Recolta de cartofi uriasi in Cluj. Fermierii ar putea castiga pana la 10.000 de euro/hectar

Dată publicare: 13-10-2013 19:02
Dată actualizare: 16-10-2013 06:56


In anul in care ne-am laudat cu fel de fel de recolte bogate, nici cea de cartofi nu face exceptie, oamenii din judetul Cluj falindu-se cu cei mai mari cartofi vazuti si gustati vreodata.

Ca sa va faceti o idee, dintr-unul se poate satura o familie intreaga.

Recolta bogata se vede la cantar, spun localnicii din Calatele, iar clientilor nu le vina sa creada cand vad in talere cartofi care cantaresc peste un kilogram.

"Asa ceva n-am vazut in viata mea. Era numai alb in spatele tractorului si-atunci am zis: uite, na.. ce recolta ca asa ceva nu s-a mai pomenit. Dintr-un cartof si pentru copii si pentru noi ajunge", a spus o cultivatoare de cartofi.

Secretul productiei de cartofi uriasi ni-l spune domnul Crisan.

"Gunoi de grajd mai mult, mai mult cu sapa, mai multa grija de ei sa nu se usuce. Avem de la 700 de grame pana la un kilogram, avem foarte multi. Cred ca asta-i secretul, e undeva mai sus, la o altitudine mai potrivita", a spus Alexandru Crisan.

"Deci in perioada cand erau infloriti, i-am stropit de mana. Atunci erau cartofii la un metru si ceva, pana aici erau, nu puteai sa te duci printre ei", a adaugat barbatul.

Mai rar se intampla ca intr-un an cu productie buna, cartofii sa aiba si pret bun de vanzare. Iar anul acesta un kilogram de cartofi costa un leu si jumatate.

"Anul asta a fost o productie foarte buna, deci in jur de 25-30 de tone la hectar", a spus un agricultor.

Daca pretul nu va scadea in piete, oamenii ar putea sa castige pana la zece mii de euro dintr-un hectar cultivat.


VIDEO PROTVPLUS.RO