iBani. Ce trebuie să facă românii care vor să cumpere luni sau ani de vechime pentru pensie
Guvernul va prelungi perioada în care cei interesați își pot cumpăra ani pentru pensie. Legea în vigoare permite acest lucru doar până la finalul acestei luni.
Însă, odată adoptat, un proiect al Ministerului Muncii va permite o astfel de achiziție până la sfârșitul anului viitor.
Care vor fi condițiile aflăm de la Ștefana Todică, la iBani.
E nevoie de bani la buget... statul vrea să mai scoată o perioada la vânzare ani de pensie.
E adevărat că acum este și aglomerat la Casele de Pensii, sunt mulți doritori, mai ales români veniți din străinătate. Cei mai mulți au perioade în care au muncit la negru, din păcate... ori angajatorii nu au plătit contribuții.
Ce trebuie să facă cei care vor să cumpere ani de vechime? În primul rând să aibă bani să plătească pentru perioadele respective contribuții la stat, care nu sunt chiar mici.
Se cumpără luni sau ani de pensie... pot fi și din perioade diferite, nu trebuie să fie legate.
Contribuția minimă este la nivelul salariului minim în vigoare, acum 3000 de lei brut. Ceea ce înseamnă că pentru o lună, aceasta ajunge la 750 de lei, iar pentru un an... 9000 de lei.
Dacă cineva dorește să cumpere perioada maximă pusă la dispoziție de stat, adică 6 ani, trebuie să plătească 54.000 de lei... adică aproape 11.000 de euro.
Atenție, dacă salariul minim crește din toamnă, așa cum a anunțat coaliția de guvernare, atunci și contribuția va crește.
Aceasta este însă contribuția minimă, dar casele de pensii nu au o limită... dacă cineva are sume mai mari, poate plăti contribuții mai mari, în speranța că și pensia va fi mai mare.
Ce știm acum este că această sumă poate fi plătită și în rate, și se va putea și ulterior.
Dar dacă cineva dorește în această perioadă să plătească în rate, trebuie să achite ratele până pe 31 august, adică până când este în vigoare legea actuală.
Care sunt pașii... Casele de pensii au condiții destul de flexibile pentru a lua acești bani de la oameni. Fac contracte și cu cei care nu au documente... de exemplu poate cineva s-a mutat în altă țară și nu are buletin.
Se poate și cu pașaportul, dacă are cnp pe pașaport. Se poate și dacă nu are CNP, pentru că se generează pe loc unul. De asemenea, doritorii nici măcar nu trebuie să vină fizic la casa de pensii, pot trimite un reprezentant sau pot să trimită actele prin email.
Condiția este ca persoana respectivă să nu aibă deja statutul de pensionar și să nu fi cotizat în perioada pe care dorește să o cumpere... nici în România, nici în alt stat.
Aici sunt câteva excepții... pentru că dacă vorbim de o țară cu care România nu are o convenție, se poate cumpăra și pentru perioada respectivă. De exemplu, există o înțelegere cu Statele Unite, dar momentan nu există norme. Și dacă cineva a muncit o perioadă în America, acum poate plăti contribuții tot pentru perioada respectivă și în România, ca să primească pensie și din America, și din România.
Se poate cumpăra vechime pentru perioade din trecut, se poate și pentru viitor. De exemplu, o persoană care nu are loc de muncă, dar are niște bani și vrea să îi meargă pensia poate să meargă la Casa de Pensii și să plătească contribuții.
O întrebare des întâlnită: dacă cineva are 56 de ani, de exemplu o femeie, să meargă să spună că vrea să cumpere 6 ani și să iasă mai devreme la pensie. Din păcate, NU se poate cumpăra vechime pentru pensionare anticipată. Tot trebuie să ajungă la vârsta minimă.
Foarte important, această facilitate a fost gândită pentru cei care nu au stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru a primi măcar o pensie minimă care e mică... în jur de 1100 de lei, sau mai mult, daca a avut perioade cu salariul mare...și pentru a avea asigurare de sănătate.
Sigur că unele persoane se gândesc, dacă au niște goluri de vechime, că pot completa pentru a ajunge la stagiul complet de cotizare, 35 de ani la bărbați. De pildă, cineva a muncit 29 de ani și vrea să mai cumpere 6 ani în speranța că va avea o pensie mai bună.
Din păcate, momentan vorbim de o contribuție mare... peste 10.000 de euro și un plus la pensie destul de mic, în jur de 200-300 de lei. În plus, nimeni nu știe cât va fi punctul de pensie peste câțiva ani sau care vor fi condițiile, toate aceste depind de politicieni și este greu de spus dacă merită acum o astfel de investiție.
Poate, când faceți un astfel de calcul, ar fi util să vă uitați și la alte tipuri de investiții.