persoane care au ascultat sau au luat la cunoștință convorbirea telefonică dintre președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au fost audiate marți.

La începutul zilei au fost audiați Jennifer Williams, consilier al vicepreședintelul american Mike Pence și Alexander Vindman, membru al Consiliului Național de Securitate, relatează BBC.

Audierile continuă pe tot parcursul zilei de marți cu Tim Morrison, fost membru al Consiliului Național de Securitate și Kurt Volker, fost emisar special al Statelor Unite în Ucraina.

Williams, Vindman și Morrison au ascultat convorbirea telefonică din data de 25 iulie dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski.

Vindman a declarat în cadrul audierilor de marți că cerința lui Trump privind investigarea posibilului său contracandidat la alegerile din 2020, Joe Biden, a fost „nepotrivită”, lucru care l-a determinat să raporteze apelul telefonic.

Jennifer Williams a declarat la începutul audierilor că apelul din luna iulie a fost „neobișnuit”.

Preşedintele Zelenski se declară ''obosit'' de scandalul legat de Trump

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat marţi „obosit” de scandalul legat de presiunile pe care le-ar fi exercitat asupra sa administraţia preşedintelui american Donald Trump, vizat în prezent de o procedură de destituire pornită de la aceste acuzaţii, conform Agerpres.

Întrebat dacă ar lansa, la solicitarea lui Trump, o anchetă asupra companiei ucrainene Burisma, cu care a colaborat fiul lui Joe Biden, rivalul democrat al liderului de la Casa Albă, Zelenski a replicat: „Toată lumea din Ucraina e aşa obosită de Burisma”.

„Avem ţara noastră, independenţa noastră, propriile noastre probleme”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Relaţiile dintre Zelenski, instalat în funcţie în mai, şi Casa Albă sunt în centrul unei furtuni politice la Washington, care a dus la declanşarea unei proceduri de destituire împotriva lui Trump.

Democraţii îl acuză pe preşedinte că a abuzat de putere în scopuri politice proprii, condiţionând un ajutor militar de circa 400 de milioane de dolari către Ucraina de deschiderea de către Kiev a unei anchete vizându-l pe fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, mai exact activităţile acestuia în perioada când s-a aflat în consiliul de supraveghere al companiei de gaz Burisma, între 2014 şi 2019.

Ucraina, aflată în relaţii tensionate cu Rusia, a fost pusă într-o situaţie dificilă de acest scandal, dorind să-şi menţină bunele relaţii atât cu Trump, cât şi cu adversarii săi politici, în condiţiile în care SUA sunt un aliat-cheie al Kievului în conflictul său cu Moscova.

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO