Supra-acciza pe cafea si bunuri de lux, eliminata de la 1 ianuarie. Pentru ce produse veti plati mai putin

Ultima actualizare: 14-09-2015 07:08

De la 1 ianuarie vor fi eliminate supra-accizele pentru cafea si produse de lux, cum ar fi bijuteriile, blanurile naturale, masinile puternice si yahturile.

Scad si unele accize la bauturi alcoolice, asa ca berea si sampania ar trebui sa se ieftineasca. Se scumpesc insa tigarile, iar ca noutate absoluta se introduc accize pe tigarile electronice. Toate acestea sunt prevazute in noul Cod Fiscal, publicat in Monitorul Oficial.

Taxa pe lux dispare din 2016, potrivit noului Cod Fiscal. De exemplu, iahturile si ambarcatiunile cu motoare ce depasesc 100 de cai putere, dar si velierele mai lungi de 8 metri vor fi scutite de acciza introdusa in 2013. Astfel, pentru acest iaht cu motor, cumparatorul ar plati acum 4.74 pentru fiecare cal putere in plus.

Doamnele vor beneficia de eliminarea accizei la bijuterii, care acum este de aproape 5 lei pe gramul de aur de pana la 14 karate si de aproape 10 lei la cel de peste 14 karate. Se elimina si accizele la blanurile naturale, pentru care accizele sunt cuprinse acum intre 237 si aproape 5700 de lei, in functie de valoare.

Vanatorii isi vor putea improspata echipamentul, pentru ca se elimina accizele si pentru arme si pentru munitie.

O alta categorie la care se va elimina acciza suplimentara este cea a autoturismelor cu motoare mai mari de 3000 centimetri cubi. Acciza pentru o masina cu motor de 3,2 litri este acum de peste 15.000 de lei, dar va fi eliminata anul viitor.

Si cafeaua se afla acum pe lista bunurilor de lux. De la 1 ianuarie vor fi insa eliminate accizele de 1 leu pe kilogramul de cafea prajita si de peste 4 lei la cea solubila.

Codul Fiscal prevede si scaderea accizelor la unele categorii de bauturi alcoolice. Astfel, la bere acciza scade cu aproximativ 60 de bani pe litru, adica 30 de bani sticla.

La sampanie acciza scade cu aproximativ un leu pe sticla, iar in cazul tariilor cu aproximativ 7 lei pe litrul de vodca sau wkisky.

Cresc in schimb accizele la tigari, iar fumatorii vor plati cu 10 bani in plus pe fiecare pachet de tigari.

In premiera in 2016 vor fi taxati si cei care folosesc tigarile electronice sau fumeaza narghilea. Pentru o sticluta cu lichid cu nicotina veti plati mai mult. Daca alegeti instrumentele de fumat orientale, aflati ca 1 kilogram de materie prima pentru acestea va fi mai scump cu 384 de lei.

Raman neschimbate accizele la carburanti auto, care ar trebui sa scada cu 40 de bani pe litru, insa abia in 2017.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO