Statul se împrumută cu și mai mulți bani pentru acoperirea deficitului bugetar din 2024. De unde va obține finanțare
Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi în acest an, cea mai mare parte a banilor urmând să acopere deficitul bugetar din 2024.
Statul a revizuit de la 181 miliarde lei la 217 miliarde lei ținta de împrumuturi pentru anul în curs, iar Finanțele au motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea prefinanțării parțiale a necesarului pentru 2025, scrie Profit.
În timp ce 94,4 miliarde lei sunt pentru rostogolirea datoriilor vechi ajunse la plată, suma de 122,6 miliarde ar trebui să acopere deficitul și prefinanțare pentru 2025. Dacă ar fi destinată doar deficitului, ar fi echivalentă cu un deficit de 6,94%.
În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde lei. Cum necesarul de împrumuturi de 181 miliarde lei, anunțat la începutul anului, a fost stabilit pentru un deficit bugetar de 5% (86,6 miliarde lei), cea mai importantă sursă de presiune este deficitul bugetar estimat la un nivel mult mai ridicat.
De unde se va împrumuta România
Deși guvernanții nu au anunțat oficial o nouă țintă de deficit, au transmis că noul reper este în zona de 6,9% din PIB (ESA), estimarea Comisiei Europene.
Finanțarea netă suplimentară pentru anul 2024 este estimată a se realiza în mod echilibrat din surse interne prin emisiuni de titluri de stat pe piața interbancară, plasamente private și prin programele de titluri de stat destinate populației, precum și din surse externe prin emisiuni de euroobligațiuni pe piețele internaționale de capital, plasamente private, trageri de la instituții financiare internaționale și alte instrumente de finanțare externă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, crestere, imprumuturi, deficit bugetar, acoperit,
Dată publicare:
02-09-2024 14:13