Taxele care ar putea anula orice crestere a salariului si pensiei anuntate de la 1 ianuarie 2014
Premierul anunta majorarea pensiilor si a salariilor de la 1 ianuarie 2014.
Nu vor creste insa substantial, ci doar cu cateva zeci de lei. In noua lege, guvernul cauta o solutie pentru ca lefurile mari de la stat sa stea pe loc, iar cele mici sa fie majorate cu mai multe procente.
Premierul vorbeste de o indexare a pensiilor si salariilor cu rata inflatiei. BNR o estimeaza la 3,1% insa majorarea va fi mai mica deoarece Victor Ponta prognozeaza o inflatie de doar 2 procente. Adica un plus de 30 de lei lunar la salariile doctorilor sau profesorilor si de 16 lei la o pensie de 800 de lei.
O majorare de 16 lei este anulata din start de exemplu de scumpirea rovinietei propusa de ministerul marilor proiecte. In plus anul viitor urmeaza si scumpiri importante la gaze si electricitate.
Premierul vrea sa creasca in special salariile, iar la un moment dat s-a discutat inclusiv despre surpraimpozitarea bugetarilor cu lefuri de peste 1000 de euro.
O solutie ar fi majorarea salariului minim la stat pana la 1000 de lei. Atunci 400.000 de bugetari ar fi platiti cu salariul minim si s-ar crea un dezechilibru deoarece salariati cu studii superioare si multa experienta ar avea aceleasi lefuri cu muncitorii necalificati.
Ministerul finantelor cauta solutii si pentru reducerea cu 3% a contributiilor de asigurari sociale, insa oficialii nu s-au hotarat deocamdata daca reducerea va fi aplicata doar firmelor sau si angajatilor.
Altfel spus daca salariatii sau angajatorii vor ramane cu mai multi bani in buzunar.