Ce este și cui i se acordă „prima de instalare” de 13.000 de lei. Mulți români nu știu că beneficiază de acești bani
Cei aflați în căutarea unui loc de muncă pot primi diferite stimulente financiare de la stat dacă se angajează.
De exemplu, pentru o slujbă aflată la mai mult de 50 de kilometri de domiciliu primesc 13.000 de lei primă de instalare sau pot opta să le fie acoperită o parte din chirie și utilități. Anul trecut, doar puțin peste 2.600 de persoane au beneficiat de acești bani pentru că nu toți angajații știu de existența lor.
La finalul anului trecut, numărul șomerilor din România trecea de 230.000, dintre care peste 160.000 în mediul rural. Aproape 50.000 sunt tineri care au până în 29 de ani și nu au un loc de muncă, deși e nevoie mare de angajați în aproape toate sectoarele economiei.
Ana Calugăru, reprezentantul unei platforme recrutare: „Este greu să găsești candidați, chiar și pe poziții de entry-level și vedem de exemplu soluția importului de personal la care apelează cu succes angajatorii din construcții, din retail, din zona serviciilor, HoReCa, Turism, însă sunt domenii pentru care importul de personal nu poate fi o soluție viabilă și atunci angajatorii trebuie să găsească resurse în interorul țării”.
Pentru a-i convinge pe șomeri să se angajeze, statul oferă bani sub forma unor diferite prime.
Prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, românii pot apela, de pildă, la prima de activare care se acordă șomerilor neîndeminzați. Aceștia trebuie să fie înregistrați în evidențele statului cu cel puțin 30 de zile înainte de a-și găsi un loc de muncă pentru o perioadă de cel puțin trei luni de zile. Primesc în total 1.000 de lei.
Urmează o altă primă.
Corina Scarlat, șef serviciu comunicare ANOFM: „Prima de inserție este o primă care se acordă absolvenților. Absolvenți care se înregistrează în evidențele noastre și se înregistrează în termen de 60 de zile de la absolvire. Dacă în acest termen își găsesc și un loc de muncă atunci la solicitarea acestora se acordă și această primă de activare care este de trei ori valoarea indicatorului social de referință. Indicatorul social de referință este 598 de lei și se actualizează în fiecare an”.
Șomerii care își găsesc de lucru la mai mult de 15 kilometri de casă vor primi o subvenție de 0,5 lei pe kilometru, dar nu mai mult de 55 de lei pe zi ca să își acopere cheltuielile cu transportul. Sau pot să primească 12.500 de lei primă de instalare dacă distanța este mai mare de 50 de kilometri.
Bărbat: „Trebuie stimulați, statul să se implice în chestia asta. Ar fi o idee bună dacă s-ar promova acest program și bineînțeles cât mai multe programe cu inițiativă, programe educaționale”.
Însă aceste prime nu sunt cunoscute. Dovada că puțin peste 2.600 de persoane beneficiază de ele în acest moment. În România sunt acum disponibile oficial peste 45.000 de locuri de muncă.