Super-productia de legume si fructe nu a adus profit. Multi fermieri au ajuns in pragul falimentului


Ultimul update: Vineri 08 Noiembrie 2013 07:16
Data publicarii: Marti 05 Noiembrie 2013 19:02
Categorie: Stiri Economice

Dupa super-productia de legume si fructe din aceasta toamna, multi fermieri sunt in faliment pentru ca au vandut in pierdere si nu-si acopera investitiile facute.

Preturile au fost foarte mici si multi n-au reusit sa se organizeze mai bine. Ramasi cu credite si cu o mare parte din marfa putrezita in solarii sau pe tarla, agricultorii sunt intr-o situatie fara iesire.

In comuna Matca, din Galati, anul trecut multi producatori au facut credite pentru a pentru a putea iesi, in primavara, cu legume din solarii. Insa totul a mers prost.

Mai intai au fost loviti de inundatii, apoi de concurenta legumelor din strainatate si, in cele din urma, de preturile sub asteptari din cauza supraproductiei.

Singura lor sansa este acum o refinantare, daca si bancile vor fi de acord sa le dea un nou credit, care sa acopere valoarea celui vechi si cheltuielile pentru anul viitor.

"In principiu, ca sa-mi construiesc alt solar, trebuie sa facem un credit in banca. La oricine te-ai duce, nu te imprumuta nimeni. Ca sa punem un solar de zece arii ne trebuie vreo trei sute de milioane", a spus un agricultor din Matca.

Legumicultorii se plang ca au ajuns sa vanda legumele si cu 30 de bani kilogramul, ca sa nu le arunce.


"Pretul la ardei o ramas acelasi ca acum cinci, sase ani in urma, poate si mai mult. Dar folia s-o triplat, samanta la ardei nu mai spun. O sa ajungem in viitor chiar sa umblam numai prin banci", a spus un alt fermier.

Pe final de sezon, ca sa-i ingenuncheze de tot, au aparut si cateva boli la rosii.

In patria pepenilor verzi, la Dabuleni, fermierii au obtinut pe productie chiar si de trei ori mai putin decat au investit, desi lubenitele zemoase si dulci s-au facut cu miile.

Piata a mers insa atat de prost incat au fost nevoiti sa vanda la preturi derizorii. Cei mai multi au facut si credite iar acum sunt nevoiti sa plateasca rate impovaratoare.

"In jur de vreo 2000 de euro am cheltuit. Nu a fost profit pentru faptul ca pretul a fost mic, pepeni au fost foarte foarte multi", a spus un producator de pepeni.

"Anul viitor ma las pagubas, nu are rost, nu avem decat sa plecam in alta parte, cu bancile nu facem nicio treaba", a spus un alt producator.

Singurii care s-au descurcat au fost producatorii organizati.

Acestia au reusit sa-si duca fructele si legumele in depozite sau direct in hipermarketuri.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO