Parlamentarii europeni vor un încărcător comun pentru toate telefoanele și tabletele


Ultimul update: Marti 04 Februarie 2020 20:58
Data publicarii: Marti 04 Februarie 2020 19:38
Categorie: iLikeIT

În viitorul apropiat, în Europa am putea folosi acelaşi încărcător pentru telefoane diferite, dar şi pentru tablete sau cărţi electronice.

Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care solicită Comisiei Europene să emită, până în această vară cel târziu, o propunere legislativă în acest sens. Astfel, oamenii nu ar mai fi obligaţi să ia şi încărcătoare noi pentru fiecare dispozitiv cumpărat şi s-ar reduce cantitatea de deşeuri electronice.

Pe piaţă există în prezent cel puţin 4 tipuri diferite de încărcătoare cu cablu USB.

De peste 10 ani, parlamentarii europeni solicită un încărcător comun pentru telefoane mobile, tablete, ebooks și alte dispozitive portabile. De curând, 582 de europarlamentari au semnat o rezoluţie în acest sens, adresată Comisiei Europene.

Parlamentul European a solicitat Comisiei să introducă obligativitatea unui încărcător standard. Aşa am putea avea în viitorul apropiat un încărcător universal, care ne-ar scuti pe toţi de costuri suplimentare.

Există deja încărcătoare agreate de mai mulţi producători, dar nu şi când vorbim de principalii jucători mondiali.

În solicitarea Parlamentului european nu sunt vizate şi laptopurile, care au în prezent câte un încărcător diferit pentru fiecare model.

Iniţiativa privind încărcătorul comun pentru mobile are ca scop scăderea cantităţii de deşeuri electronice produse în Europa.

"Potrivit estimărilor, la nivel global sunt aruncate anual circa 50 de milioane de deşeuri electronice, printre care şi cablurile USB. Cei mai risipitori sunt însă europenii. Într-un singur an, aceştia au aruncat la gunoi în jur de 16 kilograme de deşeuri electronice."

La nivelul Comisiei Europene a fost făcut şi un studiu, prin care europenii au fost întrebaţi dacă îşi doresc un încărcător unic pentru dispozitivele mobile. Pentru că cei mai mulţi au răspuns da, ne putem aştepta ca până în iulie 2020, Comisia să facă un prim pas şi să emită o propunere legislativă în acest sens.

Tags: incarcator, europa,

Telefonul lui Jeff Bezos, „spart” de prințul Arabiei Saudite printr-un mesaj pe Whatsapp