România are printre cele mai mari beneficii financiare din UE pentru donatorii de sânge. Mai multe detalii, la iBani
România are printre cele mai mari beneficii financiare din Uniune pentru donatorii de sânge.
De anul acesta a crescut considerabil valoarea bonurilor de masă, se acordă reduceri la impozite, iar pentru cei care au economii și vor să cumpere titluri de stat, dobânzile sunt preferențiale. La cât pot ajunge aceste stimulente, aflăm de la iBani.
Sunt beneficii serioase, chiar și financiare, pentru donatorii de sânge, nu doar avantaje pentru sănătate și bucuria că puteți salva astfel vieți cu acest gest mic.
De exemplu, pentru cei care au strâns ceva bani, de luni începe o nouă ediție de titluri de stat Fidelis. Deci statul se împrumută din nou de la populație. Cu dobânzi bune, ușor mai mici decât cele de anul trecut și de acum încolo, așteptările sunt să scadă, odată cu o posibilă scădere a dobânzii cheie în următoarele luni. Pentru lei, dobânda pentru un an este de 6%, și pentru 3 ani 6,85%. Dar dacă donați sânge, dobânda pentru un an este mai mare și ajunge la 7%. Un alt avantaj este că pragul minim de subscriere, adică suma minimă în acest caz poate fi de numai 500 de lei, față de 5.000 de lei cât este pentru cei care nu donează sânge.
Și pentru cei care au euro, este o dobândă destul de bună: 4% pentru un an și 5% pentru 5 ani. Să nu uităm că aceste câștiguri nu se impozitează la titlurile de stat, spre deosebire de depozitele bancare, unde există un impozit de 10%.
Mai mult, și dobânda este mai mare la titluri de stat chiar și față de cele mai bune opțiuni de pe piață. De exemplu, dacă cineva investește 5.000 de lei și donează sânge, într-un an primește în plus 350 de lei la cea mai bună bancă, la un depozit, suma ar ajunge la 308 lei, după ce se scad impozitele și alte comisioane. Similare sunt calculele și pentru perioade mai lungi, deci chiar dacă nu e vorba de donare de sânge, și pentru euro. Oricum, nu e nevoie să donați acum sânge, dacă vreți să cumpărați titluri de stat. Dacă ați donat începând cu data de 1 iulie anul trecut, este suficient doar să aduceți o dovadă.
Puteți cumpăra simplu, de azi și până pe 17 aprilie, inclusiv de la băncile partenere.
Însă beneficiile financiare pentru donatorii de sânge sunt multiple. Aceștia primesc și bonuri de masă. Valoarea lor a crescut anul acesta de aproape patru ori, până la 280 de lei. Sunt valabile până la finalul anului. Se dă o zi liberă plătită de la serviciu sau de la școală, un set complet de analize, o dată pe an.
A fost adoptată o nouă modificare legislativă care spune că cei care donează sânge de cel puțin trei ori pe an pot primi o reducere a impozitului pe clădiri sau terenuri. Nu este precizată valoarea reducerii, pentru că fiecare primărie urmează să decidă.
Deci vorbim de impozitele de anul viitor și să nu uităm că acestea vor crește. Reducerea se va putea cumula cu cea de 10%, care se acordă pentru cei care plătesc taxele în primele luni.
Avem, așadar, beneficii mari față de alte țări, unde se dă doar o gustare sau o sumă modică. Dar la noi, nivelul donării de sânge este de cel puțin două ori mai mic decât e nevoie în spitale, spun autoritățile.
Verificați înainte să mergeți dacă respectați condițiile pentru donatorii de sânge, pentru că nu toată lumea poate să doneze, și dacă e nevoie de programare.
În București, de pildă, se poate dimineața, între 7 și 8, chiar și fără programare.