"Minune" la CFR, dupa ce conducerea vede mizeria din vagoane. Cum arata trenul de pe aceeasi ruta, cateva zile mai tarziu

×
Codul embed a fost copiat

Inspectorul Pro revine din aceasta saptamana cu noi dovezi ca in Romania nu exista din pacate prea multe servicii de calitate.

Cati dintre noi nu s-au lovit la un moment dat de o lucrare proasta in constructii, de conditii mizerabile de transport sau de obraznicia unor functionari platiti sa ne usureze viata? Cati nu au cautat cu disperare un reparator bun, o menajera harnica sau o bona care chiar se pricepe la copii? Meritam sa fim respectati si tocmai de aceea filmati si trimiteti-ne toate intamplarile care va fac viata urata.

Vorbim despre calatoria cu trenul! Un mod neplacut de a strabate tara dintr-un colt in altul. Mizeria din vagoane sau de la baie, defectiunile aparute pe calea ferata si intarzierile scapate de sub control te fac sa nu-ti mai doresti o a doua calatorie. De altfel, transportul feroviar a pierdut enorm in ultimii 15 ani. Catre mare si munte oamenii prefera masina, iar inspre nordul tarii, avionul, uneori mai ieftin si de 10 ori mai rapid.

Controlor: "Va rog frumos sa stergeti ca cerem sprijinul politiei si iese mai rau. Stergeti ce ati filmat in tren. Haideti ca tin si trenul si s-ar putea sa platiti intarzierea. Trenul trebuia sa plece de doua minute. Va faceti poze in tren in alte situatii, nu imi filmati mie peretii si..."
Reporter: "Dar astea sunt conditiile."
Controlor: "Astea sunt conditiile, dar eu nu vreau sa am probleme."

Citește și
inspectorul vacanta
Imaginile care ne trag in jos cu 15 ani si ne fac de rusine in fata strainilor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Imaginile filmate recent surprind conditiile mizerabile in care puteti calatori de la Bucuresti la Ploiesti. Ruta aleasa absolut la intamplare arata cat pret pune Societatea Nationala de Cai Ferate din Romania pe clientii sai.

Calator: "Asta e mizerie de pe chiuveta. Cam asa arata mizeria din tren. Acesta este sapunul cu care ar trebui sa te speli pe maini, in caz ca e apa si il poti folosi. Nici nu vreau sa ma gandesc cat de rau te poti imbolnavi."

Toaleta e un focar de infectie, fara doar si poate, dar credeti oare ca vagoanele sunt mai primitoare? Banchetele sunt murdare, rupte sau peticite, iar geamurile arata ca si cand nu au fost spalate niciodata.

Calator: "Sunt cusute toate si uite aici e improvizat cu un lemn."

Controlorul interzice filmarea conditiilor proaste din tren. Uita insa ca problemele cailor ferate nu vin de la calatori si nici de la jurnalisti, ci de la sefii sai, care manageriaza prost societatea.

Controlor: "Intarzierea cine o sa o plateasca, sa vedem? Orice filmare pe domeniul public aveti voie, asta e domeniul CFR-ului."
Reporter: "Si CFR-ul nu e domeniu public?"
Controlor: "Nu."
Reporter: "Dar ce e?"
Controlor: "E jumatate particular, jumatate de stat."
Reporter: "Iar trenul asta e particular?"
Controlor: "Nu. Una e cand imi filmati mie in tren toata..."
Reporter: "Realitatea."
Controlor: "Realitatea, stiu ca asta e realitatea, asta e realitatea, asta e CFR-ul."

Cerem socoteala conducerii in numele calatorilor. Ni se spune ca ne-am inselat. Ba chiar mai mult: sefii de la CFR incearca sa ne demonstreze contrariul. Dupa cateva zile, ni se aproba filmarea pe ruta indicata de noi.

Andreea Brasovean: "Am calatorit cu trenul in doua zile diferite, pe aceeasi ruta: Bucuresti Basarab - Ploiesti, la aceeasi ora, 7:43 de minute. In ziua in care nu ne-am anuntat prezenta, am gasit un tren vechi, cu scaune rupte si bai de care putini indraznesc sa se apropie. Si totusi, intamplator sau nu, la a doua vizita, cand avem aprobare de filmare, trenul arata bine, iar calatorii au parte de conditii decente."

