Aplicațiile de urmărire reduc răspândirea Covid-19 chiar și când le folosesc puțini oameni. Cum funcționează

Ultima actualizare: 04-09-2020 09:35
Aplicațiile de urmărire reduc răspândirea Covid-19 chiar și când le folosesc puțini oameni. Cum funcționează
Getty

Aplicațiile de urmărire a contactelor pot reduce brusc răspândirea Covid-19 chiar și atunci când doar câteva persoane le folosesc, a arătat un studiu publicat de cercetători de la Google și Universitatea Oxford.

 

O aplicație utilizată de 15% din populație, împreună cu o forță de muncă bine pregătită pentru urmărirea contactelor, poate duce la o scădere de 15% a ratelor de infecție și la o scădere de 11% a deceselor cauzate de Covid-19, scrie The Guardian.

Constatările s-au bazat pe date dintr-un sistem de urmărire digitală similar cu cel dezvoltat în comun de Google și Apple.

Aplicația realizată de cei doi giganți tehnologici urmărește interacțiunile prin semnale Bluetooth și notifică anonim o persoană dacă cineva pe care l-a întâlnit a contractat Covid-19.

Șase state americane și peste 20 de țări au lansat în ultimele săptămâni aplicații de notificare a expunerii bazate pe tehnologia Apple-Google.

 

Simulare pe baza interacțiunilor

 

Cercetătorii au simulat răspândirea Covid-19 pe baza interacțiunilor la domiciliu, birouri, școli și adunări sociale din regiunile King, Pierce și Snohomish din statul Washington.

„Vedem că toate nivelurile de notificări la expunere în Marea Britanie și SUA au potențialul de a reduce semnificativ numărul de cazuri de coronavirus, spitalizări și decese în întreaga populație”, a spus Christophe Fraser, co-autor al studiului.

Cercetătorii au observat că o aplicație de urmărire a contactelor nu este o intervenție autonomă.

Ei au mai spus că modelul lor reprezintă încă o „simplificare dramatică a lumii reale” și nu ia în considerare mișcarea persoanelor care contribuie la răspândirea bolii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO