Spania și Franța repornesc sectorul turistic. Ce măsuri de relaxare s-au luat

×
Codul embed a fost copiat

Două dintre statele europene cele mai afectate de pandemie, Spania și Franța, au eliminat o nouă serie de restricții în acest weekend.

Madridul a redeschis granițele pentru cetățenii Uniunii, în timp ce la Paris s-au redeschis faimoasele restaurante de lux.

Situația s-a agravat în Germania

 

Veștile nu sunt însă la fel de bune peste tot: Germania a înregistrat o creștere a indicelui R, cel care arată rapiditatea cu care se răspândește virusul. Indicele a sărit de la mai puţin de 2 la aproape 3, ceea ce înseamnă că o persoană cu coronavirsus infectează alte aproape 3 persoane, în medie.

Creșterea e cauzată, în parte, de numărul mare de persoane infectate găsite la mai multe abatoare germane, unde lucrează și români.

Restaurantele din centrul Parisului s-au deschis

 

Pentru prima oară după mai mult de trei luni, faimoasele restaurante din centrul Parisului și-au deschis porțile și așteaptă primii clienți.

Citește și
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 15 mai. Slovenia anunță sfârșitul epidemiei și deschide granițele
Cum arată turismul în Europa în "vara coronavirusului". Reguli de coşmar în hoteluri şi restaurante
„Șefii sunt corupți și ne tratează ca pe animale!” Mărturia unui român de 19 ani angajat livrator de colete în Germania, unde muncește 14 ore pe zi

Într-un local de lux care afișează cu mândrie două stele Michelin, chelnerii poartă măști de protecție, mesele sunt distanțate și mai ales curate. Toate restaurantele pariziene s-au grăbit să primească musafiri, imediat ce președintele Macron a anunțat că prima fază a crizei provocate de coronavirus s-a încheiat.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Franța se poate întoarce la stilul ei de viață.”

Guy Martin e bucătarul-șef al restaurantului și unul dintre cei mai apreciați chefi francezi. S-a întors în bucătărie și face ceea ce știe mai bine: își perfecționează propriile rețete: file de rață la tigaie, castravete acidulat și un vârf de piper.

Guy Martin, bucătar-şef: „Redeschiderea a fost un pic agitată, dar echipa e întotdeauna foarte eficace.”

Vorbim despre o echipă de 20 de oameni, mai mult de un bucătar pentru fiecare client.

Cyril Vanier, corespondent CNN: „Să nu ne păcălim - e imposibil să respecți tot timpul distanțarea socială într-o bucătărie, în orice bucătărie, dar restaurantele ca Vefour sunt mai bine echipate decât multe altele să facă asta. Încă dinainte de pandemie erau deja considerate la cel mai înalt standard profesional.”

Totul lucește de curățenie, fiecare lingură este dată la o parte după folosire, iar jurnaliștii nu au voie să-i filmeze pe clienți, pentru a nu-i deranja în timpul mesei. Cu toate astea, marea redeschidere e un succes. În ciuda faptului că bucătarul-șef nu e satisfăcut.

Guy Martin, bucătar-șef Véfour: „Pentru echipă, spun "da, e OK". Dar în mintea mea mă întreb "Guy, poți face lucrurile mai bine?" Nu sunt cu adevărat mulțumit cu 100%.

Francezii speră ca ridicarea restricțiilor să aducă un val de turiști, după luni de zile în care granițele au fost închise.

Spania încearcă să repornească turismul

 

Și Spania încearcă să repornească sectorul turistic. Guvernul de la Madrid a făcut un pas important sâmbătă: a deschis granițele pentru cetățenii statelor din Uniunea Europeană.

Al Goodman, corespondent CNN: „Zborurile pe aeroportul din Madrid încă sunt foarte rare față de normal, dar au sosit avioane din Paris, Amsterdam, Bruxelles, Londra, iar guvernul spaniol a decis sâmbătă noapte să permită britanicilor să intre în țară fără să stea în carantină.”

Maya, student: „Am încercat să vin (în Spania, n.r.) de patru ori, dar nu mi-au dat voie, iar acum că granițele s-au deschis sunt foarte fericită. Cu toții suntem foarte fericiți.”

Potrivit legii, toată lumea de la vârsta de 6 ani în sus trebuie să poarte mască în public. Iar călătorii care sosesc pe aeroporturile spaniole sunt verificați vizual de medici, li se ia temperatura și trebuie să-și lase datele de contact.

În cazul în care apar suspiciuni de coronavirus sunt trimiși la autoritățile medicale din regiunea în care se află. Spaniolii speră însă că, în ciuda restricțiilor și a regulilor, celebrele lor plaje - acum pustii - se vor umple din nou cu turiști.

Al Goodman, corespondent CNN: „Spania merge mai departe după cele 28.000 de decese provocate de coronavirus aici, una dintre cele mai grav afectate țări din Europa, dar există un optimism precaut. Guvernul spune că virusul încă trebuie luat în serios... Nu s-a terminat.”

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Distanțarea socială îi lasă flâmânzi pe turiști. Fug cu farfuria de mâncare când îi prinde ploaia
Distanțarea socială îi lasă flâmânzi pe turiști. Fug cu farfuria de mâncare când îi prinde ploaia

Deși statul a decis că hotelurile pot primi clienți, afacerile din turism sunt puse la grea încercare de regulile impuse de pandemie. 9 din 10 unități de primire nu au soluții pentru a servi masa la un grad de ocupare de 100 %.

Cum arată turismul în Europa în
Cum arată turismul în Europa în "vara coronavirusului". Reguli de coşmar în hoteluri şi restaurante

Cei care își fac planuri de vacanță trebuie să știe că în mai multe țări europene, autoritățile au luat masuri în funcție de numărul de îmbolnăviri înregistrate.

Grecia se redeschide pentru turiști. Auto-izolarea la destinație sau la întoarcerea acasă nu mai este obligatorie
Grecia se redeschide pentru turiști. Auto-izolarea la destinație sau la întoarcerea acasă nu mai este obligatorie

Începând de astăzi, turiștii din majoritatea țărilor europene, inclusiv România, pot merge în vacanță în Grecia, fără să fie siliți să se auto-izoleze, nici la destinație, nici la întoarcerea acasă.

Recomandări
Austria este de acord cu intrarea României în Schengen, însă doar cu ridicarea granițelor aeriene. Ciolacu: ”Am spart gheața”
Austria este de acord cu intrarea României în Schengen, însă doar cu ridicarea granițelor aeriene. Ciolacu: ”Am spart gheața”

Austria și-a schimbat poziția și ne deschide calea spre Schengen. Anunțul a fost făcut sâmbătă noapte de premierul Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Care sunt cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale
Care sunt cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale

Cea mai mare pensie din România are o valoare brută de 95.423 de lei, potrivit datelor obţinute de News.ro. Valoarea netă a pensiei este de 84.000 de lei, aproximativ 16.800 de euro lunar.

Doctor în științele educației, despre dezastrul românesc de la testele PISA: ”Nu e atât de rău, mai e Bulgaria după noi”
Doctor în științele educației, despre dezastrul românesc de la testele PISA: ”Nu e atât de rău, mai e Bulgaria după noi”

România s-a clasat pe locul 45 din 81 de țări la testele PISA. Practic, rezultatele au arătat că performanța elevilor de 15 ani este pe penultimul loc din Uniunea Europeană. Aproape jumătate se încadrează la analfabetism funcțional.