Alexis Tsipras: "Grexit nu poate fi o optiune. Ar fi inceputul sfarsitului zonei euro"

Ultima actualizare: 22-06-2015 07:15
Alexis Tsipras - Getty

O iesire a Greciei din euro va insemna "inceputul sfarsitului zonei euro", a estimat premierul grec, Alexis Tsipras, intr-un interviu publicat vineri de cotidianul austriac Kurier, inaintea summitului extraordinar de luni, de la Bruxelles.

"Celebrul Grexit nu poate fi o optiune nici pentru greci, nici pentru Uniunea Europeana; ar fi un proces ireversibil, ar fi inceputul sfarsitului zonei euro", a declarat Tsipras, in acest interviu prezentat drept "exclusiv", potrivit Agerpres.

"Pana in prezent, Europa a fost intotdeauna orientata spre mai multa unitate. Adoptarea unei directii opuse va insemna un esec al ideii europene", a estimat seful executivului elen.

Potrivit acestuia, dezbaterile in jurul Grexit, care au capatat consistenta in aceste ultime zile pe fondul lipsei un acord intre Atena si creditorii sai, "au debutat cand am inceput aplicarea reformelor rigide economice impuse de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International".

In pofida sacrificiilor facute de populatie, "Grecia nu a devenit mai competitiva, iar datoria publica nu s-a redus", a afirmat Tsipras, in opinia caruia "intregul concept trebuie revizuit".

Dupa un nou esec al discutiilor, joi seara, un summit extraordinar al sefilor de stat si de guvern din cele 19 tari din zona euro, consacrat Greciei, a fost convocat pentru luni seara la Bruxelles.

In lipsa unui acord pana la sfarsitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi in imposibilitatea achitarii unei transe de 1,5 miliarde de euro catre FMI si ar putea intra in incapacitate de plata, avertizeaza expertii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO