Cum evoluează COVID de la o zi la alta. Ce simptome poți manifesta și cum le deosebești de o simplă răceală

Trei simptome ale variantei Omicron
Shutterstock

Primele simptome ale infectării cu coronavirus pot să apără într-un interval de 2 până la 14 zile de la expunerea la virus.

La început, poți crede că este vorba despre o răceală, deoarece primul simptom care apare, de obicei, este febra, scrie Business Insider.

Însă, situația se poate agrava rapid, astfel că este important să cunoaștem cum evoluează Covid-19 de la o zi la alta.

Primul simptom în Covid-19 este febra

 

Citește și
JUDETE
Coronavirus România. Care sunt cele mai afectate județe din țară de Covid-19
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România


Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și Chinei, începând din 20 februarie 2020, 80% din cazurile confirmate de laborator au fost ușoare până la moderate, 14% au fost severe și 6% au fost critice.

Trebuie știut însă faptul că un caz ușor de COVID-19 nu este ca o răceală ușoară. Simptomele vor fi în continuare destul de severe. În această categorie intră toți cei care nu au nevoie de oxigen pentru a respira. Cazurile severe au nevoie de oxigen suplimentar, iar cele critice sunt definite prin insuficiență respiratorie acută sau insuficiență de mai multe organe.

Simptomele, tratamentele și calendarul bolii variază în funcție de categoria de pacienți.

Cum evoluează COVID de la o zi la alta

 

Iată cum se dezvoltă COVID-19 de la o zi la alta, pentru fiecare nivel de severitate.

Primul simptom poate apărea într-o perioadă de 2 până la 14 zile după expunerea la noul coronavirus. Mulți pacienți ar putea crede că este vorba despre o răceală sau gripa comună. Mulți pacienți dezvoltă febră devreme. Organizația Mondială a Sănătății și China susțin că aproximativ 88% dintre persoanele care aveau COVID-19 aveau febră.

Un alt studiu efectuat în China a arătat că, în timp ce doar 44% dintre pacienți aveau febră la internarea într-un spital, 89% au dezvoltat febră în cele din urmă. Dar au fost și cazuri în care simptomele gastro-intestinale au fost cele care au apărut prima dată. Este vorba despre diareea, greață, vărsăturile și / sau disconfortul abdominal, care pot apărea cu câteva zile înainte de simptomele respiratorii.

Însă, este vorba despre excepții de la regulă, deoarece COVID-19 este o boală respiratorie.

Simptomele Covid-19 zi cu zi. De ce apare tusea seacă

 

Pentru majoritatea pacienților, Covid-19 va începe și se va încheia cu afectarea plămânilor. În primele zile ale infecției, virusul invadează celule pulmonare. Mai exact, acest lucru poate afecta cilii, celulele aflate în pasajele bronșice, care au rol de curățare a mucusului în exces din cauza infecției. Când aceste celule sunt afectate, mor și sunt eliminate, adăugându-se resturilor și reducând capacitatea organismului de a împiedica intrarea de resturi în plămâni și trahee.

Inflamația provoacă daune, iar pagubele provoacă mai multă inflamație și acest ciclu ar putea continua până nu mai rămâne țesut sănătos. Această inflamație ar putea explica de ce tusea uscată este unul dintre cele mai frecvente simptome în Covid-19. Același lucru este valabil și pentru scurtarea respirației și producția de flegmă.

Simptomele Covid-19 zi cu zi. Când apar oboseala și durerile de gât

 

Alte simptome care pot apărea în această perioadă sunt oboseala, durerile de gât, durerile de cap, durerile articulare sau musculare, frisoane și secreții nazale.

În ziua a cincea, pacienții cu afecțiuni preexistente ar putea constata că au probleme cu respirația și, de obicei, durează aproximativ șapte zile pentru ca o persoană să meargă la spital.

De regulă, totuși, cazurile ușoare de Covid-19 se vindecă până la această dată.

Simptomele Covid-19 zi cu zi. Pneumonia apare în cazurile moderate sau critice

 

Cei cu cazuri moderate până la critice, însă, vor dezvolta deja pneumonie, care poate varia de la a nu fi periculoasă pentru viața pacientului la pneunonie severă, care pune viața pacientului în pericol. Timpul de recuperare pentru acești pacienți ar putea fi între câteva zile sau câteva săptămâni. Cu toate acestea, în cazurile grave și critice, simptomele pot escalada până la sindromul de detresă respiratorie (SDRA).

Simptomele Covid-19 zi cu zi. Când cedează plămânii

 

SDRA apare atunci când lichidul se acumulează în alveolele mici, elastice din plămâni. Mai mult fluid în plămâni înseamnă mai puțin oxigen ce poate ajunge în sânge. Acest lucru privează organele de oxigenul de care au nevoie pentru a funcționa.

Inflamarea declanșează un val de celule imune care vizează infecția. De obicei, sunt izolate de zonele infectate, dar uneori organismul cedează, atunci când celulele imune încep să omoare orice le stă în cale, inclusiv celule sănătoase. SDRA este adesea fatală. În cazuri critice, poate duce la insuficiență respiratorie acută, necesitând aparate de menținere în viață, iar pacienții ajung de cele cel mai multe ori la terapie intensivă.

Tratamentul SDRA include oxigen suplimentar și ventilație mecanică. Scopul este de a obține mai mult oxigen în fluxul sanguin, deoarece plămânii nu mai funcționează normal. Când acest tratament nu funcționează, plămânii sunt practic inundați și nu mai pot trimite oxigen în vasele de sânge.

Aceasta este cauza celor mai multe decese de Covid-19.

Și chiar și atunci când un pacient supraviețuiește acestei faze, poate rămâne cu leziuni pulmonare permanente. Sindromul respirator acut sever sau SARS a cauzat găuri în plămânii unor persoane infectate, la fel ca la un fagure de miere, iar astfel de leziuni au fost observate și la persoanele afectate de noul coronavirus.

Studii timpurii au descoperit că majoritatea persoanelor care au murit din cauza Covid-19 au decedat într-un interval de 14 până la 19 zile de la infectarea cu coronavirus. Și, în medie, persoanele care se recuperează sunt externate din spital după două săptămâni și jumătate, de la debutul bolii.

Dar, în cazurile critice, recuperarea ar putea dura luni de zile. În plus, un pacient aflat în perioada de recuperare poate fi în continuare contagios.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Raport INSP: Cele 15 județe care înregistrează un trend ascendent al infectărilor cu coronavirus
Raport INSP: Cele 15 județe care înregistrează un trend ascendent al infectărilor cu coronavirus

Aproape o treime (32%) din totalul cazurilor de infecţii cu noul coronavirus înregistrate în săptămâna 10 - 16 august au fost în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Argeş, Bihor şi Timiş, potrivit unui raport INSP.

Coronavirus România. Care sunt cele mai afectate județe din țară de Covid-19
Coronavirus România. Care sunt cele mai afectate județe din țară de Covid-19

Coronavirus România, 18 august. Până în acest moment, pe teritoriul României au fost confirmate 72.208 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și 3.074 de decese.

Coronavirus România LIVE UPDATE 18 august 2020. Bilanțul orei 13.00: 1.014 de noi cazuri de îmbolnăvire
Coronavirus România LIVE UPDATE 18 august 2020. Bilanțul orei 13.00: 1.014 de noi cazuri de îmbolnăvire

Coronavirus România, 18 august. Până în acest moment, pe teritoriul României au fost confirmate 72.208 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și 3.074 de decese.

Testul de Covid-19 care costă mai puţin de 50 lei. Oricine poate să şi-l facă acasă
Testul de Covid-19 care costă mai puţin de 50 lei. Oricine poate să şi-l facă acasă

Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite (FDA) a aprobat un nou test pentru depistarea Covid-19, care este simplu și ieftin.

Angajata unui club de striptease ar fi infectat cu coronavirus 550 de clienți.
Angajata unui club de striptease ar fi infectat cu coronavirus 550 de clienți. "Îmi pare rău pentru soțiile lor"

O angajată a unui club de striptease din Toronto, Canada, ar fi infectat cu coronavirus 550 de clienți, însă conducerea localului susține că va fi greu să-i contacteze pe toți, deoarece mulți ar fi lăsat date de identificare false.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.