O nouă amânare în dosarul Colectiv. ”Mergem şi la CEDO”. Apel pentru procurorul general
O nouă amânare a fost dispusă de Tribunalul Bucureşti, luni, în dosarul Colectiv, pe motivul lipsei procedurii.
Părinţii unei tinere rănite spun că îi vor scrie procurorului general al României, pentru a îi cere ajutorul în urgentarea cauzei, urmând să apeleze şi la CEDO.
"Trebuie să se facă dreptate şi noi nu ne vom lăsa în acest proces. Vom lupta pe toate părţile. Mergem şi la CEDO şi oriunde", a declarat Maria Apostol, mama uneia dintre supravieţuitoarele tragediei din club Colectiv, conform Mediafax.
După doi ani şi jumătate de la incendiul din Colectiv, tatăl Adinei Apostol, unul dintre supravieţuitori, a făcut un apel "disperat" la procurorul general Augustin Lazăr "pentru a face ceva ca să meargă ceva în ţara asta, să meargă procesele astea".
"Nu se poate aşa ceva. Sunt 65 de morţi, sunt aproape 200 de oameni care sunt distruşi pe viaţă, care nu vor mai fi oameni niciodată. O să-i trimitem special o scrisoare (n.r. lui Augustin Lazăr) ca să intervină cumva, după litera legii", a explicat tatăl fetei.
La rândul ei, Adina Apostol a declarat că nu i se are normal că cererea unuia dintre patronii clubului Colectiv, inculpat în dosar, i-a fost aprobată cererea pentru a putea pleca în străinătate.
"Este incredibil. Am înţeles că este vorba de prezumţia de nevinovăţie, doar că ei au voie să facă ce vor. Ei pot să plece, să se ducă, să se distreze, noi nu. Eu nu am voie să stau nici măcar în soare. Nu poate să mă bată soarele pe faţă pentru că pot face cancer şi ei au voie să plece în Republica Mauritius, Madagascar şi unde mai vor, ca eventual să nu se mai întoarcă", a afirmat Adina Apostol.
În opinia ei, amânările repetate în instanţă înseamnă "un stres în plus".
"Sunt un stres în plus. De fiecare dată venim şi stăm o oră, apoi plecăm pentru că este lipsă de procedură, deoarece anumite persoane nu răspund citaţiilor sau nu sunt la aceeaşi adresă. Fac un apel către cei care sunt implicaţi în mod direct în acest proces să vorbească cu avocaţi, chiar dacă nu-i interesează măcar să anunţe completul de judecată ca să nu mai stăm după ei. Ne punem piedici unul altuia acum", a precizat Adina Apostol, adăugând că încă mai are 15 operaţii de făcut, intervenţii care se succes la o lună şi jumătate distanţă, fapt pentru care nu-şi poate începe încă serviciul.
Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, inculpat în dosarul Colectiv, a explicat că nu de el "ţin aceste amânări".
"Am fost şi voi fi prezent la toate termenele. Nu de mine ţin aceste amânări. Lipsa de procedură nu este invocată de mine şi nu din cauza mea e lipsă de procedură", a declarat fostul edil al Sectorului 4.
Amânare pe 12 februarie
Judecarea dosarului a fost amânată, în 12 februarie, pentru 26 martie, din cauza neîndeplinirii procedurii de citare cu două părţi civile care se află în Spania.
Procesul a început pe fond în mai 2017, însă a fost amânat de mai multe ori din motive procedurale, în principal pentru că nu au fost citate corect părţile vătămate din dosar.
Patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".
Anchetatorii mai arată că Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, (...) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL".
Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4 al municipiului Bucureşti. De asemenea, au fost deferite justiţiei alte trei persoane din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu - şef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminiţa Ganea - consilier superior, Ramona Sandra Moţoc - referent superior, ambele în cadrul aceluiaşi serviciu.
Potrivit DNA, infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina inculpaţilor constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.
Pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei au fost trimişi în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzaţi de abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu şi George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
Sursa: Agerpres, Mediafax
Etichete: pompieri, proces, tribunal, Piedone, colectiv, firma, dosar, artificii, termen, amânări,
Dată publicare:
26-03-2018 08:34