Edward Snowden loveste din nou. Scandalul GCHQ din Anglia: interceptarea diplomatilor straini

GCHQ

Ziarul The Guardian publica in exclusivitate un raport secret in care se afirma ca GCHQ (Departamentul britanic de Comunicatii) ar fi spionat telefoanele si email-urile diplomatilor in timpul conferintelor internationale organizate de Marea Britanie.

Ba mai mult decat atat, englezii de la GCHQ ar fi amenajat si un cafe internet special, cu ajutorul caruia furau parolele dimplomatilor.

Aceste informatii publicate de The Guardian vin in contextul scandalului declansat in SUA de fostul angajat CIA, Edward Snowden, care a afirmat ca administratia lui Barack Obama supravegheaza convorbirile telefonice si comunicatiile online de pe teritoriul Statelor Unite. Mai mult decat atat, acest nou scandal de la Londra apare cu cateva ore inainte ca Marea Britanie sa deschida lucrarile summitului G-8 - la care participa 7 dintre cele mai mari puteri economice, printre care si Rusia.

"Esecul diplomatic din cauza acestor informatii ar putea fi considerabil", a declarat academicianul englez Richard J. Aldrich, citat de CBS News - el fiind autorul unei carti de mari succes, care se numeste chiar "GCHQ". Deocamdata, reprezentantii GCHQ au refuzat sa comenteze acest scandal.

The Guardian citeaza peste 10 documente interne guvernamentale, furnizate de fostul contractor NSA, Edward Snowden, in care se arata - printre altele - ca Marea Britanie ar fi spionat computerul ministrului de Externe al Africii de Sud si i-ar fi supravegheat pe delegatii turci care au participat la summit-ul G-20 din 2009 de la Londra.

Citește și
Edward Snowden
Edward Snowden afirma ca va ramane in Hong Kong, promitand noi dezvaluiri "explozive"
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

Aceste documente, a caror veridicitate nu a putut fi probata deocamdata, sunt in mai multe formate. The Guardian scrie ca unul este un "PowerPoint slide", altul o "hartie de informare", in timp ce unele sunt pur si simplu "documente".

CBS News subliniaza insa faptul ca nu este clar cum a putut Edward Snowden sa aiba acces la niste documente secrete britanice, desi, intr-un articol, The Guardian sustine ca una dintre modalitatile prin care au fost procurate aceste documente a fost penetrarea unei retele interne top-secret, care era impartita intre NSA si GCHQ.

Intr-un document citat de The Guardian, dar care nu a fost postat pe website-ul propriu (asa cum s-a intamplat cu altele) se arata cum cei de la GCHQ ar "hack"-ari anumite smartphone-uri, precum cele de tip BlackBerry. Intr-una dintre notele Departamentul britanic de Comunicatii (GCHQ) se afirma ca diplomatii din toate tarile au obiceiul de a folosi foarte des telefoanele lor smart, adaugand faptul ca "spionii" au exploatat acest lucru la summit-ul G-20.

Intr-un alt document citat de The Guardian, dar care nu a fost postat online, se arata ca GCHQ ar fi amenajat un internet cafe, care era capabil "sa extraga informatii de tip key logging", ceea ce inseamna ca serviciile de comunicatii puteau sa-i monitorizeze pe dimplomati chiar si dupa terminarea summit-ului, cu ajutorul acestor date.

"Key logging" este un termen care se refera la detale de identificare ale unei persoane pe internet, user si parola - acestea putand fi "furate" cu ajutorul unor programe software, instalate pe calulatoare.

Britanicii care respecta legea nu au de ce sa se teama de spionarea comunicatiilor

Cu doar cateva ore inainte sa se faca publice aceste informatii, ministrul de Externe William Hague declara ca cetatenii care respecta legea nu au de ce sa teama de serviciile secrete. El a facut aceste precizari in timpul unei polemici privind presupusa utilizare de catre serviciile britanice de informatii a unui program american de spionare a comunicatiilor, relateaza AFP.

"Cadrul juridic" in care actioneaza serviciile britanice de informatii "este solid, (iar) supravegherea exercitata de ministere este puternica", a subliniat pentru BBC ministrul, care a confirmat ca va sustine o declaratie in legatura cu acest subiect in Parlament, luni.

