Oamenii de afaceri deveniți politicieni, ale căror familii câștigă contracte de sute de milioane de euro din bani publici

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentul României e populat cu mulţi oameni de afaceri deveniţi politicieni. 

Numele unora apar în rapoarte făcute de organisme internaţionale care atrag atenţia asupra unor posibile conflicte de interese - firmele familiilor lor câştigă contracte de sute de milioane de euro din bani publici.

Mergem azi în mai multe judeţe din ţara să vedem cum sume de la buget, trimise în comune prin lobby politic, ajung la firmele rudelor celor din Parlament. Prima oprire o facem în Gorj, ca să cunoaştem un senator cu o avere fabuloasă făcută din contracte cu statul

Parlamentul României e scena pe care afaceriști deveniți politicieni trag sfori ca să-şi dezvolte afacerile.

Pentru că legea le interzice să mai administreze firme când ajung demnitari, îşi trec acțiunile pe copii sau soții, dar în realitate, de cele mai multe ori, tot ei conduc.

Citește și
RTI
„România, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 3 aprilie 2022
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Ion Iordache, senator: „Nu este a mea”.

Reporter: A cui este?

Ion Iordache, senator:Nu mai vreau să... Nu este cazul să spun eu a cui este, dar nu este a mea”.

Reporter: Nu este a copilului dumneavoastră?

Ion Iordache, senator: „Probabil că da”.

Reporter: Copilul a venit vreodată?

Mihai Calota, primarul comunei Urdari: Cine?

Reporter: Copilul lui.

Mihai Calota, primarul comunei Urdari: „Nu l-am văzut pe aici, pe cuvântul meu. Nu știu cum arată”.

Ajunşi în instituţii de control, unii s-au folosit de funcţii ca să obţină avantaje pentru firmele familiilor lor, iar azi sunt parte în procese penale după ce au fost trimişi în judecată de DNA.

Nicolae Badalau a condus Curtea de Conturi.

Dan Păsat, primarul comunei Bucșani: „Ginerele făcea lucrarea şi el o controla”.

Zeci de afacerişti transformaţi în politicieni populează holurile Parlamentului.

Zeci de afaceriști transformați în politicieni populează holurile Parlamentului. Îi vezi la ședințele Senatului sau ale Camerei Deputaților. Cei mai mulți au înțeles că accesul la resurse, la banul public, se face mai ușor dacă ajungi în sferă de influență lângă oameni cu putere de decizie.

Înainte de reconstrucţie, Ion Iordache a făcut construcţie de drumuri, canalizări, poduri sau alte lucrări în judeţul pe care azi îl reprezintă în Senatul României. Este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari cu o avere fabuloasă. Are 100 de terenuri, clădiri, zece maşini, bijuterii şi ceasuri.

Ion Dumitrașcu, fostul primar de la Turceni, ne povesteşte cum a pornit cariera de antreprenor a lui Iordache, soţul nepoatei sale.

Ion Dumitrașcu, fost primar al orașului Turceni: „A primit și de la mine. Cred că în primul mandat, 5% din lucrările care erau la Turceni. O pietruire, un sunt de decolmatat. A fost, de ce să vorbesc prostii, cu îndredințare, cu licitație. În mandatul doi, a crescut aproape de 15% că aici e greșeala mare pe care am făcut-o: l-am introdus în lumea bună. Adică la discuții cu parlamentarii, la discuții cu președintele Consiliului Județean, cu prefectul”.

Iordache l-a contracandidat pe unchiul său în 2008 şi l-a învins. Acela a fost momentul în care a renunţat la acţiunile firmei.

Prima firmă înfiinţată de Iordache a fost Ydail Construct cu care a câştigat primele contracte pe vremea când unchiul său era primar la Turceni. Odată ce a devenit primar, firma trecută pe apropiaţi, angajaţi ai firmei care a început să câştige zeci de lucrări în judeţ. După ce copiii au devenit majori au devenit patroni, iar unul dintre ei deţine 94% din firma YDAIL. În timpul mandatului său soţia a înfiinţat o altă companie unde este acţionară alături de celălalt fiu şi care este abonată la contracte atribuite direct de primăria Turceni.

La finalul primului său mandat era deja cercetat de Agenția Națională de Integritate, care în 2013 a comunicat că a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese pentru că în calitate de primar a acordat contracte în valoare de aproape un milion de euro firmelor unde fusese acționar.

Ion Iordache, senator: „N-am fost niciodată declarat incompatibil, n-am avut niciodată nicio problemă, aşa că am avut dosare de cercetare, am avut cercetate, n-am avut niciodată nicio problemă”.

În 2014 firma care i-a aparținut lui Iordache avea deja o cifră de afaceri impresionantă din contractele cu primăriile colegilor din județ şi cele încheiate cu Complexul Energetic Oltenia. Procurorii erau pe urmele celor care administrau societatea în urma unor suspiciuni de corupție. Nouă primari au fost chemați la audieri şi cinci au fost reținuți pentru 24 de ore într-un dosar de corupţie şi evaziune fiscală. Procurorii au spus atunci că mita reprezenta 10% din valoarea contractelor încheiate cu YDAIL, iar sumele totale acordate se ridicau la 400 de mii de lei.

