Studiu: Unul din cinci români consideră că zestrea este importantă, iar cele mai multe certuri sunt din cauza banilor
Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. Mai ales în cazul vieții de cuplu. Cel puțin asta ne arată un studiu recent, care a scos la iveală faptul că situația financiară reprezintă cel mai frecvent motiv de ceartă într-o relație.
În plus, unul din 5 români consideră că zestrea este importantă. Specialiști spun că pe lângă respect, iubire și înțelegere, pentru o viață liniștită în doi, un cuplu are nevoie și de o situație materială bună.
De multe ori spunem că banii nu aduc fericirea, însă realitate pare că o întrețin. Un studiu recent ne arată că în cuplu cele mai multe certuri sunt din cauza banilor.
În același timp, 50% dintre femei cred că - bărbatul - trebuie să plătească la prima întâlnire, indiferent de context. Iar situația lui financiară să fie una mai bună decât a femeii, conform unui studiu Unlock Market Research la inițiativa BCR.
Fată: Am primit aceste floricele de la iubitul meu.
Reporter: Este nevoie ca partenerul să aibă bani?
Fată: Nu... Atât timp cât te simți bine cu el banii nu sunt importanți.
În urmă cu câteva decenii, zestrea era importantă pentru tinerii căsătoriți, multe relații erau condiționate de averea partenerilor. Acum, doar 1 din 5 români mai consideră zestrea importantă pentru o relație stabilă.
Reporter: Zestrea?
Fată: E... Fiecare cu ce are.
Reporter: Și dacă celălalt nu are nimic?
Fată: Hm... Așa și așa. Nu mi se pare atât de important, dacă ei se iubesc, înainte și fără zestre.
Constanța Vintilă, cercetătoare la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga": „Trebuie spus că aceste ingerințe ale familiei în viața cuplului veneau, bineînțeles, și cu o contribuție materială. Câți dintre noi sau câte dintre noi, astăzi, mai avem o zestre sau câte? Eu pentru fiica mea n-am pregătit o zestre. Cred că nici dumneavoastră n-ați avut o zestre. Dar fetele nu se puteau căsători fără o zestre. Ori această participare economică a părinților la constituirea noului cuplu le dădea dreptul să intervină în aranjarea iubirii”.
Psihologii confirmă că în cabinete cuplurile care se prezintă au probleme mai ales din cauza banilor.
Sonu Taher – psiholog: „Din păcate în România educația financiară este la pământ și se poate vedea de cele mai multe ori în viața de cuplu. O familie care este la început de cele mai multe ori are dificultăți foarte mari în a avea un fond de rezervă, de multe ori apar tensiuni, discuții și vedem adevărate rupturi în cuplu, tocmai din cauza aspectelor financiare”.
80% dintre cupluri au un buget comun, ceea ce ne arată un nivel mai mare de încredere. Totuși, educația financiară este încă moderată, doar 46% dintre români caută informații financiare, ca să îşi poată administra mai bine banii.