Tot aurul Romaniei si inca 32 de miliarde de euro sunt la Londra. Isarescu: "Multa lume considera ca e ceva necurat aici"


Ultimul update: Marti 30 August 2016 07:13
Data publicarii: Sambata 27 August 2016 15:11
Categorie: Stiri Economice
lingouri de aur - AGERPRES

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a explicat ca rezerva internationala - aurul si cele 32 de miliarde de euro - este tinuta in afara tarii.

El a explicat ca, in acest fel, se poate verifica existenta acesteia in orice clipa pe plan international in sistemul de conturi, altfel neavand 'nicio valoare'.

'Pentru ca multa lume considera ca e ceva necurat aici, de ce BNR tine aurul la Londra. Pai, aurul este parte din rezerva noastra internationala. E rezerva internationala. Nu e rezerva interna. Toata rezerva internationala a unei tari se tine in exterior, ca de-aia se numeste rezerva internationala.

Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i tinem in tara. Daca i-am tine in tara nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Ii tinem in conturi in strainatate. Asa se tine', a declarat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

Isarescu a adaugat ca poate 'pare contraintuitiv', dar 'in momentul in care am tine rezerva valutara in tara, in primul rand am credita pe gratis, fara dobanda, tarile emitente de moneda ale monedei respective si, in al doilea rand, nu am asigura convertibilitatea'.

Mugur Isarescu a subliniat si ca fiind tinuta in afara, rezerva poate sa fie verificata in orice moment in sistemul de conturi.

'Noi nu suntem crezuti pentru ca in fiecare luna spunem: rezerva valutara a BNR este de 32 de miliarde, plus 103 tone de aur si care valoreaza patru miliarde de dolari, s.a.m.d. Nu, nu ne crede nimeni daca am avea banii in tara. Ei pot sa fie verificati in orice clipa pe plan international in sistemul de conturi. Asa functioneaza economia mondiala', a mentionat Isarescu.

El a adaugat ca rezerva de aur ar putea sa fie adusa in tara, dar atunci ar deveni rezerva interna.

'Am vrut sa atac acest subiect pentru ca multe traznai se aud in societatea romaneasca astazi si ele sunt vanturate, uneori, fara motiv', a spus Guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a mai spus ca dupa 1989 BNR a functionat aproape o jumatate de deceniu cu un nivel extrem de redus al rezervelor valutare.

'In 1991, mai aveam 26 de milioane de dolari SUA in rezerva noastra. In 1993, (...), cu toate imprumurile de la Fond, ajunsesem la 42 de milioane de dolari rezerva medie. (... ). In prezent avem 32 de miliarde de euro, adica aproape 36 de miliarde de dolari. O crestere de o mie de ori. Pai, de-aia sta leul cum sta acum si este stabil, pentru ca in spate are, intr-adevar, dupa eforturi, o rezerva, comparativ cu trecut, formidabila, o rezerva adecvata pentru stabilitatea cursului', a sustinut Mugur Isarescu.

El a amintit si de sfarsitul anilor '90, respectiv de criza asiatica din toamna anului 1997, criza din Rusia din vara lui 1998 si minicriza din America Latina din 1999, cand Romania avea de rambursat, in 1999, un prim imprumut major luat din Japonia.

'Am fost pusi intr-o situatie de criza de credibilitate. Pur si simplu, creditorii nostri externi, innebuniti de diverse stiri (...), au devenit mult mai precauti in acordarea de noi credite tarilor care erau percepute ca avand un risc ridicat. Iar in Romania, datorita acelui varf de plata din 1999, agentiile de rating ne-au depunctat si intr-un mediu extern complet nefavorabil - dupa criza din Rusia urma cea din Ucraina, apoi si cea din Bulgaria, toate trei tari ortodoxe. Stiti cum se intampla in plan international: 'Pai de ce nu ar urma si Romania acum?' Fara niciun fel de corelatie cu situatia reala. Si chiar am fost sfatuiti sa nu ne facem platile internationale, sa incetam platile', a spus Mugur Isarescu.

El a adaugat ca in acel context atat de dificil, nu numai ca s-au facut platile, dar s-a facut si reforma. 'As putea spune ca 1998, 1999 a fost punctul de cotitura', a afirmat Guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a subliniat ca dupa mai bine de un sfert de secol de la inceputul tranzitiei se poate considera ca societatii romanesti ii sunt livrate in prezent de BNR cele trei aspect ale stabilitatii, respectiv stabilitatea preturilor, a cursului de schimb si cea financiara.

"In ceea ce priveste stabilitatea preturilor, noi consideram ca BNR livreaza in prezent societatii romanesti o inflatie scazuta. si nu este negativa. (...). Stabilitatea cursului de schimb - este si ea un lucru asigurat. (...) Leul este perfect convertibil. (...).Stabilitatea financiara este o realizare, un lucru livrat de BNR. (...)Principala noastra preocupare este ca banii milioanelor de deponenti din Romania sa fie in siguranta', a conchis Mugur Isarescu.

lingouri de aur - AGERPRES Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Guvernatorul Mugur Isarescu a gasit solutia: Guvernul sa ia din profitul BNR si sa cumpere Cumintenia Pamantului
Guvernatorul Mugur Isarescu a gasit solutia: Guvernul sa ia din profitul BNR si sa cumpere Cumintenia Pamantului
Ce salarii au sefii de banci centrale din UE, comparativ cu Isarescu. Bancherul care castiga dublu fata de presedintele BCE
Ce salarii au sefii de banci centrale din UE, comparativ cu Isarescu. Bancherul care castiga dublu fata de presedintele BCE
Mugur Isarescu a dezvaluit ce salariu are. Cat castiga lunar guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
Mugur Isarescu a dezvaluit ce salariu are. Cat castiga lunar guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
VIDEO PROTVPLUS.RO
rabla electrocasnice
Fondurile alocate programului Rabla pentru electrocasnice s-au epuizat în 24 de ore
Sprijin de la stat pentru fermele care angajează tineri. Student: ”Pentru început cer 3.000 de lei”
Românul care a devenit cel mai tânăr milionar din Silicon Valley, la doar 20 de ani
Cum poți evita falimentul într-o afacere de nișă. Sfaturile specialiștilor
BNR lansează monede care celebrează vizita Papei în România. Ce valoare au
Guvernul modifică programul ”Prima casă”. Care sunt principalele schimbări
masini taxa auto
Anunț al Guvernului despre restituirea taxei auto: ”Transferăm suma de 700 milioane lei”
Rabla pentru electrocasnice 2019. Ce trebuie să știți dacă vă cumpărați aparatură nouă
Povestea celei mai mari plantaţii de trandafiri din ţară. Cât costă borcanul de dulceață
Firmele care le vând românilor "timp liber". Câte minute câştigi pentru 30 de euro
Prima victimă ”de calibru” a Brexit-ului. O mare companie britanică a intrat în insolvență
Șantierul Naval de la Mangalia a dat lovitura în Europa. Ce vase se vor construi aici