Imagini istorice: NASA prezintă filmul amartizării. Primele sunete de pe Marte

22-02-2021 22:18


Imagini istorice: NASA prezintă filmul amartizăr...
Imagini istorice: NASA prezintă filmul amartizăr...

NASA a prezentat luni primele imagini filmate de camerele roverului Perseverance în timpul amartizării, momentul în care acesta atinge solul Planetei Roșii, dar și primele sunete captate pe suprafața lui Marte.

Videoclipul postat de NASA prezintă repere majore cu ultimele minute ale intrării roverului în atmosferă, coborârea acestuia și amartizarea de pe 18 februarie.

 

Un microfon de pe vehiculul spațial a oferit și prima înregistrarea audio a sunetelor de la suprafața planetei Marte.

Din momentul deschiderii parașutei, sistemul de camere video acoperă întregul proces de coborâre, arătând o parte din călătoria intensă a roverului Perseverance către craterul Jezero al lui Marte.

Imaginile de înaltă definiție de la bordul navei spațiale încep la 17,7 kilometri deasupra suprafeței, arătând desfășurarea supersonică a celei mai masive parașute trimise vreodată în altă lume și se încheie cu amartizarea roverului în crater.

 

Pe film se aude briza marțiană

 

Un microfon atașat roverului nu a colectat date utilizabile în timpul coborârii, dar un alt dispozitiv a supraviețuit coborârii extrem de dinamice la suprafață și a obținut sunete transmise pe 20 februarie.

O briză marțiană se aude timp de câteva secunde, la fel și sunetele mecanice ale roverului care operează la suprafață.

„Pentru cei care se întreabă cum e să cobori pe Marte - sau de ce este atât de dificil - sau cât de grozav ar fi să faceți acest lucru - nu trebuie să căutați mai departe”, a declarat Steve Jurczyk, administrator în funcție al NASA.

„Perseverance abia începe și a oferit deja unele dintre cele mai iconice imagini din istoria explorării spațiale. Acesta întărește nivelul remarcabil de inginerie și precizie necesare pentru a construi și a zbura un vehicul către Planeta Roșie”, a mai spus administratorul NASA.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO