Toți copiii români au de acum un cont de economii la stat. Ce trebuie să știe părinții înainte de a depune bani
Din această lună, toţi părinţii din România pot să împrumute indirect statul prin intermediul unui cont de economii pentru copil.
Statul contribuie cu 600 de lei pe an, dacă suma depusă este de cel puţin 1.200 de lei anual. Doar că banii vor putea fi retraşi abia după majoratul celui mic, aşa că până atunci economiile părinţilor vor fi la dispoziţia statului. Dobânda este de 3% pe an.
"Ar trebui să fie mai darnic statul", spun economiştii, care atrag atenţia asupra inflaţiei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cei aproape 4 milioane de copii din România au de acum un cont unde părinţii pot depune bani de câte ori vor.
Sumele strânse vor putea fi ridicate doar după ce copilul împlineşte 18 ani, cu excepţia situaţiilor în care apar probleme grave de sănătate. Abia atunci va fi virată şi prima de la stat, dacă părintele a pus deoparte cel puţin 100 de lei pe lună.
De exemplu, dacă părintele unui copil născut acum, în ianuarie 2019, va depune în cont în fiecare an câte 1.200 de lei, va putea retrage peste 18 ani puţin peste 33.000 de lei. Suma care este compusă din banii depuşi de părinte, la care se aplică dobânda de 3% şi prima de la stat de 600 de lei pe an.
Teoretic, pentru că acest program va depinde în viitor de decizia politicienilor, care, într-o condiţiile unei crize economice, de exemplu, pot să schimbe condiţiile acestei metode de economisere sau chiar să închidă contul.
Dacă programul rămâne, pentru cei care depun mai puţin de 1200 de lei pe an, nu va mai fi adăugată şi prima, ci doar dobânda de 3% pe an. Prea mică, cred economiştii.
Adrian Mitroi: ”Ar fi trebuit să fie ceva mai darnic, cred eu, statul, iar legarea la o dobândă fixă pe o perioadă de genul acesta este uşor cu minus către cel care economiseşte.”
Pentru acest program, Guvernul a deschis un cont la Trezoreria Statului numit "Contul individual de economii Junior Centenar", unde se pot depune bani, folosind codul numeric personal al copilului.
Şi băncile au conturi similare de economisire pentru copii, iar specialiştii financiari vă recomandă să le comparaţi cu grijă, înainte de a lua o decizie.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!