Terasele, singura soluție pentru patronii de restaurante. Investesc în sisteme de încălzire pentru exterior

Ultima actualizare: 04-11-2020 11:10

De la o zi la alta, tot mai multe localități intră în scenariul roșu și restaurantele se închid la interior.

În aceste condițîi, terasele reprezintă singura șansă de supraviețuire pentru aceste afaceri. Dar, pentru că vine iarna, proprietarii investesc sute de mii de lei în sisteme de încălzire pentru exterior. Altfel nu își pot păstra clienții.

Șemineele pot fi o soluție excelentă pentru încălzirea terasei. Proprietarul unui local din Predeal a investit 120.000 de lei în patru astfel de încălzitoare, pe care le-a răsfirat printre mesele cu turiști.

Claudiu Spătar, manager local: „Au un efect foarte mișto, dau căldură și ne ajuta foarte mult în privința clienților.”

Turistă: „Ne simțim bine oriunde și oricum. Multe terase oferă și o păturică și acest sistem de încălzire.”

Ovidiu Podrea, tehnician: ”Încălzitoarele pentru terase au avut o cerere crescândă de cel puțin 50%. Pornesc de la un preț de 2.200 de lei, cu aprindere manuală, și pot să ajungă până la un preț de 7.000 de lei pe bucată.”

Administratorii unui local din Brașov, spre exemplu, au făcut un efort și au cumpărat încălzitoare pe gaz. Costurile de întreținere sunt însă mari, dar macar își pot primi clienții, chiar dacă afară e frig.

Luminița Barbu, director restaurant: „Le ținem deschise de dimineața până seara. Noi nu ne-am revenit de la criza care a fost cu pandemia, și bineînțeles că acestea sunt cheltuieli peste.”

La îndemăna sunt și încălzitoarele cu infraroșu. În funcție de model preturile pot ajunge și la cinci mii de lei.

Laurențiu Primo, proprietar magazin sisteme de încălzire: „Practic, în jurul unui astfel de panou, a unui astfel de sistem de încălzire electrica, se creează o oaza de aproximativ 10 metri pătrați, unde temperatura poate să varieze intre 15 și 20 de grade.”

Și proprietarii localurilor de pe litoral fac eforturi să îi atragă pe turiști. De pilda, un proprietar a izolat fiecare masa pentru că oaspeții să fie mai protejați.

Mihai Pritop, manager local: „Am achiziționat niște pături pe care le vom da clienților, am echipat terasa cu încălzitoare pe gaz pentru a încălzi puțin atmosfera.”

Iarna va prinde cu terasele deschise și restaurantele și cafenelele din Arad.

Dan Lucian, patron terasă: "Vom avea nevoie de investiție, o investiție care trebuie să fie în normele actualei pandemii. Nu se poate închide, trebuie încălzită, respectiva căldură se pierde repede daca nu ai niste pereți.”

Toate străzile din Arad unde există terase vor rămâne pietonale până la sfârșitul anului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO