Bitcoin, moneda digitala alternativa aleasa ca solutie de cei care vor sa-si stie banii in siguranta
Aurul nu mai este singura investitie catre care se orienteaza oamenii in aceste vremuri nesigure din punct de vedere financiar.
Mai nou, cei care vor sa-si stie banii in siguranta ii schimba in "Bitcoin", o moneda digitala alternativa. Bitcoin exista deja de cativa ani, dar a castigat o imensa popularitate abia de la declansarea crizei din Cipru. Atentie, insa! Numerosi analisti avertizedaza ca Bitcoin are toate caracteristicile unei bule speculative.
Ceea ce s-a intamplat recent in Cipru i-a facut pe multi europeni sa se intrebe cui isi pot incredinta banii. Amir Taaki le propune o alternativa: Bitcoin, prima moneda digitala din lume.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
''Nu e un concept teoretic, e o piata de miliarde de dolari, cu grafice, previziuni si asa mai departe. Exista deja, functioneaza si o folosim'' - Amir Taaki, utilizator Bitcoin.
Bitcoin a fost creat in 2009 de un programator misterios si a ajuns sa valoreze acum mai mult de un miliard de dolari. Tranzactiile in Bitcoins nu sunt mijlocite de nicio banca, iar asta face ca acesti bani sa fie greu de urmarit si de impozitat.
''Pe viitor e posibil sa primim Bitcoins, in loc de bani, de la bancomate. Acestia sunt deja folositi pentru a plati servicii in toata lumea'' - Siobhan Robbins, corespondent Sky News.
De la declansarea problemelor din Cipru, moneda virtuala si-a dublat valoarea si a atras o multime de investitori din tari ca Spania si Grecia, aflati in cautarea unei investitii sigure. Dar analistii nu vad cu ochi buni aceasta evolutie spectaculoasa.
''Sunt complet nesigure. La fel de bine poti sa dai foc banilor pe care-i ai, din punctul meu de vedere'' - Simon Smith, analist.
La inceputul saptamanii trecute, o unitate Bitcoin valora 33 de dolari, iar vineri ajunsese la 88. De fapt, in afara de Zimbabwe si alte asemenea locuri, cu greu mai gasesti o moneda atat de instabila, spun analistii. Altii cred insa ca Bitcoin are toate sansele sa devina o moneda adevarata.
''Nu cred ca Bitcoin este o moda. Cred ca e o modalitate sigura de stoca valori. Eu cred ca e mai sigura decat aurul si argintul'' - Bruce Wagner, investitor.
Saptamana trecuta, Bitcoin a facut inca un pas, oarecum fortat, spre lumea reala, cand autoritatile americane au instituit un set de reguli, in incercarea de a preveni folosirea acestei monede in spalarea de bani si alte activitati ilegale.