Angajatorii, atenti la ce scrii pe Facebook. Cum te ajuta UE sa iti stergi greselile de pe internet

31-10-2011 19:44


Retele Sociale

Arata-mi profilul tau de socializare ca sa-ti spun ce sanse ai la angajare. Potrivit unui studiu, 1 companie din 3 isi alege viitorii angajati in functie de informatiile postate pe internet. UE propune o lege care sa ne stearga trecutul online.

O prezenta online onorabila a devenit un criteriu important de selectie a candidatilor la angajare. Lucru pe care unii tineri nici macar nu-l banuiesc.

Ei bine, 90% dintre cei care isi "posteaza" viata NU blocheaza nimic. Ba dimpotriva, dau impresia ca se lauda cu informatii dintre cele mai delicate.

Poza NUD cu Taylor Swift, postata pe internet

Ultimul studiu realizat pe retelele de socializare arata ca un angajator din cinci cauta informatii despre candidati pe internet. Si unul din trei refuza angajarea celor care au pagini deocheate pe retele si ascund anumite lucruri in CV-uri.

Angajatorii vaneaza absolut orice: informatii contradictorii, poze, comentariile dar si lista de prieteni. Pentru ca "internautii" sa nu mai fie bantuiti de trecutul lor online, Uniunea Europeana are un plan. Vrea ca informatiile care raman stocate in serverul unei retele sociale dupa ce utilizatorii isi sterg profilul sa dispara, ca sa nu poate fi folosite candva impotriva lor.

iLike IT: Ai grija ce pui pe pagina de socializare ca sa nu ratezi interviul de angajare. VIDEO

"Un element important al acestui proiect de lege presupune clarificarea dreptului oamenilor de a-si retrage acordul pentru utilizarea datelor lor cu caracter personal. In acest moment este destul de dificil ca persoanele care au date cu caracter personal prelucrate in retelele sociale sa le corecteze, sa le stearga sau sa le blocheze" spune Matthew Newmann, purtator de cuvant al comisarului pentru Justitie.

La fel de adevarat este insa faptul ca profilul online te poate si ajuta la angajare. Dupa ce a postat pe reteaua de socializare lucrari de web si design, Andrei si-a gasit un job in domeniu.

Sursa: Pro TV