iLikeIT. George Buhnici prezinta cele mai bune servicii de mesaje si email securizate

Ultima actualizare: 30-08-2013 06:59

Scandalul Edward Snowden pare ca s-a mai calmat, cel putin la prima vedere. Pe internet insa, revolutia abia acum incepe.

In ultimele saptamani, internautii au inceput sa caute si sa imbratiseze serviciile de mesaje si email securizate - cateva programe si site-uri care va pot face conversatiile mult mai greu de… ascultat.

De cand cu scandalul interceptarilor de pe internet, temerile cetatenilor internetului s-au confirmat. Cele mai mari companii de email si retele sociale au recunoscut ca au oferit serviciilor secrete americane informatii personale si conversatiile a sute de milioane de oameni.

Unii guvernanti europeni au cerut lamuriri Stetlor Unite, iar impotriva lui Edward Snowden a fost declansata o vanatoare, el fiind acuzat de tradare. Tradare sau nu, pe noi ne intereseaza de acum cum facem ca secretele noastre sa ramana ... secrete.

Si oricat de putin importante, poate, vi se par azi niste discutii obisnuite, nu va poate garanta nimeni ca nu vor putea fi folosite impotriva de cineva rau-voitor, care uneori ... poate fi chiar statul. Hai sa vedem cum conversam asadar confidential.

-► Lavabit - este un serviciu de email securizat, lansat in 2004. A fost inchis dupa scandalul Snowden. Cel acuzat acum de tradare ... avea cont la ei.

-► MyKolab - este un serviciu de email securizat care poate fi considerat o alternativa de succes pentru defunctul Lavabit, deoarece serverele sunt localizate in Elevetia, unde se presupune ca americanii de la NSA nu au acces.

-► Wickr - este o aplicatie gratuita pentru iOS care se lauda ca permite utilizatorilor sa trimita mesaje, emailuri, fotografii si clipuri criptate, care se autodistrug dupa o anumita perioada de timp. In plus, se ofera si o recompensa de 10.000 lire pentru gasirea unui "bug" in aceasta aplicatie.

-► Threema - este o aplicatie de mesagerie instant pentru smartphones, valabila pentru iOS si Android. Pe langa mesajele clasice de tip text, utilizatorii pot trimite imagini, clipuri video si coordonatele locului in care se afla in acel moment. De asemenea, aceasta aplicatie este una elvetiana, avand serverele localizate in Elvetia, iar compania producatoare sustine ca siguranta datelor este 100% sigura, datorita unor chei de criptare foarte bune.

-► TigerText - este o multi-platforma gratuita de mesagerie instant, securizata, care permite utilizatorilor sa programeze stergerea mesajelor - atat ca destinatar, cat si ca expeditor - la un anumit interval de timp. Aplicatia este valabila pentru Android, BlackBerry, iPhone, iPad, iPad Touch, Windows 7 mobile device, tableta, Mac sau PC.

-► Secure Gmail - este o extensie a browserului Chrome, care permite utilizatorului sa trimita mesaje securizate prin Gmail, cu ajutorul unei parole suplimentare, cunoscuta doar de catre destinatar.

-► crypto.cat - aplicatie gratuita pentru chat-ul criptat pe web, de tip "open source", valabila pentru Mac OSX si ca extensie pentru Google Chrome, Mozilla Firefox si Apple Safari.

-► MaskMe - este un serviciu care mascheaza adresa reala de email a utilizatorului, permitandu-i acestuia sa comunice cu companii si retaileri sau sa intre in grupuri de discutii fara sa-i fie teama ca adresa sa va fi sparta de un hacker sau va fi tinta unor atacuri de tip spam. Serviciul este valabil ca add-on pentru Firefox si Chrome.

-► PassPack - este un serviciu online gratuit de managament si criptare a parolelor

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO