Parinții ai căror copii au murit în Colectiv îi cer procurorului general al României să intervină ”de urgență”
Un grup de părinți ai căror copii au murit în urma tragediei din clubul Colectiv au depus la procurorul general al României o plângere, fiind nemulțumiți de modul în care este judecat procesul victimelor incendiului din 30 octombrie 2015.
Aceștia susțin că ”principalii responsabili, exponenți ai unui întreg sistem viciat, corupt și anacronic, care a generat tragedia de la Clubul Colectiv, sunt în continuare liberi, menajați și, probabil, vor rămâne nepedepsiți”.
Semnatarii solicitării care a fost adresată procurului general al României mai afirmă că organele judiciare române au limitat responsabilitatea la paliere inferioare, nesemnificative și ”de natură să ascundă tabloul real”, angrenajul și mecanismele de stat, publice și de putere, care au generat şi, din nefericire, pot multiplica și pe viitor tragedia petrecuta pe 30.10.2015.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
”În incinta clubului „Colectiv” și în imediata apropiere au fost înregistrate 26 de cadavre. După consultarea unor specialiști și studierea informațiilor rezultate în urma concluziilor rapoartelor întocmite, ne permitem să apreciem că multe dintre decese au survenit din cauza întârzierii, haosului şi a nepriceperii cu care s-a intervenit, deși au existat persoane care au profitat de tragedia noastră pentru a-și arogă merite inexistente, afirmând că operaţiunile de salvare au fost conforme, imediate şi fără de cusur.
Diferența însemnată, până la 64 de morți, o reprezintă cei care au decedat ulterior, în spitale din România și din străinătate, în timpul acordării tratamentului medical”, afirmă Laurențiu Istrate, tatăl lui Bogdan Istrate, victimă a incendiului Colectiv.
Părinții ai căror copii au murit în această targedie mai acuză că ”se încearcă camuflajul unui sistem corupt și bolnav el însuși.”
”Care a fost capacitatea de prevenție și de reacție a diverselor structuri statale cu atribuții în domeniu? Cum au fost organizate, pregătite și cum au acționat aceste structuri și instituții, până la nivel guvernamental?” - mai spun cei aproximativ 15 părinți.
Plângerea adresată Procurorului General al României a fost depusă pe 20 aprilie, cu următorul mesaj:
”SOLICITĂM
Cercetarea în regim de urgenţă, în vederea stabilirii răspunderii penale, potrivit vinovăției fiecăruia, a următoarelor persoane implicate în tragedia de la Clubul Colectiv:
- Ministrul Administrației și Internelor;
- Ministrul Sănătății;
- Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență;
- Inspectorul general al IGSU;
- Prefectul Municipiului București;
- Inspectorul șef al ISU București;
- Comandantul operațiunilor de salvare (COS);
- Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București;
- Medicul șef al SMURD, adjunctul comandantului operațiunilor de salvare și directorul operațiunilor de salvare medical (DSM);
- Medicul șef al Serviciului de ambulanță București – Ilfov;
- Responsabilii de întocmirea, implementarea și punerea în aplicare a Planului alb pentru managementul incidentelor cu victime multiple și integrarea acestuia, la nivelul sistemelor de comandă și coordonare, cu Planul Roșu de intervenție din cadrul fiecărei unități sanitare implicate, precum si de neactivarea mecanismului de protectie civila a Uniunii Europene
pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă prev. de art. 192 Cp, abuz în serviciu prev. de art. 297 Cp, neglijență în serviciu prev. de art. 298 Cp, zădărnicirea combaterii bolilor prev. de art. 352 Cp, precum și pentru alte infracțiuni ce vor fi descoperite pe parcursul cercetărilor.
Au trecut mai bine de doi ani de la un eveniment şocant, care a marcat întreaga națiune şi care continuă să provoace frustrare şi lacrimi. Demersul nostru este expresie a durerii pe care o simțim în fiecare zi din cauza pierderii copiilor noştri nevinovaţi, dar, în acelasi timp, este atât de important pentru noi să ne asiguram că pe viitor astfel de drame vor fi imposibile.
Tragedia familiilor noastre impune pedepsirea vinovaţilor, în memoria copiilor nostri, ale caror vieți au fost întrerupte atât de violent şi de timpuriu.”
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, colectiv, plangere, procurorul general,
Dată publicare:
02-05-2018 15:44