Tehnologiile revoluționare apărute în pandemie. O româncă a contribuit la una dintre cele mai mari realizări din 2020

28-12-2020 07:52


În acest an, tehnologia a devenit tot mai importantă în viața noastră, mai ales după ce restricțiile impuse din cauza pandemiei de Covid-19 au limitat interacțiunile personale.

Aproape toate activitățile - de la turism, la o simplă vizită la muzeu - au fost afectate. Multe s-au mutat însă în online. Nu au lipsit nici gadgeturile inedite sau roboții.

În noiembrie, compania Virgin a efectuat primul test cu Hyperloop, un mijloc de transport în care pasagerii călătoresc în capsule, printr-un tunel, la viteze de până la 1080 de kilometri la oră. O româncă a fost unul dintre cei doi pasageri care au participat la test.

Sara Luchian este directorul departamentului pentru clienţi al companiei. Românca a parcurs traseul de încercare, lung de 500 de metri, în 15 secunde, cu o viteză deocamdată "modestă": puţin peste 170 de kilometri pe oră.

În Elveţia, un paraşutist a efectuat cu bine primul salt dintr-un avion alimentat cu energie solară. Raphael Domjan a sărit de la aproape 1.500 de metri altitudine într-o încercare de a promova energia regenerabilă, în locul combustibililor fosili.

Ecologiştii australieni aşteaptă de la aparatele de zbor - e drept, de dimensiuni mult mai mici - ajutor în misiunea lor de a proteja ursuleţii koala. Au folosit în acest an drone dotate cu infraroşu pentru a detecta animalele în copaci, acolo unde iau de obicei masa. Specialiştii spun că urşii koala ar putea dispărea complet până în 2050.

În Costa Râca, un alt grup de ecologişti a folosit ouă false de broaşte ţestoase, în care au introdus emiţătoare GPS, pentru a urmări comerţul ilegal cu ouă. Metoda inedită a fost inspirată de serialul american Breaking Bad.

Turismul internaţional a fost grav afectat de pandemie, însă unii operatori de turism au găsit soluţii să-i ţină pe turişti alături... cu ajutorul tehnologiei. În insulele Feroe, de exemplu, comisia de turism a pus la punct un sistem prin care oameni aflaţi la mii de kilometri îi puteau controla de la distanţă pe ghizi, prin oraşele şi zonele pitoreşti ale insulelor.

Pentru prima oară în istorie, autorităţile saudite nu au permis străinilor să participe la pelerinajul de la Mecca, din cauza temerilor legate de pandemia de coronavirus. Aşa că o companie germană a creat o experienţă... digitală: un program care le permite utilizatorilor să viziteze Mecca virtual.

Şi europenii s-au orientat către tehnologie pentru a compensa pierderile înregistrate de turism. În Roma, localnicii au redescoperit una dintre cele mai populare ruine antice ale oraşului - Circus Maximus - cu ajutorul realității augmentate. Doritorii au luat loc pe cel mai mare hipodrom al Imperiului Roman, alături de alți 250.000 de spectatori... digitali.

2020 nu a fost doar anul Covid-19, din punct de vedere medical. Compania britanică CMR Surgical a anunțat că robotul-chirurg pe care l-a creat a dus la bun sfârșit peste 1000 de operații chirurgicale.

Mark Slack, CMR Surgical: "Dacă am avea un robot cu încheieturi articulate și vedere îmbunătățită, dacă mai mulți oameni ar putea efectua chirurgie minim invazivă, atunci mai mulți pacienți ar putea beneficia de această tehnică."

Tehnologia a venit și în ajutorul paramedicilor care sunt nevoiți să plece în misiune în zone greu accesibile. Un serviciu de ambulanță montană din nordul Angliei a testat anul acesta un costum propulsat de un jetpack, care le permite să ajungă la pacienți mult mai rapid.

Noutăți tehnologice au apărut și în domeniul supravegherii și siguranței locuințelor. Compania elvețiano-americană Sunflower Labs a prezentat o dronă pe post de... câine de pază. Atunci când cineva intră pe o proprietate privată, drona îl filmează și transmite imaginile direct pe telefonul proprietarului.

Alex Pachikov, fondator Sunflower Labs: "Dacă o dronă își ia zborul și găsește pe cineva care nu ar trebui să se afle pe proprietatea ta, credeți-mă, nu vor rămâne prea mult timp acolo."

Și, dacă tot am vorbit de roboți, aceștia și-au făcut debutul și în lumea... artelor. În iunie, la Londra, a fost inaugurată prima expoziție de pictură a unui artist robot. Botezat Ai-Da, a fost creat pentru a provoca o dezbatere despre viitorul inteligenței artificiale și al roboticii.