"Daca esti un cetatean ce respecta legile acestei tari, care are o viata profesionala si persoanla fara probleme, nu ai niciun motiv sa te temi ca serviciile secrete britanice iti asculta conversatiile telefonice sau alte lucru de acest fel", a declarat el.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, serviciul de ascultari din Marea Britanie, GCHQ, ar avea acces "cel putin incepand din iunie 2010" la programul de spionaj PRISM, creat in secret de catre serviciile americane de informatii.

PRISM, care se afla in prezent in centrul unei controverse in Statele Unite, a fost utilizat de catre serviciile secrete americane pentru interceptarea comunicatiilor navigatorilor pe Internet din afara Statelor Unite, pe retele de socializarea mari ca Facebook. Potrivit The Guardian, PRISM pare totodata "ca a permis GCHQ sa ocoleasca procedura legala necesara in vederea obtinerii de date persoanle cum ar fi e-mailuri, fotografii sau (inregistrari) video de la operatori instalati in afara Marii Britanii".

Seful diplomatiei britanice, care are in subordine serviciul de ascultari si serviciile secrete externe (MI6), a refuzat sa comenteze despre modul in care actioneaza servciile de informatii, invocand motive de securitate. Insa el a calificat drept un "nonsens" ideea ca GCHQ ar fi cautat "sa ocoleasca legea britanica (impreuna) cu alta agentie, in alta tara".

Opozitia laburista i-a cerut sambata lui Hague sa vina sa explice in Parlament "care este pozitia Guvernului" in acest scandal si ce intentioneaza sa faca el "pentru a raspunde preocuparii opiniei". De asemenea, Comisia parlamentara pentru Informatii si Securitate a solicitat GCHQ sa ii predea un "raport complet foarte rapid", care i-ar putea fi transmis pana luni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Edward Snowden are documente secrete privind atacurile cibernetice in China - presa
Edward Snowden are documente secrete privind atacurile cibernetice in China - presa

Edward Snowden, aflat la originea dezvaluirilor despre programele secrete americane de supraveghere a comunicatiilor, detine documente secrete privind tinte de piratare in Hong Kong si China, anunta South China Morning Post (SCMP).

Edward Snowden afirma ca va ramane in Hong Kong, promitand noi dezvaluiri
Edward Snowden afirma ca va ramane in Hong Kong, promitand noi dezvaluiri "explozive"

Edward Snowden a dat asigurari miercuri ca nu vrea sa plece din Hong Kong, promitand ca va face noi dezvaluiri despre programul Agentiei Nationale de Securitate din SUA de supraveghere a comunicatiilor.

AFP: Cum a fost posibil ca Edward Snowden sa aiba acces la informatii strict secrete
AFP: Cum a fost posibil ca Edward Snowden sa aiba acces la informatii strict secrete

Autoritatile americane incearca sa inteleaga cum a putut un subcontractor in domeniul informatic sa puna mana pe documente strict secrete, la care au acces un numar redus de persoane, potrivit unor experti, relateaza AFP.

Scandalul PRISM. Google, Facebook si Microsoft cer voie guvernului sa arate ca n-au nimic de ascuns
Scandalul PRISM. Google, Facebook si Microsoft cer voie guvernului sa arate ca n-au nimic de ascuns

Google, Facebook si Microsoft au cerut guvernului SUA sa le permita sa dea publicitatii cererile pe care le-au primit din partea Serviciilor de Informatii cu privire la securitatea datelor personale.

Cine este iubita sexy a lui Edward Snowden, omul care a provocat un mare scandal in SUA. FOTO/VIDEO
Cine este iubita sexy a lui Edward Snowden, omul care a provocat un mare scandal in SUA. FOTO/VIDEO

Edward Snowden, barbatul care a sfidat NSA si serviciile secrete americane si-a lasat in urma iubita, Lindsay Mills, inainte de a fugi in Hong Kong.

Recomandări
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române.

Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”
Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”

Vineri începe campania electorală pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Aproape 90 la sută dintre români știu că acestea sunt organizate pe 9 iunie.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.