În înregistrări primarii vorbeau cu administratorul firmei YDAIL, cumnatul lui Iordache, potrivit rechizitorului.

„În agenda inculpatului directorului firmei, în dreptul unor sume şi în anumite zile se făce menţiunea "prot", menţiune care din probele administrate a rezultat că reprezintă cuvântul "protocol. Analizând întreg materialul probator s-a concluzionat că edilii locali primeau în general un comision de 10% din valoarea facturilor achitate”, potrivit unui comunicat YDAIL.

Iată o discuție din anul 2015.

Reporter: Ce vină aveţi?

Sorin Bucurescu, primarul comunei Sivilești: „La audieri...”

Reporter: Pentru ce?

Sorin Bucurescu, primarul comunei Sivilești: „Nu ştiu...”

Reporter: Șpagă ceva? Nu ştiu.

Reporter: Dar aţi luat?

Sorin Bucurescu, primarul comunei Sivilești: „Nu, cu siguranţă nu!”

Sorin Bucurescu este şi azi primar al comunei Slivileşti. Despre el procurorii au spus că a încasat 10 mii de lei pentru o lucrare încredințata direct. A scăpat de proces, împreună cu ceilalţi primari, după ce Curtea Constituţională a decis că interceptările făcute de SRI nu mai pot fi probe în instanță.

Cu Sorin Bucurescu discutam pe drumul care leagă comună lui de Orașul Motru. O lucrare începută în urmă cu 18 ani. După lungi tergiversări, Complexul Energetic Oltenia i-a acordat contractul de refacere a drumului în valoare de 13,4 milioane de lei unei asocieri de trei firme între care şi YDAIL, potrivit presei locale.

Acest drum a fost făcut de societatea care i-a aparținut lui Ion Iordache și care arată așa. Dacă cel care a contractat lucrarea, complexul energetic, nu vă cere refacerea în perioada de garanție, va rămâne așa.

Reporter: Când iese din garanție?

Sorin Bucurescu, primarul comunei Sivilești: „În iunie, cred. Și dacă iese din garanție, la revedere! Salut, la revedere! Dacă iese din garanție, spune că nu s-au făcut adrese, spune că și nu ar fi treaba noastră. Dar cine ar trebui să le refacă? Constructorul? Constructorul. Adică”.

Conform siteului de licitaţii publice, Ydail avea contracte cu stautul în valoare de aproape 200 de milioane de euro. Unul dintre cele mai mari este încheiat cu Consiliul Judeţean Gorj în în valoare de 42 de milioane de euro, conform declaraţiei de interese a senatorului.

Pentru un alt contract de întreţinere drumuri, 5 persoane au ajuns în fata procurorilor, 2 fiind angajaţi ai consiliului judeţean, iar doi ai firmei care i-a aparţinut lui Iordache.

Doi angajați ai Consiliului Județean Gorj au fost reținuți și puși apoi sub control judiciar pentru că ar fi favorizat o asociere de trei firme pentru obținerea unui contract privind întreținerea adunurilor județele. Două dintre aceste societăți sunt ale familiei senatorului Ion Iordache. Procurorii să simtă cei doi angajați ar fi întocmit caietul de sarcini, astfel încât acest contract, se ajungă la această asociere de firme.

În 2021, patru angajaţi ai firmei Ydail au fost puşi sub acuzare de procurori pentru evaziune fiscală pe baza datelor găsite în agenda care a stat la baza urmăririi penale a primarilor acuzaţi de luare de mită. Procesul penal a încetat după ce inculpaţii au plătiţi prejudiciul, iar ANAF s-a constituit parte civilă pentru 500 de mii de lei.

Ion Iordache susţine că nu are nimic de-a face cu aceste firme şi se bucură de viaţa de politician. Cu sute de hectare de terenuri şi o fermă impresionantă cu domeniu de vânătoare Iordache trăieşte pe picior mare.

Reporter: Are vreo legătură cu puterea dumneavoastră? E o legătură de influență în calitatea dumneavoastră de senator? Faptul că firmele au un asemenea succes în județul pe care dumneavoastră le reprezentați, în Parlamentul României?

Ion Iordache, senator: „Eu nu știu astăzi ce contracte au aceste firme pe care le-am ființat eu la acel moment, dar cu siguranță sunt contracte legale și cu siguranță lucrurile pe care le fac sunt în regulă”.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 15 mai 2022
„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 15 mai 2022

„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 15 mai 2022

„România, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 3 aprilie 2022
„România, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 3 aprilie 2022

„România, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 3 aprilie 2022

„România, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 27 martie 2022
„România, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 27 martie 2022

„România, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 27 martie 2022

„România, te iubesc!”, Război pe frontul economic, emisiunea integrală din 20 martie 2022
„România, te iubesc!”, Război pe frontul economic, emisiunea integrală din 20 martie 2022

Război pe frontul economic, o anchetă semnată de Paul Angelescu și Cosmin Savu. Doi ani de pandemie, o criză energetică și acum războiul din Ucraina vor schimba permanent ordinea mondială pe plan economic.

„România, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 13 martie 2022
„România, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 13 martie 2022

„România, te iubesc!”. Emisiunea integrală din 13 martie 2022

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.