Reuters: Resursele FMI vor fi crescute cu 400-500 de miliarde USD pentru a rezolva criza din UE


Ultimul update: Miercuri 18 Iulie 2012 16:28
Data publicarii: Vineri 13 Aprilie 2012 15:11
Categorie: Stiri Economice
Christine Lagarde

Statele G20 vor conveni, saptamana viitoare, cresterea resurselor financiare ale FMI cu 400-500 miliarde de dolari, mai putin fata de suma de 600 miliarde de dolari solicitata anterior de institutia de la Washington.

FMI va obtine astfel mai multa forta financiara pentru a contribui la solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, care a impins deja Grecia, Portugalia si Irlanda in acorduri cu institutia.

Ministrii Finantelor din cele mai mari 20 de economii ale lumii se vor inalni saptamana viitoare la Washington pentru a discuta solicitarea FMI de majorare a resurselor financiare, dupa ce zona euro a consolidat propriile mecanisme de siguranta.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat joi ca incheierea unui acord ar putea dura ceva timp, semnal ca intalnirea de saptamana viitoare ar putea trece fara o intelegere ferma.

Lagarde a mai afirmat insa ca FMI ar putea avea nevoie de mai putini bani decat estima acum cateva luni, deoarece riscurile economice si financiare s-au atenuat. Potrivit surselor oficiale G20, varful necesarului de refinantare al guvernelor din zona euro, atins in primul trimestru al acestui na, a fost deja satisfacut de operatiunile de refinantare pe trei ani derulate de Banca Centrala Europeana in decembrie si februarie, prin care institutia a injectat in piete un total de 1.000 miliarde euro, astfel ca FMI are acum nevoie de mai putini bani. FMI are in prezent la dispozitie aproximativ 380 miliarde de dolari.

Sursa: Pro TV

Tags: fmi, g20,

VIDEO PROTVPLUS.RO