Taxele locale au explodat la începutul anului. Oraşele unde impozitele s-au dublat deja


Ultimul update: Vineri 08 Februarie 2019 20:39
Data publicarii: Vineri 08 Februarie 2019 19:06
Categorie: Stiri Economice

În goana după bani, unele primării din țară au mărit taxele și impozitele locale sau discută în aceste zile despre posibile majorări.

Edilii spun că Guvernul, prin ordonanța 114, îi obligă să crească aceste dări dacă nu le-au stabilit până la finalul anului trecut. În același timp, mulți primari recunosc că vor primi mai puțini bani de la bugetul central așa că cetățenii trebuie să acopere diferența din propriul buzunar.

La Timişoara, impozitul pe clădirile deţinute de persoanele juridice s-a dublat, iar cel pe maşini a crescut şi el.

Adrian Bodo, director Direcţia Fiscală Primăria Timişoara: "Pentru un Logan de o capacitate de 1400 cm cubi, aici impozitul în 2018 a fost 56 de lei. O să fie aproximativ 90 de lei. Măsurile au fost luate având în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16 la sută la 10 la sută/şi această sumă trebuie cumva adusă din altă parte. De aici putem, de aici facem."

Localnic: "Deci, dumnealor tot măresc, dar nu fac nimic. Nu ai unde să parchezi."

Pe de altă parte, primăriile care n-au stabilit singure prin hotărâre de consiliu taxele până la finalul anului trecut sunt obligate să le mărească.

Locuitorii din Medgidia au rămas uimiţi când au văzut cât au de plată. Impozitele sunt aproape duble faţă 2018. Iar în cazul firmelor, au crescut şi de cinci ori.

Valentin Vrabie, primarul oraşului Medgidia: "Eu am iniţiat proiect pentru stabilirea taxelor şi impozitelor pentru 2019 cu propunerea să avem aceleaşi taxe ca în 2018. Însă, domnii consilieri nu au dorit."

Femeie: "Deci la pensiile pe care le avem noi de unde să luăm, şi dacă l-a dublat cu banii pe care i-a luat pe impozit pentru oraş ce a făcut?"

În Eforie Nord şi Sud, pentru o casă, impozitul a crescut de la 800 de lei pe an, la 1600 de lei. Primarul a refuzat să facă vreun comentariu şi nici nu a permis vreunui funcţionar să explice situaţia. Doar un afiş pe uşă primăriei îi anunţa pe oameni ca taxele au crescut.

Virgil Negru consilier local: "Trebuia să facă o şedinţă simplă de consiliu şi să spună aşa: noi în anul 2019 adoptam taxele şi impozitele din anul trecut anul 2018. Ori oamenii aceştia nu au vrut să facă treaba asta voit, ca să le vină lor mai mulţi bani la buget."

În Braşov, impozitele nu au crescut vreme de 8 ani. Abia acum Consiliul Local a decis o majorare.

Marian Voinescu directorul Direcţiei de Impozite și Taxe Locale Brașov: "Zece la sută la clădiri persoane fizice şi 15 la sută la impozitul auto. Am venit cu o majorare ca să ajustăm în primul rând inflaţia din ultimii ani."

În acest moment, la Braşov, impozitele şi taxele pentru anul viitor se afla în dezbatere publică. În ultimii ani, gradul de colectare a fost de 92 la sută.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Coadă pentru plata taxelor cu reducere, deși termenul limită era 31 martie
Europenii pentru care taxele mari nu sunt o povară, iar Fiscul este în topul încrederii
VIDEO PROTVPLUS.RO