Câți bani se dau la nuntă în 2024. Suma e mult mai mare: „Cu 1.000 de lei mirii nu își vor scoate nici măcar cheltuielile”
În câteva luni începe sezonul de nunți, iar mirii fac probe și calcule. Petrecerea va fi mai scumpă cu 15%-30% din cauza inflației.
Unii au avut surpriza ca prețul să crească, deși aveau contractul semnat. Cum și meniul s-a scumpit, organizatorii le sugerează nuntașilor să fie generoși și să pună mai mulți bani în plic.
Comso și partenera lui sunt doi roboti programați să primească invitații la nuntă, să îi conducă la masă și să danseze cu mirii.
Gabriela Banu, antreprenor: „Costul lor de pornire este de 1.600 de lei, pentru două ore”.
Până la roboți, mirii au de cumpărat verighete, costum sau rochie. Iulia a venit la târg alături de mama și de cele două nașe.
Reporter: Care părere contează cel mai mult?
Mireasă: „A mea. Tot timpul a mea. Nu mă interesează altcineva”.
Reporter: Mirele nu știe?
Mireasă: „Nu trebuie să știe nimic, să nu vadă rochia. Nu e zgârcit, ceea ce e cel mai important”.
Din cauza inflației, serviciile s-au scumpit cu până la 30% anul acesta. Un meniu de 100 de euro, care înainte de pandemie era considerat scump, acum este unul normal. Unele restaurante au mărit prețurile și după semnarea contractului, lucru la care mirii se pot aștepta și în 2025.
Miri: „Suntem în grafic, cu mici ajustări. Prețul a crescut un pic. Sunt mai mari, chiar și la salon a fost modificare”.
Miri: „Nu mai avem nici mult să-l depășim. Ne-am luat marjă de eroare".
Ruxandra Stanca, organizator de evenimente: „Este o discuție sensibilă asta cu bugetul. Ei își doresc multe lucruri pentru că piața e în dezvoltare, însă când ajungem să discutam de preț, încercam să ajungem la un punct comun. La invitați nu renunță, dar renunță la servicii care nu sunt esențiale. Poate taie puțin la decorațiuni sau la anumite baruri mobile".
Pentru că nunta în sine costă mai mult, organizatorii ne sfătuiesc să ne gândim la miri și să le lăsăm un plic generos.
Ana Haralambie, organizator evenimente: „Dacă până în pandemie undeva la 250 de euro de cuplu era o sumă rezonabila, acum în majoritatea situațiilor, cu 1.000 de lei mirii nu își vor scoate nici măcar cheltuielile pe care le-au avut. Un minim necesar este 350-400 de euro, să-i ajutăm, să nu intre în pierdere".
Există și un site care ne sugerează cât să dăm la o nuntă în funcție de oraș, local și relația dintre noi și miri. La un restaurant în București, de exemplu, doi prieteni buni, cu un venit de maximum 4.500 de lei, ar trebui să dea la nuntă între 2.100 și 2.400 de lei.