Impozitul forfetar va taxa pe suprafata, nu pe profit. Ce patroni vor plati mai mult in noul sistem
Patronii de hoteluri si restaurante au o noua problema. Cu totii sunt extrem de preocupati ce impozit forfetar vor plati de anul viitor. Practic, daca ai vad, dai mai mult, potrivit unui proiect de lege.
Cei care vor cotiza serios sunt in primul rand detinatorii localurilor din centrul vechi al Bucurestiului, de altfel, zona cea mai cautata de clienti.
In cazul restaurantelor si barurilor statul va trece la impozitarea lor pe suprafata, indiferent daca acestea fac sau nu profit.
Impozitul va fi mai mare in Bucuresti si alte 7 orase mari, si scade pe masura ce localitatea este mai mica.
Cel mai mult vor avea de dat cei care au un local din centrul Capitalei. In centrul istoric, pentru un restaurant de 300 de metri patrati vor achita un impozit forfetar de 5.200 de euro pe an, iar pentru un bar de aceeasi marime 3.400 de euro.
Multi patroni spun ca aceste sume sunt similare sau mai mici decat cele platite acum in mod corect.
Tot atat vor da insa si cei care pana acum nu plateau nimic pentru ca isi aranjau registrele sa arate profit zero in fiecare an.
Patronul unui restaurant din apropierea Arcului de Triumf plateste in prezent intre 5 si 6 mii de euro pe an sub forma de impozit pe profit.
"Am facut un calcul vis-a-vis de restaurantul meu si mi-ar conveni sa ajung la un impozit intre 4 mii si 5 mii de euro", spune Dinca Dumitru.
In industria hoteliera este chiar mai bine, spun patronatele. Detinatorul unui hotel de 5 stele din centrul Capitalei cu 300 de camere achita 80-90 de mii de euro anual. Din 2014, va plati 55 de mii de euro. Si asta pentru ca impozitul anual va fi de mai putin de 200 de euro pe fiecare camera.
"O noapte de cazare o dai ca impozit la stat. Este mult mai putin decat se plateste acum, cu 40 pana la 60 la suta mai putin.Si sa plateasca si cei care nu plateau pana acum si faceau concurenta neloiala", spune Dragos Raducan, vicepresedinte Federatia Patronatelor din Turism.
Orice proiect produce insa si nemultumiri, iar impozitul forfetar ii supara pe proprietarii service-urilor auto. Acestia spun ca un atelier dotat, cu tinichigerie, mecanica si vopsitorie trebuie sa aiba 1.000 de metri patrati, iar impozitul forfetar pentru o astfel de suprafata este de 30 de mii de euro.