Calator: "Au stiut ca veniti si de-asta trenul arata asa."
Reporter: "Cum v-ati dat seama?"
Calator: "Pentru ca trenul asta nu are vagoane etajate, astazi e prima zi."

Calator: "E dezastru. Acum ei au stiut sigur ca mi-am dat seama imediat si l-au bagat pe asta."
Reporter: "Au stiut ca venim noi, ca am cerut aprobare."
Calator: "Pai nu, daca vreti sa faceti ceva nu trebuie sa stie nimeni."

Nu de frica televiziunii trebuie sa existe trenuri curate si conditii decente de transport. Respectul pentru pasager e ceea ce ar trebui sa primeze. Si din pacate tocmai asta lipseste. Iata in ce hal arata si trenul care merge de la Suceava la Cluj.

Calator: "Am de gand sa fac plangere si la Protectia Consumatorului. Nu se poate asa ceva. Am gasit sticle, gunoaie pe aici."
Controlor: "Domnisoara, garnitura asta vine de la Suceava in regim de regio la Botosani. Firma de salubrizare este la Suceava."
Calator: "Nu mi se pare normal ca eu sa platesc 70 de lei. Am pretentia sa se curete. Uitati-va putin aici."
Controlor: "Firma de salubrizare este privata, noi nu avem niciun control asupra lor."
Calator: "Si de ce le da bani statul?"

"Degeaba" - este raspunsul corect, daca ne luam dupa imaginea care ii insoteste pe calatorii ce traverseaza nordul tarii, de la Est la Vest.

Dorinta de a da pasagerilor maximum posibil pentru sumele platite nu pare sa fie dictonul celor care conduc transportul pe calea ferata.

Calator: "Dorm aurolacii in ele si ni le dau sa mergem cu ele. E jale, nu se inchid usile, geamurile. Bancile sunt teroare, patate si rupte de nu te poti aseza pe ele. E teroare, dar biletele trebuie sa le platesti."

Mizeria nu este singura problema a transportului feroviar. Intarzierile acumulate de trenuri pe traseu provoaca mari neajunsuri calatorilor.

Reporter: "Va place sa mergeti cu trenul?"
Calator: "Nu."
Reporter: "De ce?"
Calator: "Pentru ca intarzie mereu. Frig."

Calator: "Sunt multi calatori care pot sa isi piarda serviciul din cauza intarzierilor. Si 60 de minute au fost intrazieri. Multi calatori lucreaza la patroni si multi iti zic: Nu ne intereseaza, trebuie sa ajungeti la munca la ora fixa."

Calator: "Intarzierile sunt numai din cauza CFR-ului."

S-a ajuns astfel la situatii in care un calator are nevoie chiar si de o zi intreaga ca sa strabata tara de la un cap la altul. Te uita Dumnezeu in tren, povestesc oamenii si pe internet. Iar toate aceste neajunsuri au facut ca numarul calatorilor sa scada de trei ori fata de anul 1998, cand a fost infiintata compania CFR CALATORI.

Pe masura ce trenul si-a pierdut pasagerii, i-a castigat avionul. Tot mai multi calatori aleg astazi sa zboare de la Bucuresti catre Timisoara, Iasi sau Cluj. Si au si de ce: durata calatoriei e de numai o ora, fata de peste 10 ore cat face trenul, iar pretul platit e acelasi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri
Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri

Pe banii nostri, pe timpul nostru, pe nervii nostri, meseriasi, transportatori, functionari, bucatari, comercianti, furnizori de utilitati, cu totii ne fac probleme, la tot pasul. Unii, pentru ca asa vor, altii, pentru ca nu pot. Meritam mai mult.

Imaginile care ne trag in jos cu 15 ani si ne fac de rusine in fata strainilor
Imaginile care ne trag in jos cu 15 ani si ne fac de rusine in fata strainilor

Punem punct campaniei ''Inspectorul Vacanta''. Iar concluzia ne lasa un gust amar. Degeaba avem locuri frumoase, daca ne batem joc de ele.

In urma cu un secol era pe lista locurilor cu cel mai curat aer din Europa. Starea deplorabila in care au ajuns Baile Govora
In urma cu un secol era pe lista locurilor cu cel mai curat aer din Europa. Starea deplorabila in care au ajuns Baile Govora

"Inspectorul Vacanta" merge si la Baile Govora, oraselul care in secolul XIX era numit "doctorul Romaniei".

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.