Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte. "Cartofii astia de ce arata asa?"
Agroturismul este segmentul cu cea mai mare crestere din domeniu, in ultimii ani. Romanii cauta mai mult ca niciodata locuri pitoresti pentru un sfarsit de saptamana, iar proprietarii de pensiuni au mai toate camerele pline.
Exista insa, din pacate, si servicii care nu se ridica la standardele promise si la preturile cerute. Ba mai rau de atat, puteti nimeri in locuri unde sa primiti mancare stricata. E adevarat ca turistii nu au acces in bucatarii, dar fiti cu bagare de seama la ceea ce comandati. Inspectorul PRO va arata si latura nevazuta a unei vacante la munte.
Atentie unde plecati sa va recreati la munte. O vizita intr-un astfel de loc ar trebui sa fie incantatoare. Peisajul e superb, dar alegerea pensiunii tine de mai mult de atat. O rezervare facuta la intamplare, intr-un loc fara recomandari bune, poate sa va strice vacanta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: Ciorbele, le aveti pe toate din meniu?
Ospatar: Tot ce este in meniu avem. Se face la comanda.
Ciorbe exista, ce-i drept, la discretie. La fel si celelalte preparate din meniu. Intrebarea este insa alta: sunt oare proaspete toate aceste produse? Se pare ca nu intotdeauna! Dar turistii nu au cum sa vada bucataria. Asa cum au vazut-o inspectorii ANPC.
Inspector ANPC: "Carnati care deja care pe langa aspect prezinta o structura lipicioasa, un miros neadecvat. Resturi de produse care probabil au ramas de la consum din farfurie si probabil sunt refolosite, inclusiv produse gatite, dupa cum vedeti, care probabil tot asa provin din farfuriile oamenilor, stranse si pastrate probabil pentru reconsum."
Desi ar trebui sa fiti serviti numai cu alimente proaspete exista, din pacate, locuri ca acesta, unde puteti primi in farfurie mancarea ramasa de la altii.
Acest complex turistic de 3 margarete, cu restaurant si spatii de cazare, e amplasat in Sambata de Sus si functioneaza de 31 de ani. Cam tot de atunci, e condus de doamna Mariana Husea. O viata de om, am putea spune,
Inspector ANPC: Conform etichetei, carnatii sunt expirati de aproximativ o luna de zile.
Reporter: V-ati simti in siguranta daca altcineva v-ar servi pe dvs. cu asa ceva?
Mariana Husea: Deci nu o sa-I servim cu asa ceva.
Reporter: Pai erau aici pentru clienti, nu?
Inspector ANPC: Uitati acestia doamna, sunt efectiv intariti, lipiciosi. Doamna, dar exista in bucataria dvs, alaturi de produsele pe care dvs, le vindeti.
Mariana Husea: Da, deci o sa facem un frigider pentru personal.
Reporter: Acum v-ati gandit sa faceti un frigider pentru personal? De cat timp aveti restaurantul acesta?
Marian Husea: Din '86
Raluca Manita, corespondent ProTV: "Daca ati vizitat zona, sigur ati trecut si pe la acest complex, si nu spun asta pentru ca ar fi renumit pentru serviciile sale, ci pentru ca se afla chiar in drum spre Manastirea Sambata. In fiecare sfarsit de saptamana, vin aici sute de turisti, ba chiar proprietarii ne-au declarant ca au avut un profit pe anul trecut de peste 200 de mii de lei.
Totusi, daca mai veniti pe aici, intrebati de cat timp sta mancarea in frigider. Pentru ca inspectorii OPC au gasit aproape toate produsele expirate. Proprietarii s-au ales cu o amenda de peste 20 de mii de lei."
O nimica toata, avand in vedere ca dupa un sfarsit de saptamana, plin de turisti, proprietara recunoaste ca ramane cu un castig frumusel, de aproape 10 mii de lei. In loc sa foloseasca o parte din bani pentru a oferi conditii decente turistilor, patroana se plange ca toate problemele pe care le are sunt din cauza angajatilor.
