Șeful Băncii Mondiale avertizează: Războiul din Ucraina este o catastrofă economică
Războiul din Ucraina este „o catastrofă” pentru lumea întreagă și va reduce creșterea economică globală, a declarat președintele Băncii Mondiale pentru BBC.
„Războiul din Ucraina vine într-un moment prost pentru lume, deoarece inflația era deja în creștere”, a spus David Malpass.
El a subliniat, însă, că cea mai mare preocupare a lui este „cu privire la pierderea de vieți omenești” care are loc în prezent. Se presupune că mii de civili și soldați au fost uciși în aceste lupte.
Potrivit BBC News, Malpass a spus că impactul economic al războiului se întinde dincolo de granițele Ucrainei, iar creșterea prețurilor globale la energie, în special, „i-a lovit cel mai mult pe cei săraci, la fel ca și inflația”.
Prețurile alimentelor au crescut, de asemenea, din cauza războiului, ”o problemă foarte reală pentru oamenii din țările sărace”.
Criză alimentară
David Malpass subliniază că atât Rusia, cât și Ucraina, sunt mari producători de alimente. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, iar Rusia pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Ei reprezintă 60% din producția globală.
Cele două țări reprezintă, de asemenea, 28,9% din exporturile globale de grâu, potrivit JP Morgan. Prețurile grâului la bursa ”future” din Chicago s-au tranzacționat la cele mai mari cote din ultimii 14 ani.
Livrările Rusiei ale acestor mărfuri sunt restricționate, din cauza sancțiunilor - sancțiuni care provoacă dificultăți de aprovizionare pentru celelalte țări. De asemenea, aprovizionarea ucraineană a fost oprită deoarece luptele au închis porturile țării.
„Nu există nicio modalitate de a ne adapta suficient de rapid la pierderea aprovizionării din Ucraina și Rusia, iar asta se vede la prețuri”, a spus dl. Malpass.
El spune că același lucru este valabil și pentru aprovizionarea cu energie a Rusiei - fapt care provoacă probleme în special pentru Europa de Vest, unde guvernele „au neglijat găsirea unor modalități de a avea suficientă electricitate”. Aproximativ 39% din energia electrică a UE provine de la centrale electrice care ard combustibili fosili, iar Rusia este cea mai mare sursă de petrol și gaze.
Pe măsură ce UE caută să-și accelereze tranziția către alte surse de energie, guvernul lui Vladimir Putin „ar putea să-și piardă definitiv câteva dintre piețele lor de desfacere”, a spus Malpass. O astfel de pierdere a veniturilor este doar o modalitate prin care acest război va afecta standardele de trai în Rusia, la fel și scăderea valorii rublei și inflația care vin în continuare.
Banca Mondială a angajat 7,9 miliarde de dolari pentru dezvoltarea economiei Ucrainei, de la revoluția din 2014. Acești bani au ajutat țara să instituie reforme economice ample, inclusiv privatizări în sectoarele energetice și bancare, precum și terenuri agricole mai productive.
"Catastrofal"
Cu mai puțin de o lună înainte de invazia rusă, banca centrală independentă a Ucrainei a estimat că economia de 180 de miliarde de dolari va crește cu 3,4% în acest an, după dificultățile provocate de pandemie.
Cu toate acestea, războiul înseamnă „un impact catastrofal pentru economia noastră, pentru regiune în general”, potrivit lui Alexander Rodnianski, care este consilier economic al președintelui Zelenski.
„Am văzut deja distrugeri masive de drumuri, poduri și infrastructură. Deci acesta este ceva care va trebui reconstruit de-a lungul anilor, când războiul se va termina.
Este greu să spunem o cifră, dar putem deja să vedem că am renunțat la procente și la creșterea PIB-ului, doar din cauza a ceea ce s-a întâmplat” - mai spune el.
Cu sute de mii de ucraineni care fug din țară sau se alătură luptei împotriva Rusiei, forța de muncă s-a redus dramatic, ceea ce face dificilă menținerea economiei în timpul războiului.
„Producția pur și simplu se prăbușește”, spune Rodnianski, care spune că există întreruperi ale aprovizionării vitale cu alimente și energie.
Marile companii occidentale, precum producătorul de alimente Nestle și producătorul de bere Carlsberg, au operațiuni mari în Ucraina, care au fost perturbate de război.
O creștere a investițiilor străine în ultimii ani a ajutat la remodelarea economiei ucrainene pe fondul unei represiuni a corupției, care a făcut parte dintr-un acord de sprijin pentru dezvoltare din partea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale.
Rodnianski spune că această schimbare „reflectă în mod absolut dorința oamenilor din Ucraina de a se integra în Uniunea Europeană, de a face parte din familia europeană și de a avea o țară democratică, puternică, liberă din punct de vedere economic, care să fie înfloritoare”.
De asemenea, el spune că a existat o tendință către digitalizare, care a ajutat afacerile în țară: „Este în contrast puternic cu ceea ce se întâmplă în Rusia... și acesta este poate un alt motiv pentru care liderul rus urăște atât de flagrant totul despre Ucraina și ceea ce reprezintă Ucraina.”
Malpass este îngrijorat și de faptul că războiul va aduce prejudicii pe termen lung acelor schimbări de care au beneficiat economia și oamenii Ucrainei.
Dorința de a opri destrămarea Ucrainei este unul dintre motivele pentru care Banca Mondială pregătește acum un pachet de ajutor de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina, care urmează să fie aprobat în următoarele zile.
„Va ajuta la finanțarea bugetului Ucrainei”, spune Malpass. Odată cu prăbușirea veniturilor fiscale din cauza războiului, va ajuta la plata unor lucruri precum salariile guvernamentale, asistența socială și proviziile de urgență.
El este conștient că, pe lângă riscul asupra vieților a milioane de ucraineni, războiul ar putea „fi un regres [economic] de durată”.
„Venitul lor pe cap de locuitor a scăzut sub cel al Chinei, în parte, din cauza administrării economice proaste și pentru că au menținut un sistem centralizat de luare a deciziilor sub Putin, deocamdată, încă din 2000”.
Avertismentele lui Malpass vin în timp ce Camerele de Comerț britanice (BCC) și-au redus previziunile de creștere pentru economia Marii Britanii, pe fondul inflației în creștere, dar și a creșterii taxelor și șocurilor globale, provocate inclusiv de invazia Rusiei în Ucraina.
BCC estimează că economia Regatul Unit va crește cu 3,6% în acest an, în scădere față de previziunile anterioare de 4,2%.