Patru hipermarketuri din Romania au inghetat preturile la produsele alimentare. Reducerile care ar putea urma de la 1 iunie

×
Codul embed a fost copiat

Masura nemaintalnita pe piata din Romania. Patru lanturi de hipermarketuri au decis sa inghete preturile la produsele alimentare.

Cu mici exceptii, nu ar trebui sa se scumpeasca nimic pana pe 1 iunie, cand va scadea TVA-ul la alimente. Dupa aceasta data, preturile ar urma sa scada cu 12% spune Asociatia Hipermarketurilor din Romania.

Carrefour, de pilda, a decis sa inghete preturile in luna mai. Clientii ar trebui sa gaseasca aceleasi preturi, cu doua exceptii.

"Zona de promotii a produselor promotionale, care se duc intr-o promotie si dupa aceea intra intr-un pret normal si al legumelor si fructelor, produse care sunt aduse din import", a spus Florin Capatana, reprezentant Carrefour.

Si Auchan a inghetat preturile la produsele alimentare in mai, dar si in iunie, dupa reducerea TVA.

Citește și
cover promotii inspectii preturi magazine
Cum lupta statul cu magazinele care cresc artificial preturile. Institutii transformate in colectii de etichete
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Pentru luna mai urmeaza reducerea TVA si preturile raman la noul nivel micsorat, inghetat si pentru luna iunie", a dezvaluit Tiberiu Danetiu, reprezentant Auchan.

La Profi gasim alta strategie.

"Nu am mai asteptat 1 iunie, ci din 30 aprilie, la o gama de produse destul de extinse am redus deja pretul cu echivalentul TVA-ului", a spus Gabriel Paslaru, reprezentant Profi.

In total, 100 de produse au un pret cu TVA redus. Deocamdata, unii cumparatori sunt reticenti.

Neincrederea oamenilor este alimentata si de experienta reducerii TVA-ului la paine, spun analistii.

"Preturile au scazut atunci pentru o luna doua si au revenit tot acolo", a explicat Gabriel Sincu, analist Ernst and Young.

TVA scade de la 24% la 9% pentru produsele alimentare din 1 iunie, iar Consiliul Concurentei le-a permis Asociatiei Hipermarketurilor sa recomande tuturor magazinelor sa reduca preturile cu 12% dupa aceasta data.

Intre timp, autoritatile statului promit sa monitorizeze preturile practicate, insa nu au cum sa intervina pe o piata libera, sustin analistii.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Experiment StirileProTV: Reactia ospatarilor de pe litoral, atunci cand primesc bacsis.
Experiment StirileProTV: Reactia ospatarilor de pe litoral, atunci cand primesc bacsis. "Cu spaga... nu se stie"

Fiscalizarea bacsisului aduce, cum era de asteptat, situatii inedite. In timp ce multi patroni si-au modificat deja casele de marcat pentru a putea elibera noile bonuri fiscale, unii angajati uita de lege.

Cum lupta statul cu magazinele care cresc artificial preturile. Institutii transformate in colectii de etichete
Cum lupta statul cu magazinele care cresc artificial preturile. Institutii transformate in colectii de etichete

In ultimele zile, autoritatile au promis masuri foarte dure impotriva comerciantilor care maresc artificial preturile inainte de reducerea TVA. Ce s-a facut insa concret? Sunt institutiile statului in razboi cu retailerii sau se bat doar in declaratii?

Tensiuni inainte de reducerea TVA la alimente. Au aparut suspiciuni ca preturile ar fi fost
Tensiuni inainte de reducerea TVA la alimente. Au aparut suspiciuni ca preturile ar fi fost "umflate" inainte sa fie "taiate"

Cu o luna inainte de reducerea TVA la alimente, de la 24 la 9%, premierul a cerut verificarea comerciantilor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.