Indienii se tem că statul le fură și vinde informațiile obținute prin aplicația de monitorizare a coronavirusului

Ultima actualizare: 22-06-2020 09:38
Indienii se tem că statul le fură și vinde informațiile obținute prin aplicația de monitorizare a coronavirusului
Getty

Când India a lansat aplicația de urmărire a coronavirusului Aarogya Setu în aprilie, aceasta a venit cu un ordin de descărcare obligatoriu pentru lucrătorii din sectorul public.

 

Acest ordin s-a aplicat curând și lucrătorilor din sectorul privat și apoi persoanelor care trăiesc în zone de izolare Covid-19, inclusiv pentru Rajeev Ghosh, un chimist de 50 de ani care locuiește în Noida, un oraș la est de capitala New Delhi, scrie CNN.

În luna mai, el risca o pedeapsă de șase luni de închisoare sau o amendă de 15 dolari pentru că a refuzat să descarce aplicația.

Lui Ghosh însă nu-i păsa: avea preocupări mai mari cu privire la utilizarea viitoare a datelor sale.

”Nu sunt sigur cum le va folosi guvernul meu. Dacă doresc, mă pot supraveghea pentru totdeauna, prin localizarea aplicației”, a spus Ghosh.

Ghosh nu este singurul indian cu astfel de temeri. În Noida, activiștii care militează pentru confidențialitatea datelor personale au atacat în instanță ordinul de descărcare obligatoriu, iar până la sfârșitul lunii mai acesta a fost ridicat. 

Activiștii susțin că ordinul a încălcat libertățile personale protejate printr-o hotărâre a Curții Supreme, în anul 2017, privind dreptul la confidențialitate.

Guvernul indian susține că cele mai multe date personale și de locație ale utilizatorilor sunt în cele din urmă șterse, dar criticii spun că lipsa legilor privind protecția datelor din India expune milioane de oameni la potențiale încălcări ale confidențialității. 

De asemenea, se tem că informațiile personale ar putea fi vândute de către guvern către companii private sau chiar folosite pentru supraveghere și după încheierea pandemiei Covid-19.

 

Program descărcat de peste 120 de milioane de ori

 

Aplicația Aarogya Setu a fost dezvoltată de Centrul Național de Informatică, un organism IT și e-guvernare în cadrul Ministerului Electronicii și Tehnologiei Informației, în colaborare cu experți tehnici voluntari din industria privată și din mediul academic.

Până la începutul lunii iunie, acesta a fost descărcat de peste 120 de milioane de ori.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO