Ratingul deja dezastruos al Greciei a fost si mai rau coborat. Patru mari banci au fost plasate in "default partial"

Ultima actualizare: 03-07-2015 06:58

Pietele financiare internationale au intrat in turbulenta crizei grecesti. Agentia de evaluare finaciara Standard & Poor's a mai coborat putin ratingul oricum dezastruos al Greciei, pana la "minus triplu C."

Si estimeaza acum la 50 la suta probabilitatea iesirii Greciei din Zona Euro. O alta agentie de rating, Fitch, a plasat in "default partial" patru mari banci grecesti, dupa ce a fost instituit un control al capitalurilor. Este vorba despre NBG (National Bank of Greece), Piraeus, Eurobank si Alpha.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Am impresia ca ei (nr: creditorii) se afla putin in confuzie. Evident, puterea lor e in pericol, nu vor referendum in Grecia, nu vor un "nu" de la poporul grec".

Tsipras a raspuns la ceea ce el numeste "tentativa de intimidare" a liderilor europeni, care au insistat ca un "nu" la referendum" ar semnifica iesirea Greciei din Zona euro.

Jean-Claude Junker, presedintele Comisiei Europene: "As cere poporului grec sa voteze DA pentru un acord cu institutiile. Nu te sinucizi pentru ca te temi de moarte!"

Dar si opozitia din parlamentul de la Atena, grupata in jurul fostului premier Samaras, crede la fel.

Antonis Samaras, liderul opozitiei: "Da" este "da" pentru Europa si euro. Nimic altceva. Iar "nu" nu duce doar la iesirea din Zona euro. Inseamna haos".

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Este dreptul legitim al guvernului grec sa tina un referendum, nu este niciun dubiu aici, iar rezultatul trebuie respectat. Dar este si dreptul legitim al celorlalti 18 membri din Zona Euro sa aiba propria pozitie".

Cancelarul german a lasat usa negocierilor deschisa pana marti noaptea, cand expira actualul acord cu creditorii... Si chiar dupa referendumul programat duminica viitoare. Este si dorinta Parlamentului European, exprimata prin vocea presedintelui sau.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European: "Voi milita si voi lupta pentru a convinge poporul grec sa stranga mana pe care le-a intins-o Europa sa ramana in Zona euro si sa meraga mai departe cu noi pentru un viitor mai bun".

Robert Nisbet, corespondent Sky News: "Grecilor nu le e deloc limpede pentru ce anume vor vota duminica. Pachetul masurilor de austeritate este inca negociat si este extrem de complex."

Eleni Panagiotarea, economist: "Ar insemna sa navigam in ape necunoscute. E o situatie complet noua. Cu cat vor ajunge mai multi oameni la bancomate si nu vor gasi bani, cu atat isi vor schimba perceptia despre ceea ce este in joc".

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO