Ce misiune are roverul Perseverance, trimis de NASA pe Marte
Cel mai sofisticat robot trimis vreodată de pe Pământ pe Marte a amartizat cu succes într-un crater imens unde se crede că ar fi fost un lac cu vreo 4 miliarde de ani în urmă.
Roverul NASA, botezat Perseverance, îşi poate începe cu succes aventura: căutarea unor dovezi ale vieţii în trecutul, totuşi, foarte îndepărtat al Planetei Roşii.
Este cel mai performant robot pe roţi trimis vreodată de pe Pământ pe Marte. A amartizat în noaptea de joi spre vineri, după o călătorie de șapte luni prin spaţiu.
La centrul de control al misiunii din Pasadena, California, toată lumea era cu sufletul la gură. Roverul, care a costat de 2,7 miliarde de dolari, trebuia să frâneze, în coborârea de pe orbită, de la 20.000 de kilometri pe oră la zero, fiind protejat cu un scut termic de temperaturile de peste 1.000 grade Celsius.
Timp de "şapte minute de groază", cum s-a spus, Perseverance a fost pe cont propriu, când nu mai putea primi niciun ajutor de la distanţă, de la NASA, din cauza unei întârzieri a comunicaţiilor cu centrul de control.
După aşteptarea încordată, o explozie de bucurie! Era recepţionat primul mesaj transmis de Perseverence de la 480 de milioane de kilometri depărtare. Separaţi de panouri de plexiglas şi aşezaţi la distanţă unii de alţii - protocolul anti-coronavirus este impus şi la NASA! - tehnicienii nu s-au putut îmbrăţişa, cum ar fi făcut altădată. Dar au bătut pumnul.
A jubilat şi ieşeanul Adrian Stoica, inginer şi profesor în laboratorul NASA, din Pasadena, California, unde conduce echipa care a făcut posibilă ghidarea de la mare distanţă a robotului Perseverance. Acesta a acordat, în 2017, un interviu pentru Știrile Pro TV, pe care îl puteți vedea AICI.
Aplauzele s-au reluat cu şi mai mare însufleţire când robotul a trimis primele imagini, în care se vedea că stă pe o suprafaţă plană.
Steve Jurczyk, NASA: ”A noua asolizare reuşită pe Marte, o singură naţiune a reuşit aşa ceva".
Directorul NASA a fost sunat de la Casa Albă la scurt timp după ce Perseverance a ajuns pe Marte.
”Cu puterea ştiinţei şi ingeniozitatea americanilor, nimic nu este imposibil!", a transmis preşedintele Biden, pe Twitter. Şi onmologul sau francez, Emmanuel Macron, a urmărit amartizarea de la Centrul Naţional pentru Studii Spaţiale din Paris.
Perseverance a dus cu el şi un mini-elicopter, care ar urma să zboare pentru prima dată pe o altă planetă. De asemenea, robotul va efectua un experiment pentru producerea oxigenului. Este de aşteptat ca roverul să funcţioneze cel puţin doi ani şi să "hoinărească" peste 15 kilometri pe solul marţian. Mostrele pe care le va aduna vor fi depozitate în mici recipiente, ce urmează să fie aduse pe Terra de o altă misiune, peste câţiva ani.