Au mizat pe agricultura romaneasca si pe modele din Europa.Povestea de succes a unor tineri fermieri
Sa te inspiri nu costa nimic. Asta si-au spus mai multi tineri care au mizat pe agricultura romaneasca si pe modele de succes din Europa.
Au studiat aici, dar cand au ajuns in tari precum Anglia, Franta sau Olanda au vazut ca strainii sunt organizati, minutiosi si gandesc afacerile pe termen lung. Drept urmare, la revenirea acasa, ai nostri au pus pe picioare ferme ca in Occident.
Cand esti tanar, singurul combustibil de care ai nevoie este ambitia pentru a reusi in afaceri. Asta spune Florin, un tanar de 25 de ani din Patrangeni, judetul Alba, care administreaza o livada pe modelul englezesc. A terminat Agronomia la Cluj, insa in timpul facultatii mergea periodic sa lucreze in Anglia in sere.
Florin Nistor, fermier: "De acolo mi-a venit ideea, am strans ceva bani si am venit si i-am investit in Romania, i-am investit pe terenurile noastre".
Florin a riscat 10.000 de euro intr-o livada cu ciresi din Olanda.
"Trebuie sa ai vointa ca sa poti sa realizezi ceva. Am invatat si tehnica, am invatat si ceea ce tine mai mult de modul lor de a fi", spune el.
Florin a adus aici si un sistem de irigatie prin picurare, asa cum a vazut in strainatate, iar pe viitor vrea sa isi dezvolte si o ferma de vaci de lapte.
O ferma au ridicat fratii Hadarean din localitatea Viisoara. Au 25 si 26 de ani si au absolvit si ei Facultatea de Agronomie.
Ioan Hadarean: "Am invatat de la nemti sa ne organizam foarte bine munca si foarte important e sa nu pierdem timpul. Si pe ingrijitor l-am invatat ca daca se organzieaza foarte bine are si el foarte mult timp liber. Intr-o ferma pot lucra foarte bine si numai 2-3 oameni".
Toata afacerea a costat 120.000 de euro. O parte sunt fonduri SAPARD.
Acum, vacile dau aproape 8.000 litri de lapte lunar, iar ferma are contract cu o mare firma de prelucrare a laptelui.
Adrian Hadarean: "Conditiile de la noi din tara sunt diferite fata de cele din Germania, pentru ca la noi daca mergi la banca si iei un credit cu dobanda de 15 la suta nemtii ne rad in nas. La ei e de doar 2-3 la suta. Cu ajutorul familiei am reusit".
In ultimii ani, numarul tinerilor care au mizat pe agricultura a crescut simtitor.