Cum a pus statul pe butuci afacerile cu canepa, candva "o mina de aur" pentru Romania
Candva o "mina de aur" pentru Romania, canepa e astazi ocolita de femieri. Putini se mai incumeta sa ingrijeasca o asemenea cultura care figureaza pe lista plantelor narcotice.
Asta pentru ca, la noi, nu se face o diferenta clara intre canepa textila si cea indiana. Iar fermierii se tem ca pot fi in oricand ridicati de trupele speciale.
In urma cu 20 de ani, Romania era pe locul 3 in lume in topul cultivatorilor de canepa. Astazi in schimb, fabricile care proceseaza semintele sunt nevoite sa aduca materia prima din import. Fabrica din Salonta, de exemplu, produce ulei, seminte decorticate si pudra de canepa. Are utilajele necesare ca sa proceseze recolta de canepa de pe 1000 de hectare, dar este nevoita sa-si aduca din China si Franta canepa, pentru ca la noi nu se prea gaseste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legislatia severa, care a trecut canepa pe lista plantelor narcotice, a dus la disparitia aproape in totalitate a culturilor de canepa din Romania.
Oana Suciu, reprezentantul fabricii de procesare: "Cred ca-i vorba de o reputatie proasta si de o lipsa de informare legata de autorizatiile necesare pentru cultivarea canepii."
Aurel Torj, fermier: "Trebuie sa fii inregistrat la organele de politie, se necesita paza zilnica, esti verificat tot timpul. Da, am dat si eu multe explicatii, am avut controale, de la Politie, de la Directie"
Fermierii care au cultivat canepa in anii trecuti, cu autorizatie de la Ministerul Agriculturii, se plang ca au dat cu subsemnatul la politie, asa ca cei mai multi dintre ei s-au lasat pagubasi.
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, in prezent cercetator la statiunea agricola Lovrin, ne explica diferentele dintre cele doua tipuri de canepa: "Noi nu producem soiuri aici cu THC mai mare de 0.2%, este limita pentru care se dau subventii in UE"
Valeriu Tabara: "Sa nu fie ramificata, asta e marea deosebire intre canepa textile si canepa Indiana. Aceasta e o canepa special pentru fibra, nu are nici un fel de efect asupra organismului uman sau a sistemului nervos."
"Incercam sa modificam aceasta lege in asa fel incat aprobarile pentru cultivare sa se faca la nivel de comuna, de pilda la postul de politie sau la secretariatul primariei. Se face notificarea, se identifica sola unde este lanul respective si poate fi verificata oricand."
In Romania mai sunt doar 23 de hectare cultivate cu canepa. Putini stiu ca uleiul de canepa e bogat in aminoacizi Omega 3 si 6 si rivalizeaza cu uleiul de somon. Iar un kilogram de tulpini de canepa are valoarea energetica a unui kilogram de motorina.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, marijuana, valeriu tabără, cânepă,
Dată publicare:
26-10-2013 17:13