Experți: După dezmățul bugetar vine factura dureroasă. Se anunță impozit progresiv, majorări de tva și taxe, pentru început
Anul acesta bugetul va fi încheiat cu un deficit de circa 7% din PIB, nivel record în valoare absolută, dacă statul nu va tăia din cheltuieli sau nu va începe să facă arierate (să întârzie plăți), consideră specialiștii băncii UniCredit, într-un raport.
În cazul în care varianta aleasă de guvern va fi cea a arieratelor, atunci situația de anul viitor va fi și mai complicată.
„Campania electorală a pus capăt oricăror eforturi de a îmbunătăți colectarea taxelor și impozitelor și deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB la finalul lunii aprilie, nivel peste cel înregistrat în 2020, pe fondul pandemiei Covid-19”, atrag atenția economiștii de la UniCredit în raportul trimestrial privind perspectivele economice al statelor din Europa Centrală și de Est (capitolul dedicat României începe la pagina 53 a raportului).
Va prezentăm principalele concluzii ale raportului UniCredit:
1. În 2025 deficitul bugetar va scădea (de la nivelul de 7% din 2024) doar prin creșterea taxelor. Cel puțin în cazul produselor alimentare și a medicamentelor este de așteptat o majorare a TVA de două puncte procentuale. De asemenea, sunt de așteptat noi majorări la accize și la taxele pe proprietate.
2. Consumul populației este de așteptat să rămână destul de puternic, pe fondul majorărilor de pensii și de salarii însă economiștii de la UniCredit estimează o creștere economică de doar 1,3% din PIB în 2025, pe fondul majorărilor fiscale.
3. Eventuala introducere a impozitului progresiv, deși ca contribui la reducerea deficitului bugetar, va duce la reașezări serioase pe piața salariilor. În același timp este de așteptat ca gradul de conformare voluntară la nivelul firmelor să scadă, pe fondul creșterii fiscalității.
4. Cursul leu/euro se va situat între 5 și 5,1 lei/euro în timp ce inflația este de așteptat, până la valul de majorări de taxe și de impozite, să scadă spre nivelul de 5,6%.