Zona e superba si mereu plina de turisti. Oamenii vin la poalele Fagarasului sa viziteze izvorul parintelui Arsenie Boca si manastirea Sambata de Sus. Dar si o celebra pastravarie, amenajata la capatul unui drum anevoios, neasfaltat si fara indicatoare. Pe care am fost sfatuiti sa nu mergem daca ploua. Frumusetea zonei este si aici umbrita de calitatea proasta a serviciilor. Mai ales, daca nimeriti intr-o zi ca aceasta, in care apa este oprita, pentru cateva ore. Clientii nu au cum sa se spele pe maini si nici nu pot folosi toaleta. Iar optiunile de mancare si bautura sunt si ele drastic limitate.
Un control al inspectorilor ANPC, intr-o zi in care apa nu era oprita, arata insa ca problemele din bucataria localului sunt mai mari de atat.
Inspetor ANPC: Sunt bucati de vacuta preparate. In niciun caz nu e ok sa procedati asa. Ciorba o puteti face doar in ziua in care o preparati. Ciorba e de duminica.
Director: Ciorba de legume si ciorba de vacuta e una si aceeasi, doar punem bucati de..
Inspector ANPC: Da, dar asta o preparati in ziua respectiva, nu o incalziti - reincalziti. Alarmant e ca nici nu ne-ati intrebat pe noi sau pe altii si functionati de ceva timp si nu stiti ca nu e voie sa faceti asa.
Ati inteles! Vacuta a fost fiarta cu o saptamana inainte si apoi congelata. Turistii nici nu banuiesc cum se prepara mancarea aici.
Inspector ANPC: Nu mai faceti niciodata asa ceva, da? Ceea ce vedeti preparat, nu exista posibilitatea sa-l mai tineti, sa-l folositi, sa-l reincalziti! E foarte periculos pentru consum.
Director: Stiu.
Inspector ANPC: Si atunci de ce il mai tineti ? Chiar trebuie sa fie prioritar doar castigul financiar?
Director: Pai astazi v-am spus ca m-am apucat de curatenie. Inainte sa veniti dumneavoastra.
Inspector ANPC: Tot timpul inainte sa venim.
Si in alt local, tot pe angajati a picat vina. Directorul complexului, domnul Teodor Tanjeala, ne-a marturisit ca angajatii de la bucatarie s-au lasat si ei pe tanjeala, devreme ce intentionau sa serveasca turistii cu mancare veche, de cateva zile.
Director pastravarie: "Le-am facut instructajul la oameni si ei ar trebui sa stie ce-i de facut. Daca as avea oameni ar fi de minune, dar daca n-am cu cine sa-mi fac treaba?"
Mare atentie, asadar, la ce mancati si unde mancati. Un alt exemplu, tot in zona, este o shaormerie de langa catedrala Sfantul Ioan Botezatorul. Un bufet asezat strategic, in fata lacasului de cult, care atrage clienti ca un magnet.
Inspector ANPC: Cartofii de ce arata asa, negri? Ei practic aici prajesc, in uleiul asta, care probabil n-a fost schimbat de foarte, foarte mult timp, dupa cum arata si langa tabloul electric.
Aceasta afacere a fost suspendata, in urma cu ceva vreme, din cauza mizeriei din bucatarie. Nici in momentul acestui control nu arata mai bine.
Pardoseala era acoperita de un strat gros de ulei, bucatile de pui si cartofi zburau peste tot, iar locul parea mai degraba o lada de gunoi. Luati la intrebari, proprietarii au tratat problemele cu sfidare.
Saormeria a fost inchisa din nou, dar numai pentru cateva zile. Am revenit si noi sa vedem daca au fost remediate neregulile. Patronul shaormeriei nu a fost prea vorbaret, dar localul sau arata mai bine.
In rest, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara este institutia direct responsabila pentru toate neregulile din alimentatie. ANSVSA ar trebui sa verifice, periodic, toate unitatile pe care le-a autorizat.
Cu asftel de servicii orientate spre profit si in niciun caz catre clienti, nu e de mirare de ce Romania a primit nota 4 din 7 la serviciile pe turism, potrivit unui raport realizat de Forumul Economic Mondial.
Altfel, agroturismul merge bine. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, la 31 iulie 2016, existau 2028 de pensiuni autorizate. Vorbim practic despre segmentul din turism cu cea mai mare crestere din ultimii 2 ani.