INTERVIU cu românul de la NASA care a lucrat la Perseverance, robotul care ajunge pe Marte

Ultima actualizare: 17-02-2021 21:24

Un inginer român de la NASA, care este este implicat în proiectul de testare robotică a zborurilor cu elicopterul pe Marte, a explicat într-un interviu pentru Știrile Pro TV de ce sunt atât de importante aceste misiuni spațiale.

Agenția spațială americană NASA a trimis pe planeta roșie un nou robot în pregătirea misiunilor care vor face posibilă deplasarea oamenilor acolo.

Robotul se numește “Perseverance”, se lucrează la el de 5 ani și va atinge joi, 18 februarie, solul marțian.

FOTO: Robotul Perseverance

 

O echipă a Știrilor PRO TV a stat de vorbă în 2017 cu inginerul român Adrian Stoica, şef departament de robotică la NASA, pe când începuse asamblarea robotului la un laborator din California.

Aflat pe ultima porţiune a drumului de peste 470 de milioane de kilometri spre Marte, Perseverance, noul rover construit de NASA se apropie de noua sa casă planetară. În 18 februarie, roverul va coborî prin atmosfera rarefiată a Planetei Roşii cu viteza de aproximativ 19.500 km/h, iar 7 minute mai târziu îşi va putea începe misiunea de explorare, conform NASA.

Construit de JPL pentru NASA, Perseverance se va alătura unui alt rover aflat în prezent în misiune pe Marte. Ce îl individualizează însă pe Perseverance în comparaţie cu celelalte rovere folosite de NASA pentru explorarea Planetei Roşii?

Specialistul român de la NASA i-a explicat corespondentului Pro TV Rareș Năstase ce știe să facă acest robot.

Dar, înainte de toate, el subliniază faptul că la astfel de proiecte se lucrează ani de zile, iar, uneori, inginerii își văd misiunile îndeplinite abia când ies la pensie.

”Sunt cazuri în care cercetătorul a venit la JPL tânăr și de abia spre pensionare vede misiunea îndeplinită. Dar în cazul Rover-urilor de pe Marte, mai ales că acest Rover este din multe puncte de vedere similar cu Curiosity, din punct de vedere a roboticii propriu-zise, este accelerat. Dar sunt implicați de ordinul 1000-1500 de oameni, timp de 4-5 ani.” - a spus inginerul român.

Unul dintre cele mai importante aspecte la astfel de roboți este ca aceștia să nu ajungă contaminați pe planeta respectivă. De ce?

”Pentru că noi vrem să detectăm forme de viață pe Marte sau forme care au existat. Și dacă le ducem noi o formă de viață, practic misiunea nu mai are rost, vom detecta ceva ce am adus noi. Deci există în primul rând din punct de vedere științific, să spunem, nu vrem să contaminăm. Și în al doilea rând, atunci când vrem să ne extindem către alte planete vrem să o facem controlat, nu accidental, nu vrem să ducem ceva neplanificat.” - a explicat dr. Adrian Stoica pentru Știrile Pro TV.

Un alt aspect important pentru cei care lucrează la NASA este că Guvernul SUA le finanțează în mod sistematic misiunile, indiferent de partidul care este la putere în Congres.

”Într-adevăr, programele spațiale, hai să nu zicem cercetare, programele spațiale au fost finanțate în mod consistent indiferent dacă republicanii sau democrații ajung să controleze Congresul, pentru că acolo se iau deciziile de finanțare. Singura diferență între cele două partide este că în general au o agendă care sprijină mai mult misiunile umane, cu astronauți, iar democrații în general misiunile robotice, deci explorare dincolo de Marte.” - mai spune inginerul român de la NASA.

 

Ce fac pe Marte roboții de tipul lui Perseverance? În primul rând, bineînțeles, încearcăm să culeagă probe care să fie studiate, pentru a se vedea dacă există sau au existat vreodată forme de viață, chiar și la nivel microbian.

Detectarea, dacă a existat viață pe Marte, ce fel de viață, dacă a existat, microbiană, evident. Și, din punct de vedere a viitoarelor misiuni cu oameni, de exemplu, de a evalua cât de ușor se poate extrage oxigen din atmosferă. Există un experiment de genul ăsta la Perseverance. Și important este de a aduce roci de pe Marte, făcând o analiză înapoi pe Pământ. Întoarcerea se face în cursul altor misiuni. Acesta colectează, după aceea va fi un sampler return mission, în care un alt robot se va întoarce pe Marte.” - mai explică dr. Adrian Stoica. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO