Cum să evitați certurile despre bani în cuplu. Expert: „Nu cumpărați un apartament dacă nu sunteți căsătoriți”
Banii reprezintă mărul discordiei în cupluri, arată un studiu recent. 78% dintre respondenți au spus că este cel mai frecvent motiv de ceartă în familii.
Multe dintre deciziile partenerilor de zi cu zi sunt legate de cheltuieli, iar atunci când părerile sunt diferite, intervin discuții. Sunt însă câteva soluții pentru a evita această situație.
Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, a fost invitatul Ștefanei Todică în emisiunea iBani.
Una dintre principalele greșeli este că partenerii discută despre bani la finalul lunii
Adrian Asoltanie: „Acolo este o mare problemă. De ce? Pentru că discuți, banii s-au dus, nu mai ai ce să mai faci. Nu poți decât să împarți reproșuri. Soluția este extrem de simplă. Discutăm în cuplu despre bani la începutul lunii, sau în ziua în care ne-au intrat salariile, pentru că atunci atmosfera e mai liniștită, stresul este mai jos, și avem ce să împărțim. Putem să decidem ce facem cu banii noștri în luna respectivă.”
De asemenea, recomandat este ca discuțiile despre venituri, cheltuieli sau credite să aibă loc înaintea unor decizii importante
„Eu le recomand tuturor, înainte de un pas important în relația lor, de exemplu că se mută împreună, să își facă un buget împreună, adică să vadă ce bani urmează să le intre în casă, cum își câștigă veniturile partenerul de cuplu. Spune foarte multe despre personalitatea respectivă. După aceea, evident, ne uităm și cum își cheltuie persoana respectivă banii. Care sunt prioritățile? Ce face primul lucru? Când intră banii? Ce face? Pune deoparte? Plătește rata la casă?”, explică Adrian Asoltanie.
În multe cupluri, unul dintre parteneri are deja bunuri dobândite de dinainte ori datorii. De exemplu, un apartament cumpărat cu credit. În astfel de situație, este utilă și o discuție despre ce se întâmplă cu respectivele bunuri în caz de despărțire
Adrian Asoltanie: „Întotdeauna în cuplu e importantă comunicarea, cu atât mai importantă pe zona asta financiara: asta e situația, ăsta e apartamentul, ăsta e creditul, cum decidem să facem împreună mai departe? Îl plătesc doar eu sau îl plătim împreună și acum suntem împreună? Dacă ai și tu niște contribuții, și Doamne ferește, se întâmplă să ajungem la un divorț, recunoaștem contribuția fiecăruia și cui rămâne apartamentul.”
În ce etapă a relației sunt recomandate achizițiile împreună: „Eu nu recomand niciodată unui cuplu să cumpere proprietăți, eventual cu credit, dacă nu sunt căsătoriți. E foarte amuzant când mă întâlnesc la cursuri cu oameni care zic că noi nu ne-am căsătorit, că nu ne ține împreună o hârtie, dar vreți să vedeți cum e să vă țină împreună o hârtie 30 de ani, respectiv scadențarul?”, spune Adrian Asoltanie.