„Predicţiile scandaloase” ale Saxo Bank pentru 2024: O taxă pe avere în UE şi sfârşitul capitalismului în SUA

saxo bank
Shutterstock

O taxă pe avere în UE, sfârşitul capitalismului în SUA şi o criză majoră de sănătate cauzată de medicamentele pentru obezitate sunt doar câteva dintre ”predicţiile scandaloase” prezentate de Saxo Bank într-un raport publicat marţi, citat de CNBC.

În timp ce 2024 de apropie, banca daneză de investiţii a sugerat că lumea se află într-un ”punct de inflexiune, drumul familiar al ultimului deceniu se apropie de sfârşit”.

Predicţiile se concentrează pe ”o serie de evenimente improbabile, dar subapreciate” care, dacă ar avea loc, ”ar trimite unde de şoc pe pieţele financiare”.

Prognozele nu sunt reprezentative pentru opiniile oficiale ale băncii.

”Totul este să provoace procese de gândire şi ceea ce am descoperit în ultimii 21 de ani este că consiliilor le place atunci când fac planificare anticipată, băncilor centrale le place pentru reducerea riscurilor şi cred că clienţilor noştri le place pentru că este antrenant, este ca şi cum ai fi la o conversaţie bună la masă, în care oamenii se împing unii împotriva celuilalt”, a declarat marţi pentru CNBC Steen Jakobsen, directorul de investiţii al Saxo Bank, notează News.ro.

Citește și
bnr
Cât valorează aurul deținut de România. BNR a făcut publice datele
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă

UE devine ”Robin Hood”

Întrucât Uniunea Europeană necesită mai multe finanţări pentru o serie de obiective politice pe termen lung, inclusiv atenuarea schimbărilor climatice, îngrijirea sănătăţii, educaţia şi războiul din Ucraina, şeful Strategiei de capitaluri proprii al Saxo Bank, Peter Garnry, a sugerat că liderii blocului ar putea implementa un impozit pe avere de 2%.

Acest lucru ar deveni mai probabil dacă populaţia ”îşi dă seama de cât de puţine taxe plătesc miliardarii”, a speculat el, cu tulburările sociale care fierb adesea pe tot continentul.

Citând Raportul global de evaziune fiscală 2024, Garnry a remarcat că, în ciuda sistemului său vast de asistenţă socială în comparaţie cu SUA, UE are 499 de miliardari (în termeni de dolari SUA), care plătesc cel mai mic impozit personal ca procent din avere în comparaţie cu miliardarii din America de Nord şi Estul Asiei.

”Miliardarii din Franţa au o rată a veniturilor înainte de impozitare la egalitate cu miliardarii americani, în ciuda faptului că întreaga populaţie plăteşte în medie impozite între 46-50%, încălcând principiul de bază al reciprocităţii.

În Olanda este şi mai bine să fii miliardar deoarece cota medie de impozitare este sub ceea ce plătesc miliardarii americani, a remarcat Garnry.

Un impozit pe avere de 2% pentru miliardarii din UE ar strânge 42 de miliarde de euro (45,5 miliarde de dolari) pentru finanţarea obiectivelor cheie ale politicii, în timp ce o taxă mai largă de 2% asupra multimilionarii ar putea ridica aceasta la 100-150 de miliarde de euro, a estimat Garnry.

”Versiunea modernă din UE a lui Robin Hood trimite unde de şoc în industria de lux europeană.

Studii recente au arătat o corelaţie puternică între căutarea articolelor de lux şi nivelurile de venituri şi inegalitatea bogăţiei”, a prezis Garnry.

”Noul impozit pe avere al Comisiei Europene reduce imediat aşteptările pieţei pentru cererea de bunuri de lux în viitor, iar investitorii renunţă la acţiunile europene de lux.”

Acest lucru ar face ca acţiunile gigantului francez de lux LVMH, a doua mare companie europeană după capitalizarea bursieră, să scadă cu 40%, în timp ce producătorii de vehicule de lux, precum Porsche şi Ferrari, ar avea de suferit şi ei, speculează raportul.

Medicamentele pentru obezitate declanşează o criză de sănătate

Succesul noilor medicamente pentru obezitate GLP-1 a fost un punct cheie în 2023, popularul Wegovy propulsând compania daneză Novo Nordisk peste LVMH, ca cea mai valoroasă companie cotată la bursă din Europa.

Dar strategii Saxo au spus că acest lucru creează un risc ca dependenţa de astfel de medicamente să crească în măsura în care populaţiile reduc exerciţiile fizice şi cresc consumul de junk food.

În cazul în care acest lucru coincide cu opinia tot mai puternică a guvernelor şi asigurătorilor de sănătate din SUA că medicamentele anti-obezitate pot economisi din costuri, cererea ar putea creşte vertiginos şi ar depăşi cu mult oferta, lăsându-i fără acces pe cei care au început o serie de tratament şi, prin urmare, expuşi acestei schimbări în obiceiurile de viaţă.

”Ratele globale de obezitate la adulţi cresc de la actualul 39% la 45% în 2024, aducând o serie de alte efecte secundare, cum ar fi o creştere a incidenţei diabetului zaharat sau chiar o creştere a bolilor de inimă, mai multe leziuni din cauza forţei musculare reduse şi în general reducerea eficienţei sistemului imunitar. Creşterea bolilor şi a zilelor de boală fac ca productivitatea globală să scadă”, anticipează Garnry şi colegul strateg Charu Chanana în raport.

Sfârşitul capitalismului american

Pe un fundal geopolitic din ce în ce mai incert, strategul senior al Saxo pentru venituri fixe, Althea Spinozzi, a emis ipoteza că guvernul SUA ar putea fi obligat să mărească în continuare cheltuielile pentru apărare, în timp ce Rezerva Federală ar putea fi nevoită să înăsprească politica monetară pe fondul unui al doilea val de inflaţie.

Pentru a evita tulburările sociale, Congresul ar putea fi forţat să crească cheltuielile fiscale, trimiţând deficitul bugetar peste 10% din PIB, ceea ce înseamnă că guvernul trebuie să stimuleze urgent cererea de titluri de Trezorerie ale SUA.

”Atenţia se îndreaptă către piaţa de valori, unde ”Şapte magnifici” au devenit acum doisprezece, datorită unei recesiuni ratate şi programelor de sprijin guvernamentale îndreptate către creditori şi proprietari”, a spus Spinozzi.

În prezent, grupul cuprinde Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia şi Tesla.

”Sunt pe cale să se alăture clubului Eli Lilly, Novo Nordisk, JPMorgan Chase, LVMH şi ASML. Pe măsură ce ”cei 12 titani” îşi multiplică evaluările în câteva luni, inegalitatea creşte între investitori şi non-investitori.”

Înţelegând că stabilitatea politică depinde de capacitatea sa continuă de a finanţa un deficit uriaş prin emisiunea de trezorerie a SUA, scăzând astfel ratele dobânzilor, guvernul trebuie să sporească atractivitatea obligaţiunilor interne faţă de acţiuni.

”Sub presiuni intense din partea Casei Albe, Congresul face castigurile de capital si veniturile din dobânzi ale Trezoreriei SUA scutite de impozitare.

Cu datoria guvernamentală în mâinile investitorilor autohtoni, costul finanţării devine mai puţin volatil. Această mişcare dramatică marchează sfârşitul capitalismului, deoarece banii se rotesc de la corporaţiile private la public, iar deţinerea de active mai riscante devine mai scumpă. În mod contraintuitiv, cei ”Doisprezece Titani” îşi consolidează dominaţia pe piaţă, deoarece beneficiază de costuri mai mici de finanţare pe termen lung, în timp ce restul pieţei de valori se prăbuşeşte”, a speculat Spinozzi.

Alte previziuni scandaloase includ: preţul petrolului atinge 150 de dolari pe baril şi Arabia Saudită cumpără ulterior Liga Campionilor de fotbal european pentru a o aduce la nivel global; un deepfake generativ de inteligenţă artificială care declanşează o criză de securitate naţională; Robert F. Kennedy Jr. câştigă alegerile prezidenţiale din SUA; Japonia este forţată să renunţe la politica de control al curbei randamentelor; o coaliţie de ţări deficitare care formează un ”Club de la Roma” pentru a restructura dinamica comerţului global.

Banca a făcut un set de ”predicţii scandaloase” în fiecare an în ultimul deceniu şi unele s-au adeverit sau cel puţin s-au apropiat.

În 2015, Saxo a prognozat că Regatul Unit va vota pentru părăsirea Uniunii Europene în urma unui succes al unui Partid pentru Independenţa al Regatului Unit, a prezis că Germania va intra într-o recesiune în 2019, pe care ţara a evitat-o la limită, şi a pariat că bitcoin va experimenta o creştere fulgerătoare în 2017.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
Citește și...
Bancă elevețiană, acord de recunoaștere cu Fiscul american. Au folosit „o varietate de mijloace” să dosească 5,6 mld. USD
Bancă elevețiană, acord de recunoaștere cu Fiscul american. Au folosit „o varietate de mijloace” să dosească 5,6 mld. USD

O bancă importantă elvețiană a ascuns banii clienților importanți de Fiscul american. Banque Pictet a recunoscut o conspirație cu clienții în urma căreia a ascuns peste 5,6 miliarde de dolari.

Cât valorează aurul deținut de România. BNR a făcut publice datele
Cât valorează aurul deținut de România. BNR a făcut publice datele

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau, la 30 noiembrie 2023, la nivelul de 58,894 miliarde euro, faţă de 58,186 miliarde euro la 31 octombrie 2023.

Oficial: A primit avizele de la BNR și a tras oblonul. Ce bancă din România e închisă începând de azi
Oficial: A primit avizele de la BNR și a tras oblonul. Ce bancă din România e închisă începând de azi

Acţionarii Aedificium Banca pentru Locuinţe SA (ABL) au hotărât demararea procesului de renunţare la autorizaţia de funcţionare, urmând un proces transparent în care ABL îşi va îndeplini integral toate obligaţiile faţă de clienţi şi creditori.  

Recomandări
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după 13 ani de așteptare”
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după 13 ani de așteptare”

De îndată ce vom adera la zona Schengen, la 31 martie, vizele eliberate de ambasadele și consulatele României din întreaga lume vor fi valabile în întreg spațiul comunitar.

Raed Arafat, anunț despre pregătirea pentru război: „Toată Europa, toată lumea vede acest lucru”
Raed Arafat, anunț despre pregătirea pentru război: „Toată Europa, toată lumea vede acest lucru”

Secretarul de stat în MAI, şeful DSU Raed Arafat a declarat, despre pregătirea spitalelor pentru război, că se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din ţările membre NATO pentru a face faţă unei eventuale situaţii de conflict.

Putin își trimite subalternii cu elicoptere în zonele izolate din Rusia pentru a colecta voturile | GALERIE FOTO
Putin își trimite subalternii cu elicoptere în zonele izolate din Rusia pentru a colecta voturile | GALERIE FOTO

Votul anticipat pentru alegerile prezidențiale din Rusia a început duminică în cele mai îndepărtate regiuni ale țării.