Adevarul despre conturile de mail de la serviciu. Ce NU trebuie sa scrieti de pe aceste adrese
Scandalul declansat de mai multi profesori de la Universitatea Harvard, care au aflat ca persoane din conducerea institutiei le citeau e-mailurile, a adus in atentia presei situatia acestor conturi considerate personale, dar folosite la serviciu.
Publicatia Business Insider precizeaza ca problema e-mailurilor de serviciu este mult mai complicata decat cred utilizatorii lor.
Teoretic vorbind, si uneori chiar si practic, seful poate citi orice mail folosit aici, chiar daca angajatul considera ca acel cont este personal si confidential.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prin urmare, publicatia ofera cateva sfaturi si precizari, pe care multi dintre utilizatori nu le cunosc.
Revenind la sfaturile furnizate de expertii Business Insider, cel mai important lucru: contul de mail de la serviciu este proprietatea angajatorului, nu a angajatului, prin urmare seful are dreptul sa verifice mesajele, daca va considera necesar acest lucru.
Uneori, aceasta clauza este precizata chiar si in contractul de munca, desi de cele mai multe ori persoana care il semneaza nu da atentie acestor detalii.
Salariatii nu ar trebui sa trimita sau sa primeasca pe contul de serviciu mesaje care ar putea fi considerate “nepotrivite”.
In acest caz, nu este sigur nici daca e folosit un cont personal de mail, dar e utilizat calculatorul sau telefonul furnizat de angajator.
Mesajele primite sau trimise astfel vor ajunge automat pe serverul companiei si cei care monitorizeaza mailurile pot afla astfel orice, inclusiv parola folosita.
In plus, multi anagajti isi lasa deschisa casuta de mail sau raman logati pe calculatorul de la serviciu, ori folosesc sistemul de logare automata pe mail, fara a mai fi ceruta parola, astfel incat oricine ajunge la acel calcuator poate avea acces la mesaje.
Angajatii nu trebuie sa uite ca, daca sunt concediati sau isi dau demisia, sunt obligati sa predea sefilor telefonul sau calculatorul de serviciu, care au fost folosite anterior pentru citirea contului de mail, iar acest cont poate fi accesat in continuare.
Specialistii de la Business Insider atrag atentia si asupra riscului pe care il presupunea munca de la calculatorul de acasa.
Pentru a putea lucra astfel, angajatii instaleaza deseori, in calculatorul personal, anumite programe.
Acestea sunt menite sa asigure accesul salariatului la anumite informatii de serviciu, insa in acelasi timp programele pot accesa contul personal de mail, desi acest lucru este ilegal.
Pentru a nu avea probleme, cel mai simplu este ca angajatii sa foloseasca propriile telefoane sau laptopuri, atunci cand vor sa trimita mesaje personale.
Daca au insa dovada ca mesajele lor au fost citite de sefi sau de colegi, fara acordul lor, trebuie sa afle ce anume prevede legea in tara lor, pentru ca legislatia in acest domeniu difera de la un stat la altul.
Descopera lumea celor mai tari inventii din stiinta si IT pe SmartNation.ro