Coada la adoptiile de maidanezi in Capitala. Primul e gratis, pentru al doilea se plateste o taxa
Maidanezii stransi de hingheri au inceput sa fie dati spre adoptie. Pentru prima data in ultimii zece ani, a fost coada vineri in fata adaposturilor din Bucuresti.
Noua lege care urmeaza sa fie promulgata spune clar ca orice caine nerevendicat in 14 zile poate fi omorat, asa ca romanii care vor sa salveze unul sunt asteptati sa-l ia acasa. Pe de alta parte, toti trebuie sa dea dovada de responsabilitate.
A fost aglomeratie vineri in fata portilor adapostului Pallady, din Bucuresti. Aproape o suta de oameni s-au asezat la coada ca sa adopte un maidanez. O situatie pe care angajatii Autoritatii pentru Supravegherea Animalelor spun ca nu au intalnit-o niciodata pana acum.
Doi soti au venit hotarati sa ia un suflet. Le-a fost greu sa aleaga din sutele de animale inchise in padocuri, asa ca au plecat acasa cu doi catei care vor face parte de acum inainte din familie.
Cine ia un animal, nu plateste nimic. De la al doilea se percepe o taxa de 150 de lei de caine. In plus, e nevoie si de acordul vecinilor.
"Eu i-as lua pe toti, sunt niste suflete, au la fel ca si noi, oamenii, si inima", spune Luminita.
Si Marie Jean este de vineri proprietara unui caine capturat de hingheri din strada. Tanara sta la curte si spune ca are toate conditiile sa-l ingrijeasca, desi acasa o asteapta si cateva pisici.
"M-am uitat sa fie unul pe care nu-l adopta neaparat cineva dupa look. Are o problema la ochi, il tratam noi", spune Marie Jean.
La fel au procedat mai toti cei care considera ca doar asa poate fi rezolvata civilizat problema maidanezilor de pe strazi. Unii au venit chiar si din alte orase.
Gesturi frumoase, dar care ar trebui facute respectand legea.
E o responsabilitate sa adopti un caine, fie el si maidanez. Asta trebuie sa stie toti cei care vor sa vina aici. Tocmai de aceea, oamenii trebuie sa completeze un formular de adoptie prin care se obliga sa respecte normele de ingrijire si hranire, sa se prezinte periodic cu animalul la medicul veterinar, iar in cazul in care nu-l mai doresc, sa nu-l lase pe strada, ci sa-l inapoieze adapostului.
Art. 13 Se interzice organizarea sau participarea la luptele cu caini si abandonarea sau inducerea de suferinte cainilor.
Art. 14 (2) Constituie infractiuni urmatoarele fapte si se pedepsesc dupa cum urmeaza: nerespectarea dispozitiilor art. 13, cu inchisoare de la 2 la 5 ani.
In caz contrar, oricine abandoneaza animalul adoptat va plati pentru asta. Conform noii legi, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu amenda penala sau chiar cu inchisoare.
Pana cand se va prelungi programul de adoptii, oamenii pot merge la adaposturi in zilele de luni, miercuri si vineri, intre orele 9 si 15, atat la Pallady, cat si la Mihailesti.