Edward Snowden loveste din nou. Scandalul GCHQ din Anglia: interceptarea diplomatilor straini
Ziarul The Guardian publica in exclusivitate un raport secret in care se afirma ca GCHQ (Departamentul britanic de Comunicatii) ar fi spionat telefoanele si email-urile diplomatilor in timpul conferintelor internationale organizate de Marea Britanie.
Ba mai mult decat atat, englezii de la GCHQ ar fi amenajat si un cafe internet special, cu ajutorul caruia furau parolele dimplomatilor.
Aceste informatii publicate de The Guardian vin in contextul scandalului declansat in SUA de fostul angajat CIA, Edward Snowden, care a afirmat ca administratia lui Barack Obama supravegheaza convorbirile telefonice si comunicatiile online de pe teritoriul Statelor Unite. Mai mult decat atat, acest nou scandal de la Londra apare cu cateva ore inainte ca Marea Britanie sa deschida lucrarile summitului G-8 - la care participa 7 dintre cele mai mari puteri economice, printre care si Rusia.
"Esecul diplomatic din cauza acestor informatii ar putea fi considerabil", a declarat academicianul englez Richard J. Aldrich, citat de CBS News - el fiind autorul unei carti de mari succes, care se numeste chiar "GCHQ". Deocamdata, reprezentantii GCHQ au refuzat sa comenteze acest scandal.
The Guardian citeaza peste 10 documente interne guvernamentale, furnizate de fostul contractor NSA, Edward Snowden, in care se arata - printre altele - ca Marea Britanie ar fi spionat computerul ministrului de Externe al Africii de Sud si i-ar fi supravegheat pe delegatii turci care au participat la summit-ul G-20 din 2009 de la Londra.
Aceste documente, a caror veridicitate nu a putut fi probata deocamdata, sunt in mai multe formate. The Guardian scrie ca unul este un "PowerPoint slide", altul o "hartie de informare", in timp ce unele sunt pur si simplu "documente".
CBS News subliniaza insa faptul ca nu este clar cum a putut Edward Snowden sa aiba acces la niste documente secrete britanice, desi, intr-un articol, The Guardian sustine ca una dintre modalitatile prin care au fost procurate aceste documente a fost penetrarea unei retele interne top-secret, care era impartita intre NSA si GCHQ.
Intr-un document citat de The Guardian, dar care nu a fost postat pe website-ul propriu (asa cum s-a intamplat cu altele) se arata cum cei de la GCHQ ar "hack"-ari anumite smartphone-uri, precum cele de tip BlackBerry. Intr-una dintre notele Departamentul britanic de Comunicatii (GCHQ) se afirma ca diplomatii din toate tarile au obiceiul de a folosi foarte des telefoanele lor smart, adaugand faptul ca "spionii" au exploatat acest lucru la summit-ul G-20.
Intr-un alt document citat de The Guardian, dar care nu a fost postat online, se arata ca GCHQ ar fi amenajat un internet cafe, care era capabil "sa extraga informatii de tip key logging", ceea ce inseamna ca serviciile de comunicatii puteau sa-i monitorizeze pe dimplomati chiar si dupa terminarea summit-ului, cu ajutorul acestor date.
"Key logging" este un termen care se refera la detale de identificare ale unei persoane pe internet, user si parola - acestea putand fi "furate" cu ajutorul unor programe software, instalate pe calulatoare.
Britanicii care respecta legea nu au de ce sa se teama de spionarea comunicatiilor
Cu doar cateva ore inainte sa se faca publice aceste informatii, ministrul de Externe William Hague declara ca cetatenii care respecta legea nu au de ce sa teama de serviciile secrete. El a facut aceste precizari in timpul unei polemici privind presupusa utilizare de catre serviciile britanice de informatii a unui program american de spionare a comunicatiilor, relateaza AFP."Cadrul juridic" in care actioneaza serviciile britanice de informatii "este solid, (iar) supravegherea exercitata de ministere este puternica", a subliniat pentru BBC ministrul, care a confirmat ca va sustine o declaratie in legatura cu acest subiect in Parlament, luni.
"Daca esti un cetatean ce respecta legile acestei tari, care are o viata profesionala si persoanla fara probleme, nu ai niciun motiv sa te temi ca serviciile secrete britanice iti asculta conversatiile telefonice sau alte lucru de acest fel", a declarat el.
Potrivit ziarului britanic The Guardian, serviciul de ascultari din Marea Britanie, GCHQ, ar avea acces "cel putin incepand din iunie 2010" la programul de spionaj PRISM, creat in secret de catre serviciile americane de informatii.
PRISM, care se afla in prezent in centrul unei controverse in Statele Unite, a fost utilizat de catre serviciile secrete americane pentru interceptarea comunicatiilor navigatorilor pe Internet din afara Statelor Unite, pe retele de socializarea mari ca Facebook. Potrivit The Guardian, PRISM pare totodata "ca a permis GCHQ sa ocoleasca procedura legala necesara in vederea obtinerii de date persoanle cum ar fi e-mailuri, fotografii sau (inregistrari) video de la operatori instalati in afara Marii Britanii".
Seful diplomatiei britanice, care are in subordine serviciul de ascultari si serviciile secrete externe (MI6), a refuzat sa comenteze despre modul in care actioneaza servciile de informatii, invocand motive de securitate. Insa el a calificat drept un "nonsens" ideea ca GCHQ ar fi cautat "sa ocoleasca legea britanica (impreuna) cu alta agentie, in alta tara".
Opozitia laburista i-a cerut sambata lui Hague sa vina sa explice in Parlament "care este pozitia Guvernului" in acest scandal si ce intentioneaza sa faca el "pentru a raspunde preocuparii opiniei". De asemenea, Comisia parlamentara pentru Informatii si Securitate a solicitat GCHQ sa ii predea un "raport complet foarte rapid", care i-ar putea fi transmis pana luni.
Sursa: CBS, The Guardian
Etichete: Marea Britanie, spionaj, camere de supraveghere, BlackBerry, edward snowden, GCHQ, prism,
Dată publicare:
17-06-2013 08:32