Ce misiune are roverul Perseverance, trimis de NASA pe Marte

×
Codul embed a fost copiat

Cel mai sofisticat robot trimis vreodată de pe Pământ pe Marte a amartizat cu succes într-un crater imens unde se crede că ar fi fost un lac cu vreo 4 miliarde de ani în urmă.

Roverul NASA, botezat Perseverance, îşi poate începe cu succes aventura: căutarea unor dovezi ale vieţii în trecutul, totuşi, foarte îndepărtat al Planetei Roşii.

Este cel mai performant robot pe roţi trimis vreodată de pe Pământ pe Marte. A amartizat în noaptea de joi spre vineri, după o călătorie de șapte luni prin spaţiu.

La centrul de control al misiunii din Pasadena, California, toată lumea era cu sufletul la gură. Roverul, care a costat de 2,7 miliarde de dolari, trebuia să frâneze, în coborârea de pe orbită, de la 20.000 de kilometri pe oră la zero, fiind protejat cu un scut termic de temperaturile de peste 1.000 grade Celsius.

Timp de "şapte minute de groază", cum s-a spus, Perseverance a fost pe cont propriu, când nu mai putea primi niciun ajutor de la distanţă, de la NASA, din cauza unei întârzieri a comunicaţiilor cu centrul de control.

Citește și
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

După aşteptarea încordată, o explozie de bucurie! Era recepţionat primul mesaj transmis de Perseverence de la 480 de milioane de kilometri depărtare. Separaţi de panouri de plexiglas şi aşezaţi la distanţă unii de alţii - protocolul anti-coronavirus este impus şi la NASA! - tehnicienii nu s-au putut îmbrăţişa, cum ar fi făcut altădată. Dar au bătut pumnul.

A jubilat şi ieşeanul Adrian Stoica, inginer şi profesor în laboratorul NASA, din Pasadena, California, unde conduce echipa care a făcut posibilă ghidarea de la mare distanţă a robotului Perseverance. Acesta a acordat, în 2017, un interviu pentru Știrile Pro TV, pe care îl puteți vedea AICI.

Aplauzele s-au reluat cu şi mai mare însufleţire când robotul a trimis primele imagini, în care se vedea că stă pe o suprafaţă plană.

Steve Jurczyk, NASA: ”A noua asolizare reuşită pe Marte, o singură naţiune a reuşit aşa ceva".

Directorul NASA a fost sunat de la Casa Albă la scurt timp după ce Perseverance a ajuns pe Marte.

”Cu puterea ştiinţei şi ingeniozitatea americanilor, nimic nu este imposibil!", a transmis preşedintele Biden, pe Twitter. Şi onmologul sau francez, Emmanuel Macron, a urmărit amartizarea de la Centrul Naţional pentru Studii Spaţiale din Paris.

Perseverance a dus cu el şi un mini-elicopter, care ar urma să zboare pentru prima dată pe o altă planetă. De asemenea, robotul va efectua un experiment pentru producerea oxigenului. Este de aşteptat ca roverul să funcţioneze cel puţin doi ani şi să "hoinărească" peste 15 kilometri pe solul marţian. Mostrele pe care le va aduna vor fi depozitate în mici recipiente, ce urmează să fie aduse pe Terra de o altă misiune, peste câţiva ani.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
NASA va lansa roverul Perseverance, care să caute viață pe Marte
NASA va lansa roverul Perseverance, care să caute viață pe Marte

Roverul Perseverance va pleca spre Marte pentru a explora posibilitățile de existență a vieții pe Planeta Roșie. Vehiculul NASA va scana rocile de la suprafață și va aduna cele mai promițătoare mostre, care vor ajunge pe Pământ peste câțiva ani.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.