Tarifele vamale americane: o catastrofă pentru constructorii germani

Majorarea tarifelor pentru automobilele importate în SUA constituie o catastrofă pentru numeroşi constructori europeni, în special pentru cei germani, care realizează o parte importantă din profiturile lor în SUA, transmite AFP.
SUA sunt "o piaţă cheie" pentru industria auto europeană, care în 2024 a exportat aproape 750.000 de automobile cu o valoare de 38,5 miliarde de euro în SUA, potrivit Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Noi tarife vamale, cu o valoare de 25%, vor intra în vigoare începând din 2 aprilie "la toate automobilele care nu sunt fabricate în SUA", a anunţat miercuri preşedintele Donald Trump.
Potrivit unei analize a firmei Kearney, aceste tarife ar putea "antrena rapid pierderi de mai multe miliarde de euro şi ar pune în pericol până la 25.000 de locuri de muncă în Europa".
"Constructorii ar putea absorbi o parte din costuri în marjele lor de preţuri existente", explica la rândul său agenţia de rating Moody's, într-un raport publicat la finele lunii februarie. Acest lucru este adevărat în special pentru modelele mai scumpe şi mai profitabile. Însă nivelul anunţat al tarifelor vamale lasă o marjă mică de manevră pentru beneficii.
Constructorii germani de automobile sunt vizaţi în mod special de Donald Trump, în condiţiile în care sunt responsabili pentru două treimi din exporturile europene.
Volkswagen, BMW şi Mercedes au înregistrat deja rezultate financiare dezamăgitoare în 2024, în contextul diminuării profiturilor, ca urmare a încetinirii vânzărilor pe piaţa din China.
Dacă noile tarife americane se vor confirma, vânzările realizate de Volkswagen, BMW şi Mercedes pe piaţa din SUA ar putea să se reducă la jumătate, estimează analiştii de la Capital Economics.
Asta ar reprezenta "un semnal fatal pentru liberul schimb", a avertizat Federaţia constructorilor germani de automobile într-un comunicat publicat joi.
Audi şi Porsche, mărcile premium din cadrul grupului Volkswagen, produc toate modelele lor în afara SUA. Grupul german ar putea decide să producă anumite modele Audi şi Porsche la uzinele sale americane, însă pentru asta ar avea nevoie de timp.
BMW şi Mercedes îşi exportă berlinele din Europa dar au şi uzine în SUA (în statele Alabama şi Carolina de Sud), unde asamblează în special SUV-uri, modelele preferate ale americanilor, precum BMW X5 şi Mercedes GLE. Cei doi producători ar putea evita o parte din tarifele vamale pentru vânzările lor din SUA însă exporturile acestor SUV-uri către alte ţări ar deveni mai puţin rentabile, dacă aceste ţări vor reacţiona prin majorarea propriilor lor taxe vamale.
Pentru BMW, un conflict comercial "nu ar aduce niciun avantaj", a comentat joi firma cu sediul la Munchen într-un comunicat de presă, în care a cerut Europei şi SUA "să găsească rapid un acord transatlantic" şi să împiedice "o spirală de izolare şi bariere comerciale".
Mai simplu, Mercedes a cerut la rândul său eliminarea acestor tarife vamale reciproce.
Grupul Stellantis, al cincilea mare producător auto mondial, este împărţit între Europa şi SUA. Grupul realizează majoritatea vânzărilor sale în Europa dar generează cea mai mare parte a profiturilor în America de Nord, graţie mărcilor Jeep, Dodge sau Ram. Grupul are numeroase uzine în Mexic şi Canada, care vor fi puternic perturbate de tarifele americane impuse pentru automobilele importate din aceste două ţări.
Însă Stellantis este mai puţin expusă la un conflict comercial între SUA şi Europa, deoarece nu exportă decât câteva automobile Jeep produse în America şi nu importă în SUA decât câteva automobile Fiat, Alfa Romeo sau Maserati.
Grupul Renault este foarte puţin afectat deoarece nu vinde decât câteva automobile în SUA. Însă introducerea acestor tarife vamale ar putea opri planurile care vizează dezvoltarea mărcii Alpine în